Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Närbildslinser hur ska man tänka?

Produkter
(logga in för att koppla)

Twilice

Aktiv medlem
Jag har mer funderat på att ett macro-objektiv är för dyrt så jag tänkte skaffa en närbildslins istället, men alla +1 / +4 osv. förstår jag mig inte riktigt på. Med en +4 får man kortare närgräns men är det något negativt också som händer eftersom en +4 verkar kosta samma som +1, varför skulle man då vilja välja en +1 innan +4?

Ska man kolla på mellanringar också? Men det verkar som om ljustyrkan blir sämre.

Jag kommer förmodligen använda det på mitt nikkor 70-300/4,5-5,6 (67mm).
 
+1 eller +4 tex anger styrkan på linsen. Mycket riktigt får du kortare närgräns med den starkare linsen och detta ger större förstoring. Anledningen att välja en +1 kan vara att man inte behöver/vill ha så stor förstoring som en +4 ger. En svagare lins ger i regel åxå bättre bildkvalitet, vilket är ytterligare en anledning att välja en svagare om man inte måste ha så stor förstoring som den starkare linsen ger.
Vidare så blir effekten olika stor beroende på brännvidd. Man får större effekt på längre brännvidd. Man kan räkna ut avbildningsskalan såhär:
dioprtitalet * objektivets brännvidd i meter
Har du en +4 närbildslins och använder ett objektiv på 200mm blir avbildningsskalan alltså 0.8 eller 1:1.25 (ett makroobjektiv ger vanligen 1, eller 1:1).

Detta är med objektivet fokuserat på oändligheten. Man kommer ytterligare något närmare om man fokuserar på närgränsen såklart, men ju större förstoring desto mindre blir skillnaden mellan oändligheten och närgränsen.

Mellanringar är tvärt om mot närbildslinser och ger större effekt på korta brännvidder. Avbildningsskalan får man genom att ta objektivets brännvidd och delar med mellanringarnas längd (eller tvärt om, beroende på i vilket "format" man vill ha svaret). För att så samma förstoring som i exemplet ovan behöver man alltså 160mm mellanringar.
Mellanringar kan åxå bete sig lite knepigt med en del moderna objektivkonstruktioner och funkar oftast bäst med objektiv som själva bara fokuserar genom utdrag. Det är åxå svårt att veta vilken brännvidd ett modernt objektiv i verkligheten har, då denna ofta förändras när man fokuserar.
Det är riktigt att man förlorar ljus med mellanringar. Vid förstoring 1:1 förlorar man ett bländaresteg. Detsamma gäller för övrigt makroobjektiv åxå. Hur mycket ljus man förlorar varierar dock i det fallet, eftersom makroobjektiv av idag ofta ändrar brännvidd vid fokuseringen.

Så, ska du använda ditt 70-300 så är närbildslinser bäst, IMO. Det finns åxå olika typer av närbildslinser. Dels vanliga enlinsiga och så finns det de som har flera linser, som kallas akromatiska. Akromatiska linser ger bättre bildkvalitet, men är dyrare. Dessa är definitivt att föredra när man ska använda teleobjektiv då alla optiska fel hos närbildslinsen märks tydligare på längre brännvidder.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar