ANNONS
Annons

Canon EOS 750D eller 760D

Produkter
(logga in för att koppla)

fluffan

Aktiv medlem
Funderar på att köpa en Canon EOS 750D, men såg även att det finns en 760D, fotograferar mest barnen och det jag bakar för att lägga in i min blogg, ställer aldrig in något avancerat på kameran utan väljer bland de olika automatiska val som finns, ni vet typ om det är närbild, rörliga motiv, landskap etc, har idag 500 D med det vanliga standarobjektivet 18-55mm Canon IS STM-objektiv som ofta ingår när man köper kameran, om man väljer att köpa enbart kamerahus, vad skall jag då välja för objektiv att köpa till? Tex 750D kostar 5500 utan objektiv, 6900 med 18-55 objektivet jag redan har , så då känns det onödigt med ett sådant till
 
Det är två nästan identiska kameror, skillnaderna är dels att 760D har bättre kontroller för den som vill styra kameran mer än vad du gör, och dels att den har lite bättre videofunktioner.

Har man för vana att fota i LiveView-läget så har 760D en möjlighet att ha följande autofokus med serietagning, dvs. att kameran med t.ex. ansiktsigenkänning hittar fokus, tillåter dig att ta bilder och fortsätter fokusera på ansiktet (t.ex.) om personen rör på sig.

Sen finns det småfuntkioner i 760D som t.ex. att skärmen automatiskt slås av om du sätter ögat mot sökaren, att du har ett elektroniskt vattenpass som gör det enkelt att hålla kameran rakt.

Men, vet du med dig att de sakerna är ointressant för dig så finns det kanske ingen anledning att betala mer.

Av ren nyfikenhet, varför ville du uppgradera från 500D, vad hoppas du uppnå med ett nytt hus?
 
Tänkte det var kul med något lite nyare :) fast bildmässigt kanske det inte blir någon större skillnad ? Men jag kan även tänka mig någon annan modell från någon annan tillverkare runt samma prisklass som Canon Eos 750/760D
 
Vilka objektiv skulle du rekommendera att köpa, för att kunna fota barnen både när de sitter stilla, de få tillfällen de gör det :) och när de är mer rörliga, fotar även det jag lägger in i min blogg om bakning
 
Jag har själv en 760d så jag är partisk :). Hjulet på baksidan i kombination med pekfingerhjulet är bra för att snabbt kunna förskjuta programmet eller över/underexponera.

Jag fotar en del i live view typ håller kameran över huvudet i folksamlingar (skolavslutningar etc) och vinklar skärmen så man ser. Vet inte om det rronbac skriver är någon stor fördel men jag brukar ibland klicka på den jag vill ha i fokus och ibland hänger fokuset med så det kanske är bra.

- 18-135stm räcker till det mesta, familjebilder och barnens fotboll kan man zooma in fint men det är ljussvagt.
- 50mm 1,8stm ljusstarkt så man kan fota dansuppvisningar, lucia etc. Man kan ta mycket fina porträttbilder med extremt kort skärpedjup. (Mitt favoritobjektiv).
- vidvinkel är bra. Jag har 10-18 men nu börjar det bli mycket objektiv att byta mellan (just nu föredrar jag en Gopro i fickan istället för att byta objektiv).
- tele är kul (har ett 100-300usm) men använder det sällan. Tycker bilderna blir lite oklara och att filma fri hand blir kasst.
- för att en systemkamera ska vara värd att släpa runt måste man ha en vinklingsbar blixt.

På det hela taget en bra kamera men inte perfekt. Att kunna koppla upp den mot mobilen och göra högklassiga inlägg på Facebook liksom när det händer är grymt bra.

Det som är tråkigt är att iPhone 6s tar riktigt bra bilder, så den i kombination med en Gopro gör att systemkameran inte är framme så ofta som den borde.
 
Kameror blir ju bättre och bättre, så du kommer knappast få sämre bilder av ett nytt hus om man säger så, men för de flesta bilderna så är redan en 500D så bra att det för det mesta inte är där begränsningen ligger.

Jag vill inte avråda dig, för du kommer säkert att bli nöjd, men som ytterligare tankar om sätt att förbättra sina bilder så är här några uppslag

* mer kunskap om inställningar. Erövra ett läge i taget, tex Tv för att styra rörelseoskärpan i barnens lek/sport etc, eller Av för att se effekten av olika skärpedjup på motbilderna osv

* ta kontroll över ljuset, t.ex. ett belysningskit för de mest seriösa matbilderna, eller om du vill ta "studioporträtt"

* en bra blixt.

* Fota i RAW och lär dig grunderna i tex Lightroom

* Skaffa specialiserade objektiv för särskilda möjligheter, tex ett vidvinkel typ EF-S 10-18, ett objektiv med stor bländare för korta skärpedjup, t.ex EF 50 f/1.8 eller EF 50f f/1.4, ett makroobjektiv typ EF-S 60mm f/2.8 för närbilder och porträtt, eller kanske ett litet "pannkaksobjektiv" typ EF-S 24mm för de tillfällen då du vill göra kameran lite mindre skrymmande.

* ett bra (för dina behov) stativ. Det kan vara särskilt kul med en kamera som likt 750/760 har WiFi eftersom du då kan styra kameran via mobil/ipad och då kanske få nya möjligheter att själv vara med i bilderna, eller fota från ovanliga vinklar etc
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.