Annons

Belysning vid id-foto

Produkter
(logga in för att koppla)

rosieboy

Ny medlem
Jag arbetar med system för identifiering (personer), och då vi skapar underlag för id-handlingen tas ett porträttfoto av personen.

Vi använder idag en Canon PowerShot A520. Valet beror på att Canon erbjuder ett bra programmeringsgränssnitt. Att vi använder just A520 beror på att den har bra pris/prestanda för uppgiften.

Kraven på resultatet är i princip samma som vid passfoto, d.v.s. belysningen ska vara jämn utan skuggor eller ljusa punkter i ansiktet eller bakgrunden, naturliga färger, inga röda ögon, och givetvis inte under- eller överexponerad.

Hur uppnår vi bästa resultat? Vi har funderat på fast ljus (typ 2 x Elinchrom Minilite från Aifo). Dels beror detta på att den enkla kamera vi använder inte har möjlighet till extern blixt, men det finns också en arbetsmiljöaspekt i att slippa blixtar.

Skulle ovanstående fungera? Elinchromesatsen levereras med både 100W- och 250W-lampor. Blir 2 x 100W för lite? Tänker på att värmen inte ska bli för hög, och att slå av och på lamporna ofta förmodligen inverkar på dess livslängd.

Är vi helt fel ute? Ska vi istället ta fram en lösning med blixt(ar)? Någon som känner till en Canon kompaktdigitalare med möjlighet till extern blixtsynk?

Många frågor blev det...

Mvh Anders
 
Canon G6 har blixtsko där du bör kunna sätt en adapter för extern blixt. Inte världens billigaste kamera... //Lars
 
Det blir väldigt varmt med fastljus. Två 250w lampor är som en liten bastu.

Samt att de har väldigt dålig effekt jämnfort med 100w/s blixt. Det blir altså långa slutartider och skakningsoskärpa.
 
Om ni vill komma relativt billigt undan så kan ni ha 2 kaffebrusblixtar på 300W och en Canon G6 eller Pro1.

Då kan ni sätta en adapter i blixtskon till ena blixten och köra den andra på slav. Eller använda den inbyggda blixten på eran nuvarande kamera och utlösa blixtarna som slavar.
 
Tack för svaren.

Vi är inte på jakt efter det billigaste, nödvändigtvis. Kvaliteten ska vara bra, men en kamera för 5-8000 med 8 megapixels känns aningen overkill.

Kameran är fast monterad och operatörsstyrd.

De tester vi gjort är med kameran på stativ, och med bara allmänbelysning som ljuskälla (ljusrör + nån lågenergilampa i taket) och ett blädderblock som bakgrund. Kameran på P eller Auto, och vitbalansen satt till "Tungsten". Se bifogad fil.

Resultatet får mig att tro att det skulle fungera med fastljus enbart, att man utöver allmänbelysning skulle klara sig med upplättningsljus i form av två Minilite med 100W eller motsvarande. Jag blev rekommenderad bikakeraster och diffusionsfilter monterat på lamporna.

Men vi kanske ska skaffa en Pro1 eller G6 och utvärdera med extern blixt innan vi bestämmer oss...
 

Bilagor

  • anders_pass.jpg
    anders_pass.jpg
    19.1 KB · Visningar: 223
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.