Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Se Av jorden / Of the Earth av Johanna Syrén

Se Av jorden / Of the Earth av Johanna Syrén

"Mina djur är borta och min gård har brunnit ner. Jag är ett levande exempel på att gårdagens småskaliga bönder inte längre har en plats i samhället. Jag ville det bästa för mina djur och försökte sköta dem på gammalt vis men det godkändes inte och jag fick djurförbud. Myndigheterna tog korna ifrån mig och avlivade dem rakt framför mig. Det var en oerhörd sorg och jag drömmer fortfarande mardrömmar. 

Jag hoppas att jag kommer kunna ha kor igen en vacker dag. Samtidigt skräms jag av utvecklingen och byråkratin."

Klint-Olle Jonsson, Fjärdsätter i Delsbo, 2012

 Johanna Syrén

Johanna Syrén fångar det moderna lantlivet i ny bok och utställning.

I projektet Av jorden / Of the Earth har Johanna Syrén fotograferat det moderna lantlivet i en värld som är i förändring. 

Genom bilder och berättelser ger hon inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra värderingar har för framtiden.

Bilderna ställs ut på Bollnäs Museum & konsthall 29 juni. Samma dag släpps hennes bok. Utställningen pågår till och med 2 augusti.

Kan du berätta om projektet?

Av jorden är ett dokumentärt projekt som lyfter frågeställningar om hembygd och landsbygd, traditioner och framtid, klimat och miljö. Jag har under många år intervjuat och fotograferat bönder för att väcka frågor om identitet, ansvar och val. 

Hur länge jobbade du med det?

Jag tog de första bilderna för 20 år sedan, och har inte kunnat sluta. Nu försöker jag sätta punkt, men vi får väl se hur det går. 

Vad har du på gång nu?

Utöver utställning och boksläpp ska Av jorden bli musik. Musiker från Södra Hälsinglands Orkesterförening skriver just nu på en symfoni inspirerad av bilderna som har premiär våren 2025. Jag har också börjat jobba med nästa fotobok som handlar om folks framtidsdrömmar. Men jag fotar egentligen inte så mycket längre utan försöker lägga min tid på film istället. Min dokumentära kortfilm "Frissor" finns på SVT och jag arbetar just nu med en ny dokumentär. Den handlar också om landsbygden så klart. Om helt vanliga människor. 

Vad vill du ge för råd till blivande fotografer?

Var ödmjuk. Och var öppen för olika vägar framåt. Som fotograf behöver man vara okej med att bli kritiserad och få nej ibland. You can´t win them all! Själv har jag valt att kombinera fotografi med både text och film. Jag har också arbetat som fotolärare och har ett brödjobb som projektledare. 

Hur började du fotografera?

Det var i New York när jag var 20 år och jobbade som barnflicka ett år. Innan dess gick jag ett teatergymnasium och ville bli skådespelare, men jag blev som uppslukad av fotografi och har inte stått på scenen en enda gång sedan dess. 

Vilken utrustning använder du?

Digital systemkamera, Canon. Men de äldsta bilderna i projektet Av jorden är fotograferade analogt med film. 

Lada, 2023. Foto: Johanna Syrén

"Jag har arbetat med hästar i hela mitt liv och köpte den här gården när jag var 22. Marcus hade aldrig suttit på en häst när vi träffades men idag gör vi allt tillsammans. Här finns höns, odlingar och i nuläget nio hästar. Vi har testat att ha dubbelt så många men med tanke på den världssituation vi lever i, med priser som har skjutit i höjden, har vi nu hittat en fungerande nivå både ekonomiskt och arbetsmässigt. Mycket av pulsen i vårt liv hade försvunnit om hagarna hade stått tomma, så att ge upp den här drömmen är inget alternativ. Vi skulle inte kunna bo mitt i stan utan stalldoft."

Simon Wall och Marcus Östlund,  Ljuva-Tun i Eriknäsbo, 2023

Foto: Johanna Syrén

Lada 2023. Foto: Johanna Syrén

"Innan jag själv blev bonde förstod jag inte hur mycket jobb som ligger bakom. För att kunna driva allt arbetar min man Micke heltid på gården, deltid som brandman och kör extra som lastbilschaufför. Vi är en stor familj som har valt att satsa fullt ut på vår gård, och jag är glad att kunna ge barnen det här livet. Men framtiden är osäker och just nu funderar vi mycket på om vi kommer klara detta eller inte. Vi bönder måste arbeta ännu mer med att informera och öka medvetenheten. Annars kommer folk fortsätta att köpa det billigare, importerade köttet som konkurrerar ut Sveriges egna bönder.  Vad många konsumenter inte vet är att det svenska djurskyddet är unikt och att det bara är här som bete för djuren är lagstadgat. Skillnaderna i djurhållning mellan Sverige och andra länder är som natt och dag."

Anneli Svärd med familjen, Koldemo Lantbruk i Arbrå, 2012

Foto: Johanna Syrén



Publicerad 2024-06-16.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning