ANNONS
Annons

Bästa återuppladdningsbara AA & snabbladdare?

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag läste nånstans i ett test, nån tidning-kanske M3 eller Mikrodatorn-ett test av olika uppladdningsbara. Där fick Uniross bäst betyg och vann. Kriterier var bla hur väl de uppmärkta mAh och Volten stämde med verklighetens batteri med mera. Minns inte mer än så...
 
Du har nog läst det i Ljud och Bild.

Länk 1 Länk 2

Förövrigt tillverkas Kodaks batterier av Varta och tillhör marknadens bästa.
MYCKET batterier för pengarna alltså.

Om man är ute efter billiga alkaline batterier ska man köpa IKEAs, även dom är tillverkade av VARTA.
Även där mycket bra batterier för billig peng.
 
Varta... Hm, det är ju det jag har, men 1700 mAh. Jag får testa med dem och fungerar det inte bra så får jag köpa nytt. "Snodde" 8 Varta batterier av pappa, så de är "gratis"... Hehehe.......
 
Gratis ger flest bilder per krona!
Men tänk om bildkvaliteten blir bättre med dyrare batterier, törs du chansa?

Nä nu var jag elak... ;-)


Allvarligt talat, nästan vilka batterier som helst fungerar idag, du ska nog ha ruggig otur om du blir besviken. Inte ens batterierna från Lidl är dåliga, trots priset 129:- för 8 stycken, inklusive en snabbladdare som kan ladda alla åtta samtidigt (om än bara fyra snabbt)...
 
Den som har en Julabutik inom räckhåll köper bra laddbara AA-batterier och laddare billigt.

4 st 2300 mAh kinesiska AA KONNOC för 99 kr Dom är jättebra och laddar blixtsnabbt mellan tagningarna. Har ännu inte lyckats få dom tomma i min 3600HS.

1 st Laddare Kingcell som laddar 4 st AA säljs med 2 st AA 1800 mAh för 79 kr.

Det tar 9 timmar med 250 mA ström att ladda nya 2300 mAh från scratch i laddaren. Men det är bra för batterierna, för dom blir inte heta bara varma under laddningen.
Om man vill ha en snabb laddare måste den ha kylning, och det finns någon med inbyggd fläkt, men den kostar skjortan. Varför ha så bråttom?
Låt batterierna ladda över natten. Man hinner i alla fall inte göra slut på krämen i dom på en dag.
 
Christer,

Jula har jag faktiskt i närheten! :) Så de där kinesika batterierna låter bra. Och du har rätt, efter ett par dagars testfotande så har batteri-tiden inte rört sig alls, så jag har tid att vänta en natt för att de skall bli laddade. Är van vid sämre batteritider, så denna förvånar mig faktiskt. :)
 
Fler frågtecken...?
Jag köpte hamras laddningbara 2300 inkl laddare. Om jag nu väljer att köpa exvis 8 batterier till av annat märke tex GP. Kan jag ladda dessa i Hamra laddaren med bra resultat eller riskerar jag möjligtvis att paja batterierna???

Jesper
 
Har laddaren bara timer så förstörs batterierna om de har lägre kapacitet än laddaren är avsedd för.
Har de högre kapacitet laddas de inte fullt.

Har laddaren -dV funkar det alltid eftersom den känner av när batterierna är fulladdade.
 
Jag glömde att säga att Kingcell-laddaren har koll på när batterierna är fulladdade och då slocknar röda lamporna och strömmen stängs av, så det är ingen risk att man får dom överladdade.
Har just 4 batterier på laddning och lamporna kommer att slockna någon gång i natt när det är fulladdat.
 
Jesper71 skrev:
Fler frågtecken...?
Jag köpte hamras laddningbara 2300 inkl laddare. Om jag nu väljer att köpa exvis 8 batterier till av annat märke tex GP. Kan jag ladda dessa i Hamra laddaren med bra resultat eller riskerar jag möjligtvis att paja batterierna???

Jesper

Det kommer att fungera på samma sätt oavsett fabrikat på batterierna.
 
det som mest irriterar mig är butikerns mark-up på GP batterier. Teknikmagasinet har rätt bra priser men när jag fick köpa för anställdas pris blev jag ruggigt förvånad över hur lite jag fick punga. Kommer inte ihåg exakt nu men det var nästan halva priset.
 
I batteriväg kan jag rekommendera de som Biltema säljer. De tillhör inte de som har den högsta effekten med de är väldigt prisvärda.

