Intresse - Utrustning
När man nämner ordet gömslefotografering, så tänker nog en del att det verkar jobbigt. Sitta stilla på samma plats i ett trångt litet utrymme. Men det finns en lösning på det. Ett portabelt gömsle, som är lätt att ta med sig, lätt att sätta upp och framförallt, lätt att förflytta sig med. Det finns en hel uppsjö av olika modeller, allt i från riktiga tält, till enklare dukar. Vi har testat ett påsgömsle från Jan Gustafsson. Gömslet väger mellan 1,4 och 1,5 kg beroende på storlek och det viks lätt ihop. Gömslet ryms med lätthet i ytterfacket på en ryggsäck som t.ex. Tamrac Expedition 5 eller motsvarande. Gömslet är anpassat med en kardborreöppning för objektivet och man får utan problem plats med ett 400/2.8 eller 600/4. Att göra gömslet iordning går väldigt snabbt. Man börjar helt enkelt med att sätta objektivet på stativet och sedan bara kasta gömslet över objektivet, för att därefter anpassa kardborreöppningen runt motljusskyddet.
Nikon AF-S 400/2.8
Gömslet finns i flera olika mönster, vi fick vår/höst varianten, som är Realtree Advantage Timber som är ett mycket populärt mönster och som passar väldigt bra in i en lövskog. Själv kryper man in bakom kameran och med hjälp av den medföljande specialkepsen, så hänger den mesh-försedda tittgluggen på lagom höjd. Kepsen kan till en början känns lite framtung, speciellt när gömslet vilar på den, men när man väl har ögat mot sökaren, så vilar kepsskärmen och därmed hela konstruktionen på kamerahuset.
Specialdesignad keps
Man gör förstås klokt i att ha med ett sitterunderlag eller en stol. Vill man komma riktigt långt ner på marken, så finns det förstås lösningar på detta. Jan säljer även en hopfällbar sittstol. Jag var lite skeptiskt till en början, men konstruktionen visade sig ge ett bra stöd även vid längre pass i gömslet. Stolen kostar 395 kr
Väl på plats i gömslet så njuter man av den tystnaden som uppstår, när man sitter där och det enda man hör är sin egen andhämtning, samt fåglarna som kvittrar. Tyget i gömslet är av rejälkvalité och det blir ganska varmt efter en stund, vilket är skönt om det är kallt ute, men kan vara svårt att få cirkulation i gömslet. En lösning är förstås att man arrangerar så att det blir en liten öppning nertill, så att frisk luft kan komma in. Regntåligheten är som för ett vanligt kraftigt canvastyg, det tåler smådroppar, man bör impregnera det för bättre skydd mot regn.
Tyget är väl tilltaget och man sitter skyddat
Resultatet då? Jodå, man kan komma ganska nära utan större ansträngningar. Det gäller bara som vanligt, att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.
Nikon D3, AF-S 400/2.8 - f/4 - 1/25 - ISO 3200
Här befann jag mig på ca 15-20 meter från rådjuren och de reagerade omedelbart på ljudet från avtryckaren. Men eftersom de inte såg något som de kunde härleda till fara, så fortsatte de att beta på ängen. Omdömet av gömslet blir således bra. Det är lätt att ha med sig, är enkelt att sätta upp och ger möjlighet till att komma nära djuren.
Gömslet kan köpas hos Jan Gustafsson
Pris: 2095:- (testad version Large, vår/höst)
21 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Dessutom ser det ut som att det kan bli besvärligt när man vill ta bilder på höjden med en kamera utan vertikalgrepp, dels för kepsen som kommer i vägen men även för tyget som ligger direkt mot kroppen. Jag antar att detta gömsle är lite mer känsligt för rörelser.
Trevlig läsning iaf =)
Fortsätt gärna i den andan...finns massa prylar att testa!
// Daniel
Stackars krakar om ni ska sitta en 3-4 timmar sådär!
Rekommenderar en ghillie dräkt/poncho istället med lite extra camo på stativ och objektiv,blir betydligt billigare med!
Men kul iaf att ni testar lite naturfotoprylar äntligen!
Ser som sagt lite obekväm ut men säger ni att den funkar så :)
Har varit intresserad av denna dressen ett tag, men jag har inte sett några omdömen eller tester och hur det ser ut in field, så tack för det!
Men en fråga om tyget, prasslar det eller låter det något?
Tänkte säga att det var kul att få tillgång till lite trevlig läsning med, även om man inte är betalade medlem på sidan!! snål som man är.. ;)
MVH
Stefan
Men till verkligheten så tror jag att den största behållningen med gömslet är att man tar bort den mänskliga siluetten och ersätter den med en form som är obekant eller ofarlig för djuren. Camomönstret tror jag är av underordnad betydelse i just detta fall som bilden visar..
Jag tror att det bästa man kan ha ur praktisk och camoflage sunpunkt är en "gillie suit". Top of the line tror jag att ASAT-3D (all seson all terrain) är. Tanken bakom deras camo är tvärs emot allt man tidigare sett och hört, men kolla in videon och försök säga emot deras argument....jag kunde inte i alla fall. http://www.asatcamo.com/2_1_commercial.htm
PS, det vore kul att höra från någon som testat ASAT mot något annat / liknade och vilka för och nackdelar de olika har i verkliga livet.
http://www.idefixteko.se/open_produkter/produktinfo_body.asp?prodid=17083&plats_id=1360
Rådjur störs av både ljud, rörelse och vittring. Det är oftast vittringen som är utslagsgivande för flykt.
Gömslet tar inte bort vittringen, därför funkar det bättre att sitta under ett träd i skuggan.
Det är mera behagligt än att sitta i ett gömsle.
Men det är viktig att sitta mot vinden.
Att se fotografier av rådjur som har uppspärrade öron i fotografens riktning betyder att man har stört dem.
Som naturfotograf har man ett ansvar att inte störa djuren.
Hälsningar
Wolfgang