Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Belysning

Produkter
(logga in för att koppla)

Marcus Häggström

Aktiv medlem
Skulle behöva tips ang. belysning alt. blixteknik. Har hittat en intressant byggnad att fota i men den är tämligen mörk (stora ytor men även intressanta detaljer) förutom, dagsljus via trasiga glasfönster. Blixt tenderar att ge ett hårt ljus. Studiobelysning ? Men då behövs strömkälla. Tacksam för idéer.:confused:
 
Om du ska plåta nån detalj, så ta med dej en ljusmätare, ett stort vitt lakan, två stativ och några klämmor.

Sätt upp lakanet som ett stort segel och slå blixt i den så att du får ett diffust "window-light".

Kruxet är att du kanske blir tvungen att bränna av flera blixtar, om du inte har en kraftig batteriblixt. Då är det bra att ha en lös ljusmätare som kan mäta blixtljus.

Kolla också så att du verligen lyser upp en stor del av lakanets yta.... stå inte fär nära och använd vidvinkel läget på blixten.

Sätt nu inte upp blixt/lakan paralellt med kameran så att du får ett alldeles platt och formlöst ljus. Flytta det åt sida ca 45-90 grader istället.

Balansera sen ljuset så att du har ett blixtljus som är ca 1 steg starkare än det befintliga, och exponera efter blixtljus inkl det bef. ljuset. På ett ungefär... tycke och smak, du vet... Du kan ju t ex använda skärmar för att kasta tillbaka ljus på skuggsidan, om nu dagsljuset är mkt svagt.

Detta funkar ju naturligtvis inte om du vill lysa upp några större ytor, men till detaljbilder skulle det kunna va en bra idé.

Du vet... blixtbilder behöver inte vara lika med hårt ljus och fula skuggor. Se till att skaffa en sladd så du kan plocka bort kamera-blixten från kameran.

Vill du backa lite för att få med större ytor så skulle jag sätta en slant på stativ och lååång slutartid.

Lycka till.
/Jacob
 
Lennart Nilssons och Ulf Sjöstedts bok "Porträttfoto" innehåller en del bra tips om porträttfotografering, bl.a. i befintligt ljus.

För du ska väl inte plåta bara huset? :)
 
Har provat att sätta ett paraply på två vanliga blixtar och placera dem som jag skulle gjort i studio, vilket tycks funka rätt ok.
Behöver dock prova några gånger till´tror jag...
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.