Annons

400D/450D/40D + kit/sigma/annat?

Produkter
(logga in för att koppla)

jonna72

Avslutat medlemskap
Hej!
Oj, nu har jag tokläst massa forum om nybörjare som ska köpa dslr och är osäkra på vad de ska välja. Är precis lika osäker själv. Detta blir dock inte min första systemkamera men min första digitala dito. Min analoga är paj och efter ett par år utan den kliar det rejält i fingrarna efter att få skippa min lilla ixus och försöka bli lite mer kreativ igen. Har tyvärr en ganska tight budget (ack varför ha en dyr hobby..? ;-)), och undrar nu om det är värt för mig att lägga betydligt mer pengar på en Canon EOS 40D eller om jag ska nöja mig med en 400D eller 450D? Ska tillägas att jag inte är speciellt road av teknik - är det överkurs med en 40D då? Tycker 400D känns liten och plastig (har visserligen små händer men känslan är inte 100). 450D har väl gummigrepp? Har läst många inlägg om att kitobjektiv är skit och funderade då på att köpa ett Sigma 18-50/2.8 EX DC Macro som många här på FS har recenserat bra! Men sen läste jag andra inlägg om att det nya kitobjektivet med IS var mycket bättre (än det gamla) och att det inte var värt att lägga ett par tusenlappar extra på ett sigma/tamron/liknande... Ha, ha, ska kanske sluta läsa forum - lika många åsikter som inlägg. Är inte jätteintresserad av massa inställningsmöjligheter (kanske ändrar mig när jag lär mig dock...) utan mer av bra bildkvalitet och att kameran ska kännas bra att jobba med. Vill ha bra ljusstyrka och gärna fota macro. Hmm, svamlar mycket känner jag men känns som jag nästan skippat 400D i tankarna nu. Då gäller 450D/40D? Sigma 18-50/2.8 EX DC Macro eller kitobjektiv med IS + Canon EOS 50mm/1,8 II + försättslinser? Eller något helt annat...?
 
40D med kitobjektivet med IS är en alldeles utmärkt start.

Är bildstabilisering en viktigt egenskap ( jag tycker det ), finns det fler andra kameramärken med stabiliseringen inbyggd i huset, ex.vis Pentax ovh Sony.
 
Vilket hus du ska köpa tror jag bara du kan avgöra själv -- gå till en bra fotobutik och känn på dem. När jag gjorde det tog det bara några sekunder att bestämma mig för 40D. Den ligger mycket bättre i handen, men framförallt är sökaren mycket bättre.

Jag tycker den nya kitzoomen verkar mycket prisvärd -- hade den funnits när jag handlade hade det nog blivit en sådan.
 
7600 för en 40D efter cashback är ju grymt bra, tycker du ska satsa på en sådan.

Länk: http://www.kungsholmsfoto.se/index_kungs.htm

Eller med 17-85 IS, 11500 efter cashback.

Ett stort plus är ju greppvänligheten, bildkvalité skiljer sig inte mkt mellan dessa tre nämnda kameror. Bättre för det här priset blir det knappast.

Lycka till.
 
Stort tack för synpunkter! Givetvis ska jag iväg och "klämma" på kamerorna innan jag bestämmer mig. :) På onsdag tänkte jag mig ner till Malmö och besöka Fotovideo och Scandinavian Photo. Hoppas på att träffa på kunnig personal där. Att åka till Siba eller dylikt här hemma tänkte jag skippa, det är väl mest datornördar som jobbar där... ;-) Och någon riktig, stor fotoaffär finns inte här i Helsingborg. Har varit på Expert och känt på 400D, men tyckte den var lite liten och plastig...
 
Jag är i exakt samma situation. Försöker också välja mellan 40d och 400d.. Jag och min kille har gjort slut och han stack med våran (hans) 20d! Så nu behöver jag skaffa mig en ny dslr.

Ja, 400d har ju tydligen sämre byggkvalite än 40d, samt mindre funktioner.. Men vad är det som skiljer i bildkvalité? Är det någon betydande skillnad, eller levererar kamerorna likvärdiga bilder?

Allemyr skrev:
7600 för en 40D efter cashback är ju grymt bra, tycker du ska satsa på en sådan.

Länk: http://www.kungsholmsfoto.se/index_kungs.htm
Det där kan väl inte vara sant? Det är alldeles för billigt. Tror du läste på fel rad.. Som jag ser det så kostar den 8995:- efter cashback.
 
Min rekommendation är:

-Billig kamera (som du trivs med)
-Dyra objektiv (för att utnyttja kamerans potential fullt ut, typ Canons "L"-serie)
-Fota i RAW

Mer än så behövs inte för att få en flygande start enligt mig ;)

Lycka till!

/Fredrik
 
foki skrev:
Det där kan väl inte vara sant? Det är alldeles för billigt. Tror du läste på fel rad.. Som jag ser det så kostar den 8995:- efter cashback.
Nej, det stämmer faktiskt -- även om det låter otroligt! 7600 kr är löjligt billigt.

För övrigt tror jag nog du ska satsa på 40D om du är van vid en 20D.
 
ErlandH skrev:
Nej, det stämmer faktiskt -- även om det låter otroligt! 7600 kr är löjligt billigt.
ah du! det var billigt! :p

Så billigt att jag köper den utan att tveka! Hoppas bara att dom tillåter postorder. Ser inte ut som att dom har någon webbutik.
 
Jaha, då har jag varit iväg och känt lite på kamerorna. Tyvärr så har ju inte 450D kommit ut i butikerna än, hade hoppats på det. Hoppas att den känns bättre än 400D, för den är verkligen i minsta och plastigaste laget. Men 450D är väl lika liten... Kanske bättre grepp ändå, där är ju en annan yta? 40D ligger verkligen mycket bättre i handen, men jag tror den är lite tung för mig... Frågan är fortfarande om det är värt att lägga några tusenlappar mer på den än en 450D, enligt jämförelse är väldigt mycket likvärdigt i tekniken - även om 40D ju är robustare och byggd för fler antal exponeringar. Men oj vad det skiljer i pris på 40D! Stort tack för tipset om Kungsholms Foto här ovan - det är ju verkligen billigt för den kameran! Den kostar 3000 kr mer på Scandinavian Photo, t ex... Märkligt! Synd det inte finns en Canon-kamera som i storlek ligger mellan 450D och 40D. Vem i allsindar gör de så små systemkameror för?? Jag är ändå en tjej med relativt små händer... Och är man beredd att lägga pengar på en systemkamera så är man väl ändå rätt seriös i sit fotograferande och vill ha en kamera som ligger bra i handen och är skön att jobba med. Tja, jag får helt enkelt ta en tur till och känna/jämföra när 450D har kommit ut i butik.

När det gäller val av optik tror jag nog ändå att jag är inne på Sigma 18-50mm f2.8 EX DC Macro. Var på Scandinavian Photo, Fotovideo och Japan Photo idag och alla ansåg att trots att det nya kitobjektivet till 450D är med IS är det samma "dåliga" objektiv. Sa de så för att de vill sälja för mer pengar, eller är även det kitobjektivet ganska kasst? Har läst en del inlägg på forum här att det nya skulle vara betydligt bättre. Fast till 40D är det väl ett annat/bättre kitobjektiv? Ack alla dessa val, haha. :) Synd man inte har en obegränsad budget.

Kände på några Nikon-kameror också och D80 låg bra i handen. Den var lite mer mitt emellan i storlek! Men den var brusigare påstod försäljaren... Dessutom har jag ett Canon EF 70-300mm objektiv som vore synd att inte kunna använda.
 
jonna72 skrev:
Var på Scandinavian Photo, Fotovideo och Japan Photo idag och alla ansåg att trots att det nya kitobjektivet till 450D är med IS är det samma "dåliga" objektiv.
De har fel. Det är inte "samma dåliga objektiv med IS". Det är en ny konstruktion och enligt alla tester jag sett ett riktigt bra objektiv.
 
ErlandH skrev:
De har fel. Det är inte "samma dåliga objektiv med IS". Det är en ny konstruktion och enligt alla tester jag sett ett riktigt bra objektiv.

Åh suck... Tillbaka till veligheten om objektivet då! ;-) Ska åka till Kungsholms Foto i Ängelholm när 450D kommit ut, de är Canonspecialister och dessutom billigast. Hoppas de vet...? Får väl ta och surfa vidare och läsa tester och recensioner jag med.
 
Kan inte direkt påstå att Canons 70-300 är något som vore "synd att använda"... Det är ingen bra optik, i alla fall inte i min smak.
 
jonna72 skrev:
Ska åka till Kungsholms Foto i Ängelholm när 450D kommit ut, de är Canonspecialister och dessutom billigast. Hoppas de vet...? Får väl ta och surfa vidare och läsa tester och recensioner jag med.

Dags att komma hit till Ängelholm då! De fick in 450D igår. Dock bara 3 st (och jag klämde igår på den sista dom hade kvar!). Jag har själv väntat länge på 450D, men efter att ha känt på den och upptäckt att 40D kostar typ 900kr mer så lutar det just nu åt en 40D istället. 450D är liten liten, och även då det känns som att 450D borde räcka för en nybörjare som mig, så känns 900kr lätt värt det för en bättre kamera som man dessutom kan ha kvar om man skulle ta sig förbi nybörjarnivån. Samt, tror mitt 70-300mm IS kommer se väldigt stort ut på en så liten kamera som 450D. :)
 
Ja, jag var där idag faktiskt! De hade fått in nya. :) Kände och klämde och hade sjuuk beslutsångest över om jag skulle köpa en 450D eller en 40D nu när prisskillnaden var så liten. Men det blev faktiskt en 450D. Mina händer fick plats på den - i motsats till 400D som inte ens mitt lillfinger fick plats på... Vad som avgjorde mitt dilemma till slut var att jag tyckte 40D var väldigt tung för mig... Men greppet var helt klart skönast. Men jag beställde ett Sigma 18-50, 2.8 EX DC Macro till istället för kitobjektivet. Var så sugen på att få använda ett ljusstarkt objektiv och det blev lite väl dyrt med 40Dn. Har eg. överskridit den budget jag satte på 10.000. Hoppas jag valt rätt, har lite ångest över att jag dissade 40Dn... Men jag ska ju orka släpa med mig kameran också, den ska ju inte ligga hemma och skräpa. ;-)
 
Tror nog du kommer bli nöjd. Mina händer är nog lite större, för mitt lillfinger pekade både hit o dit när jag klämde på 450D'n. Du får gärna dela med dig av dina erfarenheter när du fotat lite med den. Kanske kan hjälpa min beslutsångest lite, för just nu är jag väldigt kluven.
 
Har nyligen köpt sigmas 18-50 2,8 till min 350D och du kommer bli helnöjd!
Härligt objektiv för en rimlig slant!
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.