Lag och rätt
För ett år sedan stämdes Google av Scanpix för att deras bilder publicerats på Google News. Nu har Scanpix vunnit den första striden i en långdragen juridisk kamp.
Konflikten började redan 2008 då Scanpix ville att Google skulle teckna samma slags avtal för bildpublicering som Scanpix har med andra medieaktörer.
Google anser inte att söktjänste omfattas av upphovsrättens regler om kopiering och publicering av andras bilder.
Det första steget i den juridiska processen är att fastställa vilket lands lag som ska tillämpas, svensk eller amerikansk. Tingsrätten har beslutat att svensk lag ska gälla.
TT, som äger Scanpix, skriver i ett pressmeddelande att de ser fallet som principiellt viktigt för tillämpningen av upphovsrätten.
10 Kommentarer
Logga in för att kommentera
okay om Google använde bilder för något annat än som sökresultat men blir det inte lite som att skjuta sig själv i foten? Om man som fotograf vill synas så finns ju bara ett sätt... Få ut sina bilder på nätet och komma på första sidan när en presumtiv kund söker? Då kan man ju inte komma och kräva att Google ska sortera bort svenska bilder.. då rasar ju hela idén med att ha en portfolio på nätet?
Visst går det rent tekniskt att bara sortera bort Scanpix bilder då men det kommer ju inte Google bry sig om utan det blir ju totalblock..
Eller har jag missuppfattat det hela?
vilket jävla kaos he he
Sedan säger jag inte stt det är bra att sökmotorer inte kan indexera.
Lurigt det här på allt för många sätt.
Det blir ett dilemma att jämka samman upphovsrätten med de önskemål vi har på en väl fungerande World Wide Web.
(Fast de gör ju en del annat oxo nu för tiden)
Hur var det nu "Do no evil" ;-)