Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Länksamlingstråd för nybörjare

När man fått till det med tid, bländare och ISO i enlighet med tillgängligt ljus, egen och utrustningens förmåga, så får man en exponering när man trycker av. Sensorn i kameran kan återge mörka och ljusa partier, den har en Dynamic Range (DR) om 12-14 exponeringssteg. Ett motiv, som är medelljust hamnar mitt i DR. Det vill säga en medelgrå yta blir medelgrå, men det är ju inte sådant, som man fotograferar. Felet, som kameran gör är att också ljusa motiv och mörka motiv har en tendens att bli medelgrå. En mörkhyad vill man naturligtvis skall bli mörkare än medelgrå. Ett vinterlandskap vill man heller inte ha grått utan något ljusare. En fågel mot ljus himmel vill lätt bli exponerad himmel och mörk fågel. Här kommer exponeringskompensationen in. Man väljer motivets mörkhet eller ljushet med +/- kompenseringsratten. Man bör liksom alltid ha detta i tankarna för att få en optimal exponering.

Det andra alternativet för att få optimal exponering är att inte låta kameran mäta ljuset från motivet, utan man mäter tillgängligt ljus och exponerar i enlighet med det. Då blir mörka motiv mörka och ljusa motiv ljusa och man får liksom kompensationen på handeln. Man kan exempelvis mäta ljuset från en medelgrå yta eller en ljus mans hand och exponera därefter.

Det vill liksom sällan bli riktigt bra. Och har man allt på plats, blir färgnyanserna mindre lyckade. Det hjälper heller inte att se på kamerans LCD-monitor, för den är okalibrerad.
 
Nerladdade e-Bøcker

Jag laddar ner dom och importerar dom till Calibre programmet, finns gratis på nætet. Så jag brukar anvænda ePub om det finns.
Från Calibre kan jag sen ta dom till min Kindle om det behøvs. Det finns några "tools" på nætet som man kan lægga in i Calibre før att convertera till Kindle format, helst Mobi, och om man lånar på biblioteket finns det tools som tar bort skyddet så man kan konvertera , så att man kan læsat på Kindle. Lite extra jobb men det går.

Mvh

Lasse
 
Nu är den här tråden lite gammal, men den är klistrad, så det vore kanske bra att redigera vissa länkar, eftersom dom fungerar inte längre, så att den här skulle vara lite aktuell. För annars är en tråd som den här jättebra.

Och kanske plocka bort allt diskussion och bara ha en länksamling.
 
Bildstorlekar, PPI, DPI, upplösning:

http://erro.se/artiklar/Bildstorlek/

Artikel om samma sak här på FS som går på djupet med tryckupplösning och skrivarupplösning:

http://www.fotosidan.se/cldoc/1827.htm

Att ställa svart och vitpunkt kan göra underverk för gråa och tråkiga bilder (bleka, grådaskiga, grådassiga, trista):

http://www.fotosidan.se/cldoc/5312.htm

Grundläggande färghantering, att kalibrera skärmar:

http://www.fotosidan.se/cldoc/2982.htm

Artikelserie i fyra delar om färghantering. Läsvärt om du har problem med färgerna i bilden.

Färghantering del 1:

http://www.fotosidan.se/cldoc/4471.htm

Profiler för kameror och skannrar del 2:

http://www.fotosidan.se/cldoc/5041.htm

Arbetsfärgrymder och skärmprofiler del 3:

http://www.fotosidan.se/cldoc/5808.htm

Skriv ut med rätta färger del 4:

http://www.fotosidan.se/cldoc/5956.htm

Edit: Fyllde på med lite sökord inom parentes. Lägger man till lite relevanta sökord så är det ju dessutom större chans att tråden dyker upp vid sökningar.

Am I allowed to post here in English? All these links are very very helpful and I am trying to explore each of them by translating them.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar