Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Mer premiumläsning
Test: Panasonic Lumix GH7 – för filmaren och hybridfotografen
Fotosidan testar
Plus
Panasonic Lumix GH7 är en kamera som främst riktar sig till den som arbetar med rörlig bild. Med nyheter som fastdetekterande autofokus, möjlighet att spela in ProRes RAW internt och med stöd för 32-bitarsljud tillika en mängd olika videoupplösningar och bildhastigheter är GH7 ett attraktivt val för videoentusiasten.
Läs mer...
Guide: Kreativa landskap med tre klassiska tekniker
Bildbehandling
Plus
Det är lätt att fastna i samma spår när det gäller framkallning och bildbehandling av digitala bilder. Ett sätt att hitta något nytt är att ta inspiration från äldre, analoga tekniker. I den här artikeln leker vi med en klassisk Lith-framkallning och inspireras av infraröd fotografi för svartvitt och färg.
Läs mer...
2
4 Kommentarer
Logga in för att kommentera
/B
Stadsmuseet har ju enligt museets uppgifter kring 4 miljoner analoga historiska bilder i sina magasin. Några få tusen digitaliseras per år och hittills har man digitaliserat och publicerat 41 000. Särskilt färgbilderna är illa ute och en del svartvitt är väldigt gammalt - 100 år och mer. Ingen vet egentligen hur länge dessa analoga bilder faktiskt tål att lagra innan de fejdar bort i tysthet.
Det är nog rätt få som inser hur illa detta är om man även betänker att det inte bara varit Stadsmuseet man hyvlat pengar från vareviga år. Man har fått ett antal miljoner för några år sedan för att kunna digitalisera det s.k. Rotemansarkivet som innehåller mängder av porträtt, som bl.a. varit intressant för släktforskningen men det jag undrar är vad man tänker göra med resten av detta gamla kulturarv innan det är för sent.
Det skulle också vara intressant att veta hur det står till med metadatasättningen av detta material. Tyvärr brister ju den ofta då det är en väldigt tidskrävande process om man inte har effektiva system för det. Utan kontext, så är värdet av många av dessa bilder tyvärr onödigt begränsat.
Typiskt också att man vaknar när en del av arkivet i detta fall utsätts för vattenskada.
Tack i alla fall för länkarna och artikeln!
Exempel på metadata:
Det man kan tycka om det är att det är helt centrerat kring arkivdata.
Det är rätt säkert så att det är tunt med kontextdata
IDENTIFIKATIONSNUMMERNMAx.0094585
ALTERNATIVT NUMMERKW_Gullers_1_6_14_a_0024 - Tidigare använt inom den egna institutionen
INGÅR I SAMLINGMassdigitalisering ur