Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Digitalisera tavlor

Produkter
(logga in för att koppla)

Muskot

Medlem
Hej!

min mor är konstnär och målar tavlor i alla möjliga format och tekniker. Allt från jättestora till pyttesmå i akvarell, olja och kritor. Jag tänkte hjälpa henne att digitalisera tavlorna och det bästa alternativet för att göra det antar jag är genom fotografering. De alternativet jag står inför då är:

1. Det bästa vore om hon skulle kunna klara av att göra det helt själv men samtidigt måste kvaliten bli tillräckligt bra. Någon som har erfarenhet av vad som krävs för att fota tavlor? (ljussättning, stativ, kamera, se till att färgerna blir rätt etc). Är det något som vem som helst kan klara av?

2. Annars får man helt enkelt låta ett proffs fota tavlorna. Någon som har koll på duktiga företag som jobbar med att fotografera tavlor och vad det kostar?
 
Har ingen erfarenhet av den här typen av fotografi, men se till att använda ett objektiv som inte ger någon tunnformig distortion, inte något vidvinkelobjektiv alltså, backa och zooma in istället.
 
Jag har fotat av gamla foton under ibland rätt dåliga förhållanden. Det har varit typ gamla foton där upphovsrätten gått ut, men den som haft bilerna vill inte låna ut dem, men jag har kunnat fota på plats.
Runt 55 mm och vanligt dagsljus är vad jag fått hålla tillgodo med. Jag fotade med safe-margin dvs låta komma lite luft utanför fotot. Om jag varit tvingad att handhålla kameran har jag i efterhand kunna använda cropverktyget i photoshop, kryssa perspektiv och flytta hörnen till fotos hörn. Poff är perspektivet rättat. Ibland har jag varit tvingad att använda fulblixt och för att inte få reflex i fotot har jag tagit bilden lite avsikligt snett och sen rätat upp det i photoshop. Jag tar en provbild och kollar om histogrammet är hyffsat utspridd, sen är jag nöjd.Det blir rätt skapligt faktist. Är det glasade saker måste man nästan fota snett.
 
Du behöver som sagt en kamera, det går bra med en kompaktkamera, se bara upp med distortionen som Henrik nämnde ovan.

Det svåraste är belysningen, den ska vara jämn och inte ge några olämpliga reflexer. Standard är två belysningar som lyser med 45 graders vinkel från sidan på det som ska reproduceras. Om det är stora grejer kan det behövar dubbla ljuskällor på varje sida.

Jag har vid något tillfälle använt två diaprojektorer som belysning vid reproduktion. Det går bra om originalet som ska reproduceras är slätt, som en teckning, men klart olämpligt om det rör sej om pastösa oljemålningar eftersom ljuset från projektorerna är väldigt riktat och det kan bli konstigheter i strukturen och knepiga reflexer.

Med en systemkamera och vissa avancerade kompaktkameror har man möjligheten att använda studioblixtar och bouncers eller paraplyer för att ge jämn belysning. Hr Kaffebrus som ibland diskuteras här på FS har billiga utrustningar, men det finns andra leverantörer också.

Lämpligt objektiv till en systemkamera är troligen ett s.k. normalobjektiv till ditt fabrikat. De är vanligen hyggligt ljusstarka, raktecknande och tillfredsställande skarpa. Är det små saker kan ett macro på omkring 90 mm vara ett alternativ. Ett sånt kan du ha mycket kul med i framtiden.

Om du har en systemkamera skulle jag nog föreslå att du skaffar dej en enkel studioblixtutrustning. Ekonomiskt, jämfört med att leja bort jobbet, kommer det att löna sej. På vägen kommer du att lära dej massor och ha glädje av blixtutrustningen i framtiden. Annars kan du säkert sälja den och få en del av pengarna tillbaka.

Använder du studioblixt brukar färgerna bli rätt om kameran är rätt inställd. Om du har annan belysning behöver du något som heter QPcard 201 för att kunna justera färgerna rätt och det hittar du här:
<http://www.qpcard.se/BizPart.aspx?tabId=31&prod=3&catId=1>
Det kan se lite komplicerat ut, men det funkar bra.
 
