APS-C, en kort historia om ett filmformat.
Idag används benämningen "APS-C format" oftast för att beskiva storleken på sensorn i en digital kamera. Men varifrån kommer benämningen APS-C?
Vi får gå tillbaka till mitten av det glada 90-talet får att hitta svaret. Då lanserades nämligen flera kameror för just APS-film. APS står för Advaced Photo System och fungerade på så sätt att filmen alltid satt i sin kassett, även efter framkallningen, samt att det gick att byta film "mitt i rullen". De mer avancerade kamerorna kunde dessutom lagra datum, klockslag, exponeringsdata och en kort text. Framförallt producerades "point and shoot" kameror. Dock kom ju de digitala kamerorna i början på milleniet och slog helt enkelt ut detta nya format.
Det gick även att välja utsnitt på bilden, när den skulle kopieras, och det är härifrån sensorstorleken APS-C kommer ifrån.
APS film är 24mm bred, och med plats för bildnummer, filmtyp, extrainfo etc. så exponerades 16,7 mm av denna remsa. Men sedan då? en bild har ju både höjd och bredd. Japp 30,2mm var bredden och negativen fick därmed formatet 30,2mm * 16,7mm vilket ger förhållandet 16:9 detta kallades APS-H (High Definition)
Dock, då de flesta var vana vid formatet 3:2 fanns en inställning på kameran som överfördes till negativet om att endast kopiera den mellersta delen av negativet, med formatet 25,1mm * 16,7mm. Detta kallades APS-C (Classic)
Det fanns även ett panorama format där negativet beskars på höjden i kopieringen 30,2mm * 9,5mm vilket gav formatet 3:1 detta kallades APS-P (Panorama)
I alla fall exponerades hela negativet 30,2mm * 16,7 mm och det gick att beställa kopior i "fel" format.
När digitalkamerorna kom, var sensorerna ungefär 25mm * 17mm vilket gav upphov till benämningen "APS-C" sensor.
På samma sättt kallas en sensor som fyller ut 24mm * 36mm för fullformatssensor, eftersom den fyller ut hela området på ett småbildsnegativ.
Jag hoppas att det klarnade lite.
//Patrik
En länk får mer info på Wikipedia om APS systemet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Photo_System
Och om APS-C sensorer:
http://en.wikipedia.org/wiki/APS-C