Jag har tre stycken laddare som alla är bra på sitt sätt.

En snabbladdare 2-4h för R6 och R03 från Biltema för 149:-. Art nr 38-241.
En Vanson BC-1HU Speedybox, Clas Ohlson 398:- art nr 32-6319. Denna tar alla vanliga laddningsbara batterier och har även en urladdningsfunktion.
En Vanson V-6000 snabbladddare 1h för R6 och R03, Clas Ohlson 298:- art nr 32-8506.

Vanson V-6000 är bra om du har bråttom och inte har flera uppsättningar batterier. Biltemaladdaren tar längre tid men där behövs ingen extern AC-adapter=mindre packing.Speedyboxen har sina fördelar om du använder andra batterier än R6 och R03.
 
Jag beställde en ny kamera idag och passade då på att köpa 8st Lenmar 2300mAh Ni-MH batterier.
Har en Friwoladdare som är anpassad för batteritypen men den den känner inte själv av när batterierna är fulladdade utan den går på en timer ca. 7h för att sedan slå över på trickle charge (underhållsladdning antar jag) och den laddar med 250mA.

AnWi skrev:
1/10 av kapaciteten i 14 timmar är en mycket bra grundregel för uppladdning. (2300mAh laddas med 230mA i 14 timmar).
/AnWi

Då borde det altså funka att ladda batterierna 2ggr på raken och sedan låta dom sitta kvar i laddaren för underhållsladdning.
Har jag fattat det rätt?
 
Ja! Om du vet att batterierna alltid är helt urladdade är det inga problem. Det är när man inte vet eller vill "fräscha upp" batterier som bättre laddare behövs.

/AnWi
 
NiCd - nickel kadmium är en batterisort som fungerar bättre i sträng kyla. De ska fungera med bibehållen kapacitet ned till -10 C, till skillnad mot NiMh som är specificerade ned till nollstrecket. Nackdelenmed NiCd är att kadmium inte är en av trevligaste tungmetallerna att få ut i naturen och att batteriet har en minneseffekt, som kräver urladdning före uppladdning.
 
dumbo skrev:
Har laddaren bara timer så förstörs batterierna om de har lägre kapacitet än laddaren är avsedd för.
Har de högre kapacitet laddas de inte fullt.

Har laddaren -dV funkar det alltid eftersom den känner av när batterierna är fulladdade.

Vad händer om man kör ej helt urladdade batterier i en timerladdare? Sabbar man dem också?

Vad är -dV? Är såna laddare märkta med det?
 
Roland:
Moderna NiCd-batterier har inte så stora problem med minneseffekter de heller.
En annan nackdel är att energitätheten är mycket längre. Det går, på sin höjd, att packa in hälften så mycket energi i ett NiCd kontra ett NiMH av samma volym.

Erik:
Om du kör batterier som inte är helt urladdade, eller som har lägre kapacitet än laddaren är avsedd för kommer batterierna att överladdas och de kommer så att då i förtid.

-dV är ett sätt att känna av när ett batteri är fulladdat. När batteriet är fulladdat så kommer nämligen spänning att få en liten dip. Precis när batteriet är fulladdat så sjunker polspänningen en aning och detta känner laddaren av och avbryter då laddningen. Där av "minus delta voltage"

Det är inte alla laddare som är märkta med -dV (d:et skrivs åxå som Delta ∆, som eg är mer korrekt). Ibland står det i klartext -dV eller -∆V ibland med omskrivningar som "processorstyrd laddare som själv känner av när batteriet är fulladdat och övergår till underhållsladdning" eller liknande.
Det är rätt ovanligt att långsamma laddare har detta, av två anledningar. Dels är dessa laddare oftast inte särskilt påkostade, utan väldigt billiga konstruktioner. Dels så är det svårt att på ett bra sätt mäta spänningsdip:en när man laddar med så låg ström. Rent generellt kan man säga att man bör ladda med minst C/4 för att det ska fungera helt tillförlitligt.
Att överladda med låg laddström är ju givetvis inte heller lika "farligt" som om man har högre laddström. Det dödar inte batterierna lika fort, men det är fortfarande inte bra.
 
Man får tacka för det utförliga svaret!

Man blir ju lätt paranoid om man har varit med om att hitta ett batteri till Radio 180 kokandes på laddaren (vpl på I 19) och dessutom lyckats ladda egna NiMH så att de blev mer än lovligt varma...

/ Erik
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar