ställde samma fråga på annat fora: svaret var
"If the ISO values are the same then the exposure value will be the same.
300/f4 @ 1/1000 f8 == 600/8 @ 1/1000 f8
300/f4 @ 1/500 f11 == 600/8 @ 1/500 f11
etc.
Confusion is stirred by those pointing out that FF f8 is four times as much light as M43 f8, However, since the M43 sensor is 1/4th the size as the FF sensor, then the photons per area (cc or sq. in.) is the same. Thus, exposures are the same."
Helt korrekt, vid samma bländare (och exponeringstid) kommer en småbildssensor samla in fyra gånger så mycket ljus som en Four Thirds-sensor - helt enkelt eftersom den är fyra gånger så stor. Samma exponerning innebär inte samma mängd insamlat ljus eftersom - vilket korrekt påpekas ovan - exponering och mängd ljus inte är samma sak.
Problemet i de här diskussionerna är just att man ofta blandar ihop två besläktade saker, ljusinsamling och exponering. De har med varandra att göra, men de är inte samma sak.
Som nämnts tidigare i tråden: Exponering är ett mått på hur
intensivt ljuset är, alltså ljusmängd per ytenhet. Ljusinsamling är den totala
mängden ljus insamlat, vilket skulle kunna uttryckas som "exponering gånger yta". Det är ljusmängden som styr hur stort det dynamiska omfånget blir och därmed hur mycket brus man får.
För att göra en analogi, när man i väderleksrapporter uppger hur mycket det regnar, anger man hur intensivt regnet är - det är som exponering. Men om det regnar 5 mm kommer då en tennisplan träffas av lika mycket regn som en fotbollsplan? Nej, eftersom fotbollsplanen är större kommer den träffas av mer regn, det är som ljusinsamling där en större sensor vid samma exponering träffas av fler fotoner.
alla säger olika. Guruna här har en åsikt, guruna på annat håll en annan åsikt. En annan blir inte klokare.
Det här är inte om åsikter, utan om att en del förstått hur det fungerar och andra inte
Tro't eller ej, men fenomenen som ekvivalens beskriver har varit ett välkända så länge fotografi existerat, dvs sedan slutet av 1800-talet (däremot har nog inte själva ordet ekvivalens varit så vanligt förrän nu på senare år). Bland fotografer som är så gamla att de hållit på parallellt med småbildsfilm och mellanformatsfilm (eller rent av storformat) är medvetenheten om vilka effekter det har att öka eller minska insamlingsytan välkända.
Märk att min originalfråga nämnde inte iso alls här.
Jag undvek också att nämna det eftersom det lätt rör till diskussionen. ISO handlar ju i grund och botten om signalförstärkning, att öka eller minska ISO påverkar faktiskt inte antalet insamlade fotoner (ljusmängden), bara hur den tillgängliga informationen används.
Det som kanske inte är uppenbart för dem som aldrig använt olika sensorformat parallellt är ju att bruset vid en och samma ISO-nivå är olika för olika stora sensorer. Givet att vi har jämförbar sensorteknik (och det har nyare kameror) får du ungefär samma brus vid ISO 6400 med en småbildskameror som du får vid ISO 1600 med en Four Thirds-kamera.