ANNONS
Annons
Artiklar > Per-Anders Pettersson skildrar mode i Kongo Kinshasa

Per-Anders Pettersson skildrar mode i Kongo Kinshasa

Foto: Per-Anders Pettersson

 Per-Anders Pettersson

Han skildrar subkulturen Sapeur - bok och utställningar på gång.

Per-Anders Pettersson fotograferade African Catwalk, där han tog oss bakom kulisserna på den nya modescenen i Afrika. 

Nu kommer han med boken ”The Society of Ambianceurs and Elegant People”. Där skildrar han Sapeur-kulturen i Kongo Kinshasa - ett slags mode och klädtema där Sapeurer, som oftast är män, klär sig i internationella modemärken. Yamamoto, Versace och andra märken mixas i en salig blandning. Att vara Sapeur innebär ett prestigefyllt brödraskap med moraliska och sociala koder. 

Olika Sapeur-grupper tävlar om uppmärksamhet, och de medverkar ofta vid större evenemang och i tv- och radioprogram.

Berätta om dina bilder och ditt senaste projekt.

Jag såg Sapeurerna ibland när jag gjorde andra projekt och uppdrag i Kinshasa. Det fanns några projekt och böcker om dem men bara på Sapeurerna på andra sidan vattnet i Brazzaville Kongo, det andra Kongo, där jag aldrig varit. Även om dom träffas och samarbetar så är Sapeurerna i Kinshasa helt annorlunda och mer svårfångade. Jag tog kontakt och började sakta bygga upp lite kontakter och lärde mig om deras subkultur. Det var väldigt svårt att fotografera dom intimt. Dom har en större festival i februari då dom är relativt öppna för intervjuer och fotografering, men att få träffa dom och lära sig om deras vardag var i praktiken omöjligt. Men jag gav aldrig upp, ändå så fotograferad jag väldigt lite till det här projektet. Kanske sex eller åtta tillfällen under en sjuårs-period. Korta tillfällen varje gång, så ett väldigt annorlunda projekt jämfört med mina andra. 

Foto: Per-Anders Pettersson

Du gjorde tidigare African Catwalk. Kan du berätta om det?

Det startade med ett uppdrag för Tyska Stern Magazine, att skildra den växande medelklassen och nyrika i framförallt Johannesburg. Vi ville träffa dessa människor och de unga som växte upp i ett nytt Sydafrika med helt andra möjligheter än vad dras föräldrar hade. Jag fick tips om modeveckorna och jag ackrediterade mig till en i Johannesburg. Jag fascinerades av mode-showerna och jag lyckades komma in bakom kulisserna och fota, vilken ingen gjort innan. Inga av mina kunder eller bildbyrå (Getty Images) var speciellt intresserade av detta eftersom den vanliga Afrikabilden fanns kvar i alla redaktörers syn på Afrika. Jag fortsatte med fler modeveckor, i Johannesburg och Kapstaden och träffade en massa intressanta människor, modeskapare, producenter, modeller, alla som arbetade med det helt enkelt. 

Foto: Per-Anders Pettersson

Jag fick se en ny värld av kreativa människor och det var spännande, jag fick själv upp ögonen för att det finns ett annat Afrika än den traditionella bilden. Sen fick jag reda på att det händer i övriga Afrika. Just då började dessa mode veckor poppa upp överallt. Jag bestämde mig för att göra några fler, när jag var på andra uppdrag i Afrika och jag byggde sakta upp bilder och fick fler kontakter. Sen blev det ett projekt i 15 länder med ca 40 modeveckor i Sydafrika och runt om i Afrika. Det blev senare ett bra sätt att göra ett reportage om hur något som händer överallt i Afrika. 

Foto: Per-Anders Pettersson

Är detta en fortsättning på African Catwalk?

Det är inte samma sak men det har med mode att göra. Sape är en subkultur i båda Kongo och finns även där Kongoleser bor runt om i världen, men kanske mer underground där. 

Foto: Per-Anders Pettersson

Varför hamnade du bildmässigt i Afrika?

Jag åkte till Sydafrika i början av april 1994 i fem veckor för att bevaka det första demokratiska valet. Jag hade aldrig varit i varken Sydafrika eller Afrika förut. Jag följde valkampanjen intensivt och som många andra fokuserade jag på ANC och Mandela. Jag reste runt rätt mycket i Sydafrika dessa fem veckor och blev förälskad i detta spännande land. Det kändes bra att arbeta här och jag återvände ett år senare för lite uppföljningar, och sedan bodde jag där ett år 1996. Det var då jag började med alla olika projekt som blev boken "Rainbow Transit" som kom ut 2012. 1995 åkte jag även på uppdrag till Botswana och Kongo, Kinshasa, då fortfarande Zaire, och efter det blev relationen till Afrika bara större. Det kändes kort sagt rätt. Jag hade hittat efter varit baserad i New York sedan 1990 och rest på uppdrag och egna projekt i USA och en antal länder runt om i världen. 

Foto: Per-Anders Pettersson

Har du utställning på gång?

Jag har producerat en utställning som skall vandra runt. Den öppnar på Galleri Kontrast 1 oktober

Den är nu bokad av tre andra ställen runt om i Sverige till oktober 2023. 

Foto: Per-Anders Pettersson

Har du fler projekt du jobbar med eller ska dra igång?

Jag har några gamla projekt som som jag gärna vill avsluta och göra böcker. Bland annat Kongofloden och Soweto.

Foto: Per-Anders Pettersson

Vad fotograferar du helst?

Att träffa och beskriva människors vardag är såklart grunden, och det har alltid varit så. 

Foto: Per-Anders Pettersson

Hur började du fotografera?

Jag började med fritt valt arbete i högstadiet i Borås. Fotade allt jag kunde hitta, framkallade film och stod i mörkrummet på raster och efter skolan. I åttonde klass fick jag tillfället att prya två veckor på Borås Tidning och det fick mig att bli nyfiken på pressfotograf-yrket. Jag höll kontakten med dem och började arbeta extra under gymnasiet i mörkrummet och enklare fotograferingar. När jag fyllde 18 och fick körkort började jag frilansa och vikariera där och för andra medier i Stockholm. 

Foto: Per-Anders Pettersson

Vem eller vilka inspirerar dig?

Nuförtiden är det inga speciella som inspirerar mig men det kan vara artister, fotografer och människor som gör saker som ingen annan gör. Eller de gör det på sitt eget sätt som blir intressant. Det är just det som är så svårt, att skilja sig från mängden och berätta något på ett nytt eller intressant sätt. 

Foto: Per-Anders Pettersson

Vilken utrustning använder du?

Canon 5D med 35 mm, 50 mm och 135 mm. Jag tar 80-90% av alla bilder med 35 mm. Jag använde led-lampa mycket under African Catwalk och ibland med Sapeur-projektet men annars använder jag befintligt ljus. Jag har inte ägt en blixt på 25 år. 

Vad vill du ge för tips till den som vill utvecklas inom fotografi?

Gå kurser, workshops med fotografer som inspirerar dig. Våga göra saker och våga misslyckas.



Publicerad 2022-09-10.

4 Kommentarer

Marcus Johansson 2022-09-10 12:58  
Kul och fränt! Proffsigt fotograferat..
PMD 2022-09-11 23:27  
Kul bilder på en lite annorlunda subkultur.

Lite synd dock att Pettersson har en engelsk titel på sin bok. Motsvarande på franska förkortas Sape vilket antyder varför utövarna av subkulturen kallas för sapörer.
Tommy Engström 2022-09-12 14:53  
Det finns en del bra klipp om denna kultur på Youtube.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning