Annons

Estland ?

Produkter
(logga in för att koppla)

Christer.jonsson

Avslutat medlemskap
Jag har fått möjligheten att åka till Estland v:12 och fota på barnhem och ute på landsbyggden där livet inte är så lätt för vissa. Tänkte höra för mig lite om det är någon här som har erfarenhet från detta eller som vill dela med sig nått om Estlands "baksida" ?

Självklart så skulle jag även vilja veta lite mer om det "fina" estland ?
 
Du kommer till ett land där utvecklingen fram till nåt år sedan stått stilla pga kommunistiskt prägel under ett halvt sekel.Fattigt men med folk som nu andas tillförsikt.Men det här är ju en fotosajt,du kan nog få fram mer om Estland på annan plats i nätet.PS I gatuträngsel -håll i grejerna!
 
Kul att du ska fara till Estland.
Mitt råd är att hålla sig inomhus kvällstid, i Tallinn är det livsfarligt att vistas utomhus kvällstid.
Annnars hoppas jag att du får en bra resa!
Och kom ihåg att hålla i kameran...


Per-Olof Nordin
 
Håller med Per-Olof Nordin. Har varit i Estland en gång, var på resa till Lettland Riga och Jurmala. Kan vara livsfarligt att vara ute på kvällen......Trevlig resa!
//Sebastian
 
Har ingen personlig erfarenhet av Lettland men jag kan tro att det är samma som övriga forna östblocket.
Var försiktig i synnerhet kväll o natt, Skrik inte ut vad du är..dvs med pråliga kameraväskor etc. tejpa gärna över kameraloggan med svart eltejp.
Har du någon du känner på platsen så är det bra annars var extra försiktig med vem du lär känna, avstå helst från alkohol, i synnerhet om du blir bjuden.
Läs gärna lite reseguider innan du reser så du vet lite om vad du bör tänka på, dvs..förvara pengar pass etc.

Jag har varit 9 gånger i St-Petersburg 6 gånger i Moskva plus en massa okända platser och jag har endast blivit av med en cigarettändare.
Men kvällstid brukar jag bara ha med en kamera och plocka isär den o stoppa in objektivet i fickan o huset under jackan.

Skulle tro att samma rgler gäller i alla storstäder runt jorden, Mina ryska polare tycker att London är en riktig tjuvhåla:) så allt är nog relativt.
Hoppas du får en trevlig resa, Människorna därborta brukar bjuda på sej själv o du kan få en massa nya vänner.
sasliva poti(lycklig resa)
Göran
 
Även centrala Tallin kan vara lite farligt. Var där 1997 och kan bara ge dig tipset att vara försiktig nattetid, håll koll på det du dricker (även om det inte innehåller alkohol)hela tiden samt gå inte omkring ensam nattetid. Det är bra att vara ett par stycken när man rör sig ute på gatorna, gärna några fler än två. Du bör även hålla dig ifrån de kvarter som ligger närmast hamnen....där kan det hända en del otrevligheter. Saker och ting kan ju i och för sig ha förändrats sedan jag var där.

I övrigt är Tallin en mycket vacker stad som är trevlig att besöka. Ett ställe som kan vara intressant att besöka är Estoniaminnesplatsen, ligger nära hamnen (gör det dagtid:). En annan grej jag besökte när jag var där var en marknad som låg i utkanten av staden, kommer tyvärr inte ihåg var. Hur som helst var det ett myller av prylar och människor, roligt att besöka. Om man är intresserad av "nattliv" så har Tallin en hel del trevliga ställen att besöka trots vad som sagts tidigare.


Lycka till

Johan
 
Senast ändrad:
Men vad är det här?? Ni skrämmer ju iväg Patrik innan han ens hunnit dit. Jag var där hösten 2002 och det var riktigt mysigt och trevligt. Så värst billigt är det dock inte, men vill man köpa billiga yllevantar/mössor är det ett paradis :)
 
pola skrev:
i Tallinn är det livsfarligt att vistas utomhus kvällstid

Har varit i Tallinn några gånger. Förra året kom vi hem vid ettiden på kvällen men kompisen o jag ville inte försitta tillfället till nattbilder i stan så vi drog ut en timma till med våra digitalkameror... vi lever... o vi har överlevt alla andra gånger också.

Finns massor av fina fotomotiv där både natt och dag. Såg nyss ett suveränt bildreportage från utkanterna av Riga, en hjälpinsats, Per Groth som är frilans bl a på VLT hade tagit några av de bästa bilder jag sett i en dagstidning på mycket länge.

På nätet har de tyvärr lagt ut rätt små versioner av bilderna:

http://www.vlt.se/pub/bildreportage.asp?art_id=73586&h=&n=
 

Bilagor

  • tallinn3.jpg
    tallinn3.jpg
    24.1 KB · Visningar: 374
Senast ändrad:
Var nära att avboka där ett tag :)

Nejdå, visst ska man hålla uppsikt så gott det går och så men det är samma sak i stockholm tycker jag...

/Patrik
 
pola skrev:
Kul att du ska fara till Estland.
Mitt råd är att hålla sig inomhus kvällstid, i Tallinn är det livsfarligt att vistas utomhus kvällstid.

