Annons

Canon AV-1 bara skräp eller?

Produkter
(logga in för att koppla)

fhjulfor

Medlem
Jag har fått ärva en Canon AV-1 för något år sedan som har ett söndrigt objektiv. Den har legat i ett antal år nu undangömd i ett skåp och samlat damm. För någon dag sedan hittade jag den i skåpet och funderar nu på om det är något att ha eller...

Jag är nybörjare vad gäller fotografering men ett intresse har grott i flera års tid och nu menar jag delta i först bästa fotokurs.
Kan man använda den gamla reliken till något eller måste jag köpa ny?

Om jag kan använda den så var får jag tag i ett nytt objektiv? FD 35-70mm 1:4 står det på objektivet, men det är som sagt sönder.

Vore tacksam för svar
 
Jag har en sån, dock inte välanvänd av mig men klart trevlig. Bländarstyrd slutartid har sina fördelar ibland. Kameran känns ju rätt enkel p g a det och det är inte så extremt mycket man kan ställa in och göra med den. Med gammal canonoptik, förmodligen från -83 som kameran har jag iaf lyckats få riktigt skarpa bilder de gånger den använts.

Nu ska syrran få ta över den och henne ger jag inte det allra skräpigaste;)
 
En Canon AV-1 är, förutsatt att den fungerar, långt ifrån skräp. Det är en schysst kamera, har såpass mycket automatik att den inte alls är krånglig att använda, ska gå alldeles utmärkt att använda som nybörjarkamera.
Canon FD-objektiv (som passar den där kameran bäst) finns det gott om begagnat. Ett 50/1.8 eller 35-70/4 borde väl kosta runt 500 spänn begagnat.
 
Hej,

Jag har själv en Canon AV1. Kameran är bra och enkel. Den saknar bl.a. manuella inställningar och har "bara" tidsautomatik. Men som alltid är det fotografen som avgör bilden inte kameran.

Objektiv finns att köpa som begagnade.

Se till att kameran fungerar innan du köper nytt objektiv. OBS FD-serien (objektiv) fungerar inte på en kamera typ D10 (canons nya digitala)..
 
Kanon

Det låter ju bra om den går att använda som nybörjar kamera.

Jag hittade just en sida på internet där det fanns olika FD objektiv. Jag hittade ett 35-105 objektiv som lät intressant.

Finns det någon bra sida på internet där de säljer begagnade objektiv eller fotoutrustning?

Finns det någon manual till AV1:an på nätet?
 
Som oftast är det inte kameran som avgör hur bra bilder det blir... objektiv, fotograf osv...

När det gäller AV1 så har jag sett bilder från den som konkurrerar med vilken modern kamera som helst.

Är själv på jakt efter en sådan för att kunna använda mina gamla objektiv.
 
Gamla objektiv...

Du har inte lust att sälja någon av dina gamla objektiv Patrik :)

Skämt åsido, kan någon rekommendera någon bra sida eller tillvägagångssätt för att hitta FD objektiv till Canon typ 35-70mm eller 35-105mm?
 
Kolla på länksidan här på fotosidan, där finns bla. en butik som är specialist på Canon. De flesta firmor som säljer begagnat har kilovis med Canonobjektiv i hyllorna. Ett tips kan vara att inte köpa någon zoom då kvalitén på 80-tals zoomar ofta är ganska diskutabla. En uppsaättning med tex. 28mm 50mm och 135mm bör du kunna hitta ganska billigt och då har du inga problem med skärpan i alla fall.Köp inga piratgluggar utan Canon orginal också så lånht det är möjligt(piratgluggarna på 80-talet var tydligen inte heller jätteroliga)
MVH Erik Å
 
Tack Erik för tipsen

Jag kikade lite på begagnade FD objektiv som jag hittade. Kan någon berätta för mig som är nybörjare vad den där siffran efter mm anger? Ex. 50mm 1,4! Är objektivet bättre ju lägre den är? Det verkar i alla fall så enligt priserna...
 
Siffran efter milimeter är bländarvärdet, d v s lägsta brändare/största öppning på bländare som ett visst objektiv kan ha.

1.4 är ett bra värde, det innebär att du med ett sådant kan fota på mörkare ställen än exempelvis ett objektiv som har 3.5.

Jag har själv använt ett FD 50/1.8 och det gav mycket bra bilder.
 
Objektiv

Nu har jag fått fixat ett FD 135mm/3,5 objektiv
Kan någon tipsa om det är bra eller dåligt. Det kostade ca.450 kr
 
Jag har använt ett likadant, har för mig det var skapligt. Det som gjorde att jag slutade använda det var att det var en i mina ögon mellanbrännvidd. För mycket för närbilder och för lite för djurbilder (kom aldrig nog nära).

Nu har jag upptäckt (när jag har ett 28-135 zoom) att det är ganska ofta jag använder 135mm, speciellt när jag fotar människor och inte vill tränga mig på.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.