Annons

Bildlära - ett länkarkiv

Produkter
(logga in för att koppla)

bam21

Aktiv medlem
Hej på er!
Tänkte starta en tråd som handlar om både teknik, bild och inspiration. Min enkla tanke är att man här skall kunna hitta länkar till hemsidor, bloggar, album eller hemsidor som handlar om hur olika fotografer tänker och arbetar. Det handlar alltså inte om att visa fina album från berömda fotografer utan mer om att försöka få fram tankar, idéer och arbetssätt där jag tror att det finns den del att hämta på Internet. Vill även begränsa tråden att handla om just detta så att diskussioner om bilder, komposition, böcker, enskilda idéer eller annat kreativt får sina egna väl betjänta trådar.

Börjar med ett tips som jag fick under kvällen som handlar om Linda McCartney/Eastman:

http://www.youtube.com/watch?v=ps9HOYgSzt0&feature=related

Kanske inte världens bästa start men skall försöka komplettera när jag återser datorn hemma under helgen.

Sedan hoppas jag att detta är rätt forum...
 
Bildanalys

Själv jobbade jag i slutet av 70-talet ett tag med en viss form av bildanalys. Denna typ bedrevs då i camouflagemålade containrar som stod väl dolda i närheten av långa raksträckor här och där i vårt land. Det är inte den typen av analys som är intressant här utan det nästan tabubelagda arbetssättet att titta på och försöka analysera en stillbild. Detta är ingen exakt vetenskap utan mera riktlinjer som man anpassar efter sitt eget behov och är till nytta både när man försöker ta en bild och tittar på en bild.
Hittade den här länken som kan ge en bra start om man vill förkovra sig lite mer:
http://www.malmo.se/download/18.1cf87b801195c36a16280001537/analysschema.pdf
 
Varmt tack för alla fina länkar. Har till att börja med fastnat för Jim Altengartens Creativity... Han ger mig ett par användbara termer för komposition och bedömning av bilder. Och jag saknar kunskap om termer och metod för att hjälpa mig lägga märke till/se innehållet.

Termerna är Styrka (förmågan att snabbt attrahera en betraktare) och Klarhet (förmågan att behålla intresset genom att låta betraktaren undersöka bildens delar och underfundigheter). Vet inte om detta är vedertagna termer, men antar att de kommer från konstvärlden, som ju har en tämligen lång vana vid bildkomposition och analys.

Gillar också hans resonemang om varför man inte skall placera motivet i mitten, och varför det ibland fungerar mycket bra.
Inga, med mycket att lära
 
hittade en Tutorial på youtuben en kille som hetter sammy om jag inte missminer mig hellt. han tar upp allt från början med vitt balans,histogran,ljusmätning,öppnare,f-värden och jag allt väldigt basic men ändå mycket bra sök på "Photography Tutorial"
10 delar tror jag att det va.. youtube nammn (FontanaKnowledge)
Länk till första delen http://www.youtube.com/watch?v=BNVo6FjMXh8
 
hittade en Tutorial på youtuben en kille som hetter sammy om jag inte missminer mig hellt. han tar upp allt från början med vitt balans,histogran,ljusmätning,öppnare,f-värden och jag allt väldigt basic men ändå mycket bra sök på "Photography Tutorial"
10 delar tror jag att det va.. youtube nammn (FontanaKnowledge)
Länk till första delen http://www.youtube.com/watch?v=BNVo6FjMXh8
Det här var ett bra tips!

Tittade på introduktionen och har skickat det vidare till några som verkligen behöver få det där fundamentala förklarat på ett enkelt sätt.

/Anders
 
The Ethics of Photo Manipulation

Kompletterar med två länkar som tar upp det här med hur mycket man kan ändra en bild, i alla fall om man fortfarande vill kalla det ett fotografi ur ett journalistiskt perspektiv.


Reuters råkade ut för en överambitiös fotograf i Beirut 2006 varefter de författade följande grundregler: http://blogs.reuters.com/blog/2007/01/18/the-use-of-photoshop/


Sedan hittar ni ytterligare information om ni klickar på http://graphicssoft.about.com/od/digitalphotoethics/The_Ethics_of_Digital_Photo_Manipulation.htm
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.