Är du en sån där som genomsöker sovrummet efter spindlar innan du går och lägger dig också? :)
 
Jag har besökt Tallinn fyra gånger och Riga en gång. Har aldrig stött på några problem trots väldigt sena kamera promenader :)
Men som vilken annan storstad så ska man vara försiktig. Är ju kanske inte så bra att vara ensam i en mörk gränd.
Men Tallinn är oerhört vackert på sommaren. Håller med Johan om att marknaden är värd ett besök. Utkiksplatserna över Tallinn ger fina vyer. Rådhusplatsen kan man ju sitta på en hel dag och njuta av folklivet och den billiga ölen :)

Riga har jag bara sett ett par timmar på natten men det kommer bli en resa dit nästa år.
Bilden är från ett mörkt Riga 2002 (inga gatlysen)
 

Bilagor

  • riganight.jpg
    riganight.jpg
    46.2 KB · Visningar: 332
Vi var i Tallin för ett par veckor sedan.

Av oro lämnade jag min Nikon D100 hemma och tog "bara" men min FM2. Vi rörde oss förvisso bara i Gamla Stan, som är mycket välordnad. Men jag ångrade att jag inte tog med D100:an. Kände mig *minst* lika "säker" som i Stockholm.

Ingen aning om hur det är utanför Gamla Stan dock.

Det är förövrigt fortfarande billigt i Tallin, ungefär halva priset för mat och dricka jämfört med Sverige. Stickade prylar har redan nämnts ovan som tips. Själv köpte jag bara ett par fingerlösa vantar för vinterns fototillfällen.

Slutligen ett tips; det är förvisso ett riktigt turistställe, men beskök restaurangen Old Hansa i Gamla Stan. Kul medeltidsrestaurang med mycket bra mat, men förhållandevis dyr!

Och ta gärna den där nattbilden på stadshuset som jag inte kunde ta eftersom jag varken hade stativ eller vidvinkel med mig... ;-)

/Micha
 
Oslagbar uppladdning inför Tallinn

är att studera Roland Järverup, Lennart Sundström och Slobban när de, ledda av Percy åker på lustresa till Tallinn... fast de hamnar förstås några mil utanför. I den pittoreska förorten Paldiski (sex mil utanför) och på Paldiski Palace. Jag var bara tvungen att åka dit:

Filmen heter förstås "Torsk på Tallinn"
 

Bilagor

  • paldiski.jpg
    paldiski.jpg
    30.6 KB · Visningar: 2,226
Senast ändrad:
walter-g skrev:
Du kommer till ett land där utvecklingen fram till nåt år sedan stått stilla pga kommunistiskt prägel under ett halvt sekel.Fattigt men med folk som nu andas tillförsikt.Men det här är ju en fotosajt,du kan nog få fram mer om Estland på annan plats i nätet.

Vare sig Estlands historia eller dina personliga politiska åsikter svarar på den ursprungliga frågan.

Jag har tyvärr ingen personlig erfarenhet av Baltikum än, men väl av östblocket. Bodde två år i det dåtida Östberlin och kunde konstatera att de amsagor som cirkulerade runt den sta'n, och som spreds av folk som aldrig varit där, inte stämde. Jag har lätt för att tro att fallet är analogt med Estland. Men det beror givetvis på hur jag själv uppträdde. Om jag vandrar omkring och ser ut att vara rädd för att bli nedslagen i varje gatuhörn drar jag självklart uppmärksamheten till mig. Det gäller generellt - även hemma i den stad där jag bor!

/J
 
visst ska man vara försiktig men låt det inte gå till den grad av överdrift så att du missar ngt.
Var där själv för ett år sedan

var ute på casino till 4
kom ner till en skum bar vid fem
åkte taxi ut ur tallin vid 6 till ett ställe som hette la ferme (åt mat)

åkte taxi tillbaka till mitt hostel (som låg ovanpå en strippklubb)

jag lever... det finns alltid rötägg vart du än åker. o visst kan man råka illa ut, men man kan ju inte bara sitta hemma för att det kan vara farligt.

Tallin är en trelig stad, folk är vänliga. Du måste ju inte försöka se ut som en turist...

ödmjukhet och vaksamma ögon kommer man långt med.
 
Sammantaget har funnits som självständig stat efter utträdet ur Sovjetunionen och ska nu ge upp sin självständighet för att ingå i den Europieska unionen. Något slags krav har vi på medlemsländernas rättssystem och ordning hoppas jag. Samtidigt så borde de svenska tidningarna vara fyllda av notiser från Tallin om att svenska turister blir nedslagna och rånade dagligen.

Stockholm verkar farligt och är man kvinna ska man undvika Tumba, annars är folket i Sverige rätt trevliga. Handlar gör man bäst i Sverige på Åhlens, NK ska man undvika, där förekommer det knivvåld.

Konferensresande och festande ungdomar har enligt min egen bedömning en högre riskfaktor, både i Sverige ochtanför landets gränser, då dessa grupper oftast har hinkat i sig stora mängder alkohol och därmed alltid är ett ovaksamt offer. Det är sällan att personrån och misshandel blir en riksnyhet i Sverige när det händer i Sverige, men när samma typ av händelser sker utomlands blir det intressant för media att skriva om det. Reseprogrammen i teve och reseledare hjälper till att spä på myten om kriminalitet genom att i en bisats nämna att det inte är lämpligt att besöka vissa områden efter vissa klockslag. Jag tror att detta är en form av friskrivning för dem. Reseldaren vet att det är något högre risk i nöjeskvarteren och att när något händer så leder det till merarbete med att hjälpa till att skaffa nya pass och andra resehandlingar till de drabbade.

Fast det är ju klart att som turist i Sverige eller utlandet gå omkring med kamerautrustning kring halsen som är värd en 20 000 eller mer är oavsett var det görs som at annonsera att banken är öppen.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.