Först måste jag bara klargöra att tanken är att efter att vi har digitaliserat en tavla ska kunna reproducera den i olika storlekar. Så det måste kunna bli tillräckligt bra kvalite om man gör det själv och varken jag eller min mor är några direkta proffs på systemkameror.. Vi har dock en Canon 20D och ett EFS 18-55mm objektiv som kan komma till väldigt bra användning nu :)


@Henrik
Tack för tipset!


@gorse
Safe margin låter som en bra idé! Har hört att dagsljus och gärna sol ska vara det perfekta förhållandena för att fota tavlor. Hm, men med vädret vi har så måste man nog sätta upp en alternativ lösning med blixtar så att man kan fota när man vill. Har sett att folk ofta fotar tavlor lutande på stativ för att undvika reflektioner m.m. och är lite nyfiken på hur du rätar upp bilden i photoshop? Man får inga förvrängingar?


@bildsten
Mkt bra tankar om belysning! Har gjort en skiss bara för att se om jag har fattat det rätt för 2 ljuskällor på <http://www.teambygg.se/fota-tavla.jpg>. Vart ställer man sig med kameran? Nu står den mellan ljuskällorna :). Hur skulle du göra uppställning om man ska fota stora tavlor och behöver 4 ljuskällor?

Det smidigaste måste helt klart vara som du säger och skaffa sig en studioblixtutrustning. Är dock helt grön på det här området och skulle behöva alla tips jag kan få.. Kan tänka mig att lägga extra på bra utrustning eftersom det är väldigt viktigt med belysning. Googlade efter 'Hr Kaffebrus' men hittade ingen länk..

Jättebra idé med QPcard 201 för att se till att färgerna blir rätt Det kommer jag definitivt att använda mig av!

Du som verkar ha lite erfarenhet av att fota tavlor. Vad skulle du tex ta för styckpris för att fota tavlor?
 
Den föreslagna uppställningen som du gjort skiss på är lämplig. Beroende på hur strukturen på målningen är kan man få göra ljustering av vinklarna. Utgångsläget är dock 45 grader vinkel.
Använder du fyra ljuskällor så placeras de lika med två på varje sida med en lämplig höjdskillnad. Det är dock bara aktuellt om du har stora tavlor, kanske större än 1 m höga, men det beror också på hur stora bouncrar eller paraplyer du har. Här har storleken betydelse, större är bättre än små.

Radioutlösare rekommenderas eller ir-utlösare. Då slipper man snubbla på sladdarna och dra dyra grejer i golvet. Det räcker med en, de andra blixarna löser ut automatiskt, de brukar ha inbyggda utlösare och reagerar på varandra.

Länkar; <http://www.kaffebrus.com/index.html>
<http://www.aifo.se/>
<http://www.scandinavianphoto.se/product/list.aspx?sid=6291252>
<http://www.photax.se/indx/indxstd.htm>
<http://www.cyberphoto.se/>
Men det finns många fler leverantörer.

Kolla under studio eller liknande. Jag rekomenderar inget speciellt fabrikat, men som vanligt finns det en viss koppling mellan pris och kvalité. Det är dock viktigt att det går att reglera ner effekten på blixtarna i många steg och helst utan att nedreglering leder till att blixten dumpar energi med en extra blixtutlösning. Däremot behöver du inte särskilt kort uppladdningstid, dina motiv är ju stillsamma,

Beroende på vad för ljuskällor du har kan du behöva skärma av dem så att objektivet inte träffas av ljus direkt från ljuskällan eller dylikt. Kan göras med pappskivor, helst mörka.

Maxieboy här på fotosidan har en hemsida med tips om hur det kan se ut i en studio.

Här finns en hel del: http://www.fotosidan.se/forum/forumdisplay.php?f=78
Och här: http://www.fotosidan.se/cldoc/1500.htm.htm

Vad en yrkesfotograf tar för pris för reprofoto har jag ingen aning om. Själv gör jag inte kommersiella arbeten inom foto.
 
Janek -> Jag väljer croppverktyget och gör en grovmarkering som vanligt. Sen sätter jag krysset "perspektiv" och med det krysset satt går det att flytta markeringens hörn helt fritt. Jag sätter ett markeringshörn i det avbildade fotots hörn, går vidare med alla hörnen. Då kan markeringens fyrkant ha sidor som är olika långa på alla fyra sidor. Tryck "enter" och bilden croppas samtidigt som alla sidor rätas upp och blir lika långa. Jag kan inte med blotta ögat se några förvrängíngar. Klart att extremcroppningar kanske inte funkar.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.