Annons

Får himlen för ljus

Produkter
(logga in för att koppla)

DaCool

Aktiv medlem
Ofta när jag tar bilder på tex landskap, sjö eller liknande med kanske 30% av bilden bestående av himlen så blir himlen för ljus. Resten av bilden blir bra exponerad. Finns det nåt att göra åt detta eller ska man vara tvungen o välja om man vill ha himlen rätt exponerad eller om man vill ha resten av motivet rätt exponerat?

Jag använder mig av en Nikon F65.

Tacksam för svar.
 
Jag tror att lösningen är ett tonat gråfilter.

Har inget själv men det brukar svaras så på denna frågan.
 
Jodå, om kontrasterna inte är alltför stora och om solljuset inte kommer rakt framifrån kan ett polfilter vara bra. Fördelen är att man slipper krångla med ett avtonat gråfilter.
 
LeadHead skrev:
Fördelen är att man slipper krångla med ett avtonat gråfilter.

Skulle väl knappast vilja påstå att det är krångligt att använda avtonat gråfilter.

Polfilter är ju däremot rätt begränsat pga av att det bara funkar i vissa vinklar från solen. Dessutom så blir inte himlen "jämnblå" med polfilter om man använder sig av lite vidvinkligare objektiv pga av ovan nämda orsak. Mitt val skulle utan tvekan bli avtonat gråfilter, som dessutom är mycket billigare än ett polfilter. :)

/Niklas
 
Hmm... Grejen är ju att den mörka delen av filtret måste stämma med den mängd himmel man vill ha med.
Det kanske är smidigare med Cokin-filter.
 
LeadHead skrev:
Hmm... Grejen är ju att den mörka delen av filtret måste stämma med den mängd himmel man vill ha med.
Det kanske är smidigare med Cokin-filter.

Ja självklart förutsätter det att du använder filter som tex Cokin vilka du kan skjuta upp och ned beroende på vart du har horisonten.
Cirkulära avtonade filter är ju verkligen begränsande, hälften himmel - hälften landskap...inte så spännade komposition kanske... ;)
 
Använder du dia eller negativ film? Använder du centrum-, spot- eller matrismätning?
 
Jörgen skrev:
Använder du dia eller negativ film? Använder du centrum-, spot- eller matrismätning?

I och med att DaCool får allt utom himlen rätt exponerat så spelar det ingen roll hur du mäter ljuset. Inget ljusmätningssätt kan upphäva den stora kontrasten i ljus mellan himmel och jord.
 
Sant men du kan förvärra det genom en olycklig ljusmätning.
 
Något du kan pröva är att använda din kameras utsnittsmätning, eller vad den nu kan heta på F-65 (Jag är EOS-nisse jag). Alltså, ljusmätningen som mäter en mindre yta i mitten av sökaren. Om nu F-65 har någon sån metod.

Hursomhelst, pröva att köra manuellt och rikta den mot horisonten, ställ in värdena. Då borde du få någon sorts mer eller mindre vettig kompromiss mellan rätt exponering av himmeln kontra marken.

Förutom att använda filter och att använda film med största möjliga exponeringslattitud finns det nog inte så mycket man kan göra annat än att surt konstatera att stora kontraster verkligen är ett problem.

En möjlig lösning, även om man kanske snarare kringgår problemet är att använda en färgmättad film och vänta längre så att solen hinner gå ner mer och ljusskillnaden mellan himmel och landskap inte är lika stor.
Det finns förvånansvärt mycket färger även i den till synes bleka himmeln efter solnedgången (men då bor jag iofs. i Norrbotten).
Den här bilden t.ex.

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?set=lp&ID=40955

Nu kommer jag iofs inte ihåg om det var såna ljusförhållanden på den här bilden. Det kan ha varit så att solen är bakom en molnbank också men i så fall är det ju också en lösning.
Bilden är fotograferad med Velvia, allmänt känd som en av de mest kontrastrika diafilmerna (om inte den mest kontrastrika), utan filter tror jag alternativt med polfilter (men det kan ju inte ha påverkat så mycket med solens läge), så ibland går det när ljusförhållandena är de rätta...

Får jag något pris för långa meningar nu? ;-)
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar