Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

exponerad film förvaring

Produkter
(logga in för att koppla)

judas

Aktiv medlem
Hej!
Har en stor hög (ca 15 rullar) med exponerad men ej framkallad film hemma i kylskåpet. Jag har för tillfället inte möjlighet att själv framkalla dem och det är på tok för dyrt att lämna in svart-vit film (för det är det de handlar om här). De har redan legat där ett tag och de lär ligga några veckor till tror jag. De ligger i en, som jag hoppas, tät plastpåse och har så gjort den större delen av tiden. Jag är väldigt rädd om många av dem och inser att jag borde framkalla snarast men jag har några frågor ändå.

- Jag tror det är lite kallare än vad det borde vara i mitt kylskåp och jag undrar: Vad ska det vara för temp för förvaring av exponerade rullar? Är det nogrannt eller mer ungefärligt och tror ni bilderna kan ta skada om det är för kallt?

- De har inte legat i plastpåsen hela tiden: Är dom jättekänsliga för fukt eller går det bra att ha dom i kylskåpet utan filmburk eller tät påse utan att de påverkas?

- Allmänt: Vilket är det mest exemplariska sätt att förvara exponerade filmer på? Kan kvalitén påverkas synligt om de ligger för länge? Finns det någon gräns för hur länge de bör ligga där innan man framkallar dem?

Hoppas det går bra med mina filmer. Anledingen till att jag oroar mig så är att jag har några bilder på rullarna som jag vet, inte borde förstöras på grund av en sån här sak. Men det är bra att veta för alltid också...
 
Vad har du för labb? De få gånger jag har framkallat svartvitt på labb har det gått på ca 50 kr för enbart framkallning. Men det är klart att även det blir ju en del pengar på 15 rullar.

Jag brukar inte stoppa tillbaka öppnade (och alltså ej exponerade) filmrullar i kyl eller frys då jag har fått höra att den fukt som finns i luften i burken då kan kondensera på filmen. När filmrullarna kommer från butik är de ju, inte vakumförpackade men iaf. packade med någon sorts gas och förmodligen i ganska torr luft.

Men det kan ju vara ren bullshit också. ;-) Får se om det dyker upp någon som vet bättre.
 
Kylskåpet är ett bra ställe att förvara dom, men givetvis borde du framkalla dom så snart som möjligt.

Allt eftersom tiden går så blir dom lite sämre. Och ju snabbare film desto känsligare.

Nån grad kallare än vanligt i kylskåp spelar ingen roll, du kan ha dom i frysen också, men jag har för mig att man inte ska frysa exponerad film utan bara oexponerad. Minns inte var jag fått det ifrån.

Kvaliten påverkas av att de står hursomhelst ja. Någon gräns finns dock ej. Det finns folk som hittat exponerad film i kameror från 60-talet och fått helt okej bilder. Det varierar nog en hel del.

15 rullar är juh en del.
Ta och framkalla dom vetja. En framkallningsburk med ett par spiraler kostar inte många hundralappar, ett par kanske, och en burk framkallare och fix kostar inte många hundralappar heller, kanske ett par hundralappar där också.

/Henri
 
Har aldrig provat, men har hört att film bevaras bäst i FRYSEN. (Skulle tro att det är risk att den krackelerar, som jag har sett att film gör när folk fotar i Sibirien i -45 grader.)
I KYLEN kan det nog inte bli för kallt.
--- Undrar förresten när jag ska komma mig för att framkalla min sv/v film från 1985. Den har legat i kylen (inkl. fem flyttar i tre olika länder) sedan dess. Den är av det slag man ska framkalla inom en vecka...
[Det finns annars firmor som är specialiserade på att framkalla 'gamla filmer' - inte för att dina rullar faller inom den definitionen. Nämner det bara i fall någon annan tittar in här och inte visste om det.]

Ser nu Eriks farhågor om kondens. Har inte tänkt på det. Bara på att bevara gelatinet...
/Gitte
 
erik: 85kr tog dom på mitt labb för bara framkallning. antog att det var normalt eftersom de är ganska billiga på annat.

jag ska köpa dosa och spiraler och så men har inte råd just nu trots de få pengarna det kostar.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.