Annons

Bärbar dator med 4gb RAM

Produkter
(logga in för att koppla)
Re: Apple

p72 skrev:
Apple rekommenderar inte att man har mer än tre GB i sina bärbara MacBook Pro. Du kan läsa varför här. Om det är samma i PC världen vet jag inte men det är nog inte omöjligt då de använder sig av liknande komponenter.

Läs mer här:
http://blogs.zdnet.com/Apple/?p=321

Pontus

Jag har aldrig hört talas om samma problem på Windows-sidan, men däremot finns det sedan gammalt en viss begränsning i hur de flesta Windows-versioner hanterar riktigt stora minnesmängder.

Mycket starkt förenklat har man inte alltid så stor nytta av så mycket mer än 2 gigabyte fysiskt minne i datorn. Har du 4 gigabyte minne delar Windows upp det virtuella adressutrymmet i en 2 gigabyte stor del för program och en lika stor del för operativsystemet. Rent praktiskt innebär det här att få program i Windows klarar att använda så mycket mer än 2 gigabyte minne. Det finns undantag (Vmware är ett jag kommer ihåg just nu).

Dessutom finns det en boot-switch "/3G" att ställa in som gör att fördelningen blir 3/1 istället för 2/2 vilket ger program som skrivits på rätt sätt förmågan att dra nytta av upp till 3 gigabyte minne.

Läs mer här:
http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/PAEmem.mspx
och för en mer informell förklaring
http://blogs.msdn.com/oldnewthing/archive/2004/08/05/208908.aspx

Men kör du vissa serverversioner av Windows eller 64-bitarsversionerna (XP Pro x64 Edition eller Server 2003 x64 Edition) har du inte de här begränsningarna ... Där kan du börja köra med 4, 8, 16, 32 gigabyte minne eller vad nu moderkortet stödjer :)
 
Diiva skrev:
Nu har jag gett upp hoppet om att få tag i en bärbar dator med 4GB RAM (förutom Dell som tar för mycket betalt, ca 40000 kr).

MacBook Pro kan man köpa med 3GB RAM, men vad jag förstår är det inte helt smärtfritt att även köra windows på den datorn.


Men varför kör du inte OS X då?
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.