Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

bredbild eller...?

Produkter
(logga in för att koppla)

light

Aktiv medlem
Jag ska köpa en ny bildskärm.

Det jag mest funderar på är om bredbild (widescreen) är det mest lämpliga när man redigerar fotografier (jag har Paint Shop Pro X)? Och varför i så fall? Eller duger det bra med vanlig skärm?

Jag tänker mig sen en lågbudgetvariant på omkring 2000 kronor. Det låter säkert skrämmande för många. Men jag arbetar inte professionellt med mina bilder utan mera på glad amatörnivå.

Jag funderar kanske på denna:

http://www.acercomputer.se/acereuro...xParam=sv&ctx3=-1&ctx4=Sverige&crc=2123335622
 
Bredbild är bra vid bildredigering. Gott om plats. Men jag hade inte valt Acer. Kan dock inte säga vilken annan, men Samsung eller Philips är normalt sett ganska bra.
 
Jeppe skrev:
Bredbild är bra vid bildredigering. Gott om plats. Men jag hade inte valt Acer. Kan dock inte säga vilken annan, men Samsung eller Philips är normalt sett ganska bra.

Jag hade förstås hoppats på svar av flera, men jag antar att det beror på att det redan finns ett inlägg om bildskärmar som lett till ca 600 inlägg. Men det verkar vara mest avancerade skärmar man där diskuterar.

Men Philips är "ganska bra" skriver du. Jag funderar om kanske Philips 190S7FS då kan vara något för mig som amatörredigerare:

http://se.pricerunner.com/pi/25-622825/Bildskaermar/Philips-190S7FS-Silver-produktinformation

Sony SDM-S205FS (ca 3600 kr) är nog ett gränsfall för mig men den verkar tydligen gillas av flera.

Jag ska nu inte bara ha skärmen till redigering, jag läser ju rätt mycket på nätet också, är sådana här skärmar lämpliga för det också, eller blir det för smått?
 
1280x1024 är den vanliga upplösningen för en 19" TFT. Det blir helt okej storlek att läsa. Jag kör samma upplösning (1280x960), fast med en 17" CRT på jobbet (därmed mindre text) och jag har inga svårigheter att läsa texten. Men Philips 190S7FS är ingen Widescreen.


Här är tre runt 2000:-

Svart ram är behagligare än silver, tycker jag.

http://www.prisjakt.se/produkt.php?j=108367,122189,151395
 
light skrev:
Jag ska nu inte bara ha skärmen till redigering, jag läser ju rätt mycket på nätet också, är sådana här skärmar lämpliga för det också, eller blir det för smått?

Teckenstorleken på websidor kan du själv justera genom att hålla ner Ctrl samtidigt som du snurrar på musens scroll-hjul. Eller väljer teckenstorlek i webläsarens meny (Visa/Textstorlek). Det funkar iallafall för de websidor som är skrivna med läsbarhet i åtanke (d.v.s. sidor där designern inte har använt fasta teckenstorlekar). Firefox och Internet Explorer 7 verkar dessutom hantera det bättre än gamla Internet Explorer 6.
 
Köpte precis ny tft o valde bort widescreen pga skärmyta/prisförhållande. Samsung syncmaster kan jag varmt rekomendera, 2k + moms var klart överkomligt!

Om du hittar med svart ram så är det såklart bättre o behagligare för ögona!
 
Har läst en del inlägg här på fotosidan om bildskärmar. Och det var som att vakna upp till en ny värld. För första gången insåg jag hur viktigt det är med en bra bildskärm. (Måste nog särskilt nämna Martin Agfors alla mästerliga inlägg.)

Hur som helst, beställde till slut HP LP1965:

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/se/sv/sm/WF06a/21067-156223-156223-156223-172265-12908936.html

Ingen proffsskärm, men väl ingen vanlig mängdskärm heller. Men jag tror den kommer att passa för mina lite enklare redigeringsbehov och för vanlig surfning.

Har du nåt negativt att säga om den skärmen så snälla låt bli. Men skulle det finnas nån som har nåt gott att säga om den eller har egna positiva erfarenheter om den så skriv gärna en rad så jag får lite uppmuntran över mitt köp och kan sova gott nu i natt.
 


"Det är mindre ansträngande för ögongen att titta på en vit eller grå monitor. Detta är orsaken till att svarta skärmar endast är märkta TCO-95, även om samma model i vitt har TCO-99. "

http://se.pricerunner.com/pi/25-754892/Bildskaermar/Lenovo-L192W-Black-produktinformation

kanske inte stæmer men tror att det ligger något i det rent teoretiskt.
 
Tyckte jag behövde säga att det strulade med min HP beställning så jag blev tvungen att annullera ordern. Då fick jag helgen på mig att fundera vidare, och hux flux så slutade det istället med Sony 20" LCD SDM-S205F, så den har jag nu beställt hos komplett.se

Jag hoppas det blev ett bättre val?
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.