Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Dynamiskt omfång

Produkter
(logga in för att koppla)

belled

Ny medlem
Det har diskuterats mycket angående dynamiskt omfång och att Finepix S5 pro skall ha ett särskilt brett spektrum pga av deras särskilda sensor med både högkänsliga och lågkänsliga pixlar.

Frågan är dock hur konkurrenterna till denna kamera – Nikon D2X/200, Canon 5d/30d, Olympus etc - står sig.

Är skillnaden markant ? Blir det lite av ”hdr-känsla” i bilderna med S5:an ? Vad för enhet mäts omfånget i ? Finns det tester där S5:an jämförs i förhållande mot någon konkurrent under samma exponerings förhållande ?
 
Om det blir "hdr-känsla" eller ej beror nog på din definition av "hdr-känsla". Om du avser att bilderna skulle bli mer lika dessa kolorerade avarter som Photomatix kan generera så lär du nog bli besviken. Film har ju t.ex. ett större dynamiskt omfång än digitala sensorer och resultatet där har ju knappast något med den "känsla" som (tyvärr) ordet "hdr" blivit hopkopplat med. Snarare så kanske resultatet blir mer som vi uppfattar att det borde bli, dvs lite mindre utfrätta himlar och annat.
 
belled skrev:

Är skillnaden markant ? Blir det lite av ”hdr-känsla” i bilderna med S5:an ? Vad för enhet mäts omfånget i ? Finns det tester där S5:an jämförs i förhållande mot någon konkurrent under samma exponerings förhållande ?

Du kan se om du hittar något på www.dpreview.com. De testar det dynamiska omfånget för olika kameror.
Omfånget brukar anges i EV, där en ökning av EV 1 steg avser en dubblering av ljusstyrkan, och det motsvarar att du halverar exponeringstiden eller minskar bländaren till ungefär halva arean (dvs ÖKAR bländartalet med en faktor 1,4 (mer exakt roten ur 2)). Om kameran tex har ett dynamiskt omfång av 8 och du har spotmätare på kameran kan du genom att se tiderna som anges när du riktar kameran mot olika mörka och ljusa partier få en uppfattning om vilka skuggområden som blir igensotade och vilka högdagrar som blir utbrända. Tänk också på att kamerans inställning för ljuskänslighet påverkar det dynamiska omfånget. I regel är det dynamiska omfånget bättre ju lägre iso-tal (i vissa fall så blir det dock sämre vid den lägsta inställningen). Mycket brus minskar också det dynamiska omfånget då bruset äter upp detaljer i skuggområdena som därmed inte får detaljupplösning. Mikael Risedal här på fotosidan har gjort en mängd intressanta tester för detta med olika kameror, och postat info om detta i länkar här.

/ep
 
Är det nån som har nån länk till en jämförelse mellan bilder tagna med digital vs analog så man kan jämföra skillnaderna?

Det talas i många trådar om det större omfånget hos film, men för oss som inte fotat analogt vore det kul att få se de skillnaderna.

( och hur mäter man det dynamiska omfånget på en analog bild? ).
 
Faktum är att om man använder konstens alla regler och kör RAW och drar upp skuggorna på rätt sätt så är det inte så farligt långt ifrån. Digitalkamerorna idag kan du pressa ur upp till en runt 9 steg ur, vilket är mer än de flesta diafilmerna och i linje med vanlig negativ färgfilm. Ur svart-vit film med lite meck så har jag för mig att det går att komma upp till en 12-13 steg. Sedan behöver du iofs papper som klarar att återge det hela, vilket är ytterligare en bit som brukar vara rätt svår att komma åt. :p
 
Re: Re: Dynamiskt omfång

epep skrev:
Du kan se om du hittar något på www.dpreview.com. De testar det dynamiska omfånget för olika kameror.
/ep

En iaktagelse att testresultaten med Imatest på Imaging Resource ser lite annorlunda ut jämfört med DPs tester..Tabell från IR:

Dynamic range RAW sorterat efter bästa resulat på lägsta ISO

Fujifilm S3 Pro
(Adobe Camera Raw 2) 12.1 11.7 10.7 9.0
Pentax K100D
(Adobe Camera Raw 3.6) 11.3 10.3 9.51 8.23
Pentax K10D
(Adobe Camera Raw 3.7) 10.6 10.0 9.29 8.19
Canon EOS-1Ds Mark II
(Adobe Camera Raw 3) 11.2 10.3 9.4 8.14
Fujifilm S3 Pro -- 9.9 9.4 7.94
Canon Digital Rebel XTi
(Adobe Camera Raw 3.6) 10.8 9.88 9.18 7.84
Canon EOS-5D
(Adobe Camera Raw 3) 11.0 10.4 9.21 7.83
Nikon D40
(Adobe Camera Raw 3.7) 11.7 10.7 9.45 7.75
Canon EOS-5D
(Camera JPEG) 10.2 9.68 8.82 7.65
Nikon D200
(Adobe Camera Raw 3) 10.6 9.65 8.96 7.61
Nikon D80
(Adobe Camera Raw 3.6) 11.1 10.4 9.42 7.51
 
Senast ändrad:
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.