Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Finns det en baksida med att dela bilder på Facebook?

Produkter
(logga in för att koppla)
Du har onekligen en poäng där.Som sagt...Hm, hur skulle ett sådant de ut ? Som Integrity ?
Jag vet inte hur Integrity gör.

Om man inte tar betalt för uppkopplad tid eller för varje gång någon använder tjänsten utan istället har en prenumerationsmodell, så behöver kundregistret bara innehålla namn, adress, betalform och prenumerationsstatus (när prenumerationen går ut). Man sparar förstås heller ingen logg av när folk använder tjänsten.

Den som då (lagligen eller olagligen) får tillgång till kundregistret kan bara veta vilka som är kunder, men inte hur de har använt tjänsten.
 
Deras enda uppsåt är att tjäna pengar, om det gott eller inte får man bedöma själv. Men det skadar inte att fundera ett ögonblick över hur något kan vara "gratis".

Jag försökte lyfta fram det som många trots allt ser som positivt med tjänsten och så pass positivt att de är beredda att dras med att ge upp sin integritet.

Det är klart att tjänstens förtjänster funkar som en sockerbit som flertalet uppenbarligen gillar och gnager i sig. Det är fullständigt oemotståndligt för de flesta att nätverka socialt med alltifrån familj till gamla skolkamrater i förskingringen.

Facebooks uppsåt är att tjäna pengar visst men det som är särskilt bekymmersamt är inte det utan att man faktiskt bygger dessa relationer mellan varje medlem och dennes "vänner" och att ingen idag kan veta hur dessa data kan komma att användas.

Ni kan vara rätt säkra på att man i exv. dagens Hong Kong nog undrar om den snarstuckna Folkrepubliken Kina kan komma att utnyttja Facebooks data för att klämma åt dem i en framtid när Kina beslutat sig på allvar för att Hong Kongs smekmånad är över. Vi har ju ett antal andra vittnesmål om folk som råkat illa ut i både arabvärlden, Iran, Turkiet efter kuppförsöket och i exv. Bangladesh. Särskilt utvecklingen i Turkiet visar ju hur snabbt det kan svänga och med vilken brutalitet regimkritiker kan drabbas när hela statens samlade resurser vänds emot dem. I fallet Turkiet så handlar det inte ens om en stat som håller sig inom sina gränser utan man verkar redan över hela Europa vilket inte minst blev tydligt i Tyskland för ett tag sedan.

Google vet en massa de med men jag har aldrig varit tvungen att registrera mig på Google.com för att kunna använda deras sökmotor. Grejen med Facebook är ju också att kvaliteten på deras persondata förmodligen är ganska unikt hög. Det som borgar för det är ju att om vi inte använder vår riktiga identitet, så blir det ju svårare att nätverka med våra vänner. Det blir liksom självsanerande på ett sätt som många andra siter inte är. Har man ingångar från Facebook kan man ju använde dessa för att relatera sökningar på Google med hjälp av data därifrån. Med hjälp av latitud och longtud-data som exv. finns i telefonbilders EXIF-metadata idag, så kan man även få hjälp att kartlägga folk geografiskt. Sen är det väl kanske inte så mycket mer man saknar men gör man det så kan man ju jobba vidare med andra öppna källor i ett genomorganiserat land som Sverige.
 
Är ju totalt ointressant - tror inte heller Facebook ger ut uppgifter hur som helst till vem som helst. Dessutom är risken att hackas ett större hot.

Vad gäller google så innefattar deras databas hela G-mail.... Det innebär att google har minst lika bra data över vem som känner vem som facebook. Även om detta inte är data de säljer så finns den och precis som med Facebook är den stora risken att bli hackad. Alla kartlägger vad de kan i syfte att ge "användaren en bättre upplevelse". Bara inse och leva vidare.

Visst man kan ju tro ...

Facebook är precis som många telebolag väldigt angelägna om att vara de stater de verkar i till lags. Att de ska få verka i vissa länder kan villkoras. De kan t.ex. sättas under sånt tryck att de känner sig tvingade att hjälpa dessa regimer att spåra exv. regimkritiker med hjälp av sina system.

Det märkliga är dock att de verkar stå på tå även i Sverige:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polis-irriterad-pa-apple-och-google

(När svensk polis i brottsutredningar vill ha information från amerikanska nätföretag svarar Microsoft ja i 96 procent av fallen, Facebook i 81 procent – men Google och Apple nekar i omkring två tredjedelar av fallen. Det rapporterar i dag Dagens Nyheter.) (citat från länk)

81% lämnas ut och det verkar inte ens som om polisen behöver göra annat än att fråga. Men nu är ju svenska polisen mest trevliga schyssta killar och tjejer eller hur? ... men hur skulle vi se på sånt om det var Erdogan det gällde?
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar