Annons

Felaktiga brännviddsangivelser

Produkter
(logga in för att koppla)
Det oktala talsystemet har 8 som bas. Man räknar alltså 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 11... osv.

1 är alltså 1 i både det binära, oktala, decimala såväl som hexadecimala.

Även om det oktala talsystemet används inom programmering för att det är lätt att översätta mellan oktalt och decimalt kommer dessa "fel" från det binära talsystemet. Det är därav 1024 kommer. 1024 är ju 2000 oktalt.
 
Andreas_H skrev:
Visst har det binära talsystemet basen två. Men 1 i det oktala talsystemet är åtta. Åtta bitar blir en byte. Det är därför det blir knas när man jämför rakt av mot vårat vanliga decimala talsystem. Men när man gör snabba överslag duger det bra att dividera/multiplicera med tio.

[OT]
Vad bubblar du om? 1 är 1 även i den oktala talsystemet, det är 10 som blir 9 osv.
 
Damocles skrev:
Njae. Det är inte bara filsystemet det handlar om. Dator räknar i korrekta bytes och kilobytes där varje kilobyte är 1024 byte och varje megabyte är 1024 kilobyte. Ofta använder dock disktillverkarna 1000 för kilo och mega istället för 1024 vilket ger en del "avrundningsfel".

Det är också ett av upphoven till den hemska SI-standardiseringen med mebibyte och kibibyte som typ ingen använder då det inte är förankrat i industrin från början.
Hur räknar du du bandbredd? Om du överför 1 "kilobyte" i sekunden överför du bara 0.9675... "megabyte" på tusen sekunder. Smart?

Väldigt få människor behöver bry sig om detta, datorn "bryr" sig inte. Dator räknar inte i kilobytes.
 
Ursäkta...vad är Klockan

Min Klocka står på 19:17 & 35 sek, i bruksanvisningen står det att man kan korrigera den för att ange helt korrekt mått enhet ! Fantastiskt.

Det är bra att nått håller vad det lovar ! :p
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.