Annons

En fråga om bildstabilisatorer

Produkter
(logga in för att koppla)

Frycek

Medlem
Till någon kunnig person. Vad är skillnaden på en optisk och en digital bildstabilisator? Blir det skillnad i bildkvalitén?
 
Försök till en kort förklaring:

I en optisk bildstabilisering utnyttjar du hela sensorn för bilden. Linserna alternativt sensorn flyttar sig med ett gyro för att stabilisera bilden.

I den digitala bildstabiliseringen används inte hela sensorn, eftersom kameran jämför bilderna och endast tar med det av bilden som är gemensamt mellan två bildrutor.

(Antar att du menar bildstabilisering i videokameror)

mvh Mattias
 
aha, tänkte på bildstabilisatorer i digitalkameror. De är inte så vanliga. Antar att det är samma grej som i videokameror.
 
Stillbildskameror har en optisk bildstabilisering, även de mindre digitalkamerorna Det är nästan enbart videokameror som har en digital stabilisering då hela iden är att den stabiliserar genom att jämföra efterföljande bilder. En digital bildstabilisering skulle inte fungera om du skakade med en för lång slutartid då kameran fortfarande bara tar en bild.

Och digitalkameror med bildstabilisering är ganska vanliga. Minolta har det. Panasonic har det. Canon har det. Nikon har det. Och jag jag säkert missat nån.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.