Annons

Arbetssätt RAW->TIFF->JPEG

Produkter
(logga in för att koppla)

Cabraken

Medlem
Under de första året med min digitalkamera (Canon S40) har jag huvudsakligen fotat direkt i jpg-format, mest därför att jag bara hade två 128 Mb kort. Nu när jag kompletterat med ett 1Gb kort har jag rum att börja använda RAW-formatet. Det får mig att undra över en vettig rutin för arbetsflödet RAW->TIFF->JPEG. Finns det någon bra bok om hur (ni) professionella fotografer arbetar?

Jag har inga problem med enstaka bilder. Då kör jag Canons programvara för konverteringen RAW->TIFF. Behandlar bilden i PS7. Arkiverar TIFF originalet och sparar bilden i jpg-format för publicering på nätet och för att beställa utskrifter.
Problemet är att det blir tidsödande om man har många bilder och därför undrar jag vilka genvägar som är värda att ta, (kanske batchjobb i PS?) och vilka som skall undvikas.

M v h
Calle

P.S. Det verkar kanske onödigt att köra raw.format i en S40 så bespara mig den kommentaren. Det blir snart en D10 och det är tills dess jag vill veta.
 
Hej

Jag har arbetat enbart i RAW, först med minCanon D30, S90 pro, D60 och en G3.

Det jag gör är att jag efter att ha varit ute:
1a) Kopierar in allt i datorn via en Firewireläsare om jag inte har backup i Trippern, använder http://www.breezesys.com Downloader. Den placerar bilderna i en katalog med det datum bilden togs. Praktiskt då man varit ute flera dagar.

1b) Om jag använt trippern (en portabel håddisk), det gör jag vid resor, så tömmer jag den istället med Downloadern.

2. Jag gör en säkerhetskopia till en hårddisk till och döper om katalogen till nått vettigare än datumet, ev vart jag varit

3. Jag bränner en DVD

4. Jag bläddrar nu bland bilderna i BreezeBrowser (http://www.breezesys.com) och raderar rena stolpskottsbilderna samt vänder de som här vertikala rätt

5. Därefter har jag nyss ändrat mitt sätt att konvertera, numera använder jag Captureone LE, http://www.phaseone.com/dslrle/ om jag skall konvertera ett mindre antal bilder som jag själv skall ha, oftast till hemsidan. Skall jag konvertera allt gör jag det i BreezeBrowsern.


6. Därefter så fixar jag till bilderna i PS 7 om de konverterats i BreezeBrowsern, C1LE ger färdiga TIFF direkt tycker jag.

7. Jag kopierar sedan tillbaka EXINFOn från råfielrna till TIFF filerna, den förstörs av PS / C1LE. Detta gör jag i batch i BreezeBrowsern

8. Jag genererar hemsidans undersidor i BreezeBrowsern se, http://www.roine.nu för exempel. Dessa genereras i tre utförande, med ramar, med svart bakgrund och vit utan ram.

9. Jag kopierar undan de TIFF bilder andra skall ha eller som jag skall sända till önskefoto eller colormailer.

10. Indexerar upp originalkatalogen, den med CRW filerna i Thumbsplus.


Hoppas detta gett nått. DVS använder inte Canons programvara alls.

Roine
 
Adobe har en plugin för att läsa RAW-format, från bl.a. Canon Poweshot S40 (samma plugin ger även stöd för JPEG2000).

http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html

Har inte testat just den funktionen (har ingen digitalkamera som ger RAW-bilder), men med hjälp av den kan man förmodligen batch-köra lite mer av processen (förutom eventuell manuell bearbetning kan du nog automatisera rubbet).
 
Hej

Jag uppever det som svårt att automatisera i D30/60:n, G3:n ger en mer "färdig" bild avseende tex levels och skärpa, där går det säkert att göra mer.
Dock är det ingen fördel, det finns mer att ta ur en D60 bild än G3 bilden tycker jag, men det är ett hantverk, bild för bild.

Roine
 
Nu har jag hunnit testa arbetsflödet som Roine förslår och det fungerar bra.

Jag har nytta av Breezesys-produkterna. Mitt första intryck är att de är smidigare och snabbare än de man får med från Canon. Tyvärr stöder inte Captureone DSLRLE rawformatet från min S40, så det blir Breeze Browsern som får sköta konverteringen.

Vore bra med ytterligare synpunkter på flödet. Hoppas att någon känner sig manad.

M v h
Calle
 
One thing I'd recommend anyone who's establishing a digital workflow, is to get one of Uwe Steinmueller's e-booklets. They're very detailed but simple to understand. Go here:

http://www.camerans.com/resources.htm

and click on the "Digital photo Outback Ebooklets" banner/link.

Enjoy, Duncan
 
Mankanske skulle ställa krav på kameratillverkaren att det skava mindre komplicerat att få ut den eponerade bilden ur kameran, INNAN kameran med massor av pixlar och funktioner köps?
 
Beror ju iofs på hur du har exponerat dom. Det allra enklaste är ju bara att plugga in och kopiera över alla bilder. Jag brukar slänga in minneskortet i en läsare, och det är ju både snabbare och enklare än att byta film. Men vill man använda allting fullt ut så blir det ju knepigare. Men fortfarande långt enklare än med film. Med film lejer du ju bara ut en hel del steg av processen till andra, medans med digitalt sköter du allt själv. Och slipper betala för framkallning, etc. Samt att jag personligen tycker att du har mer kontroll och flexibilitet med digitalt än med film då man är mycket beroende av hur dom i labbet jobbar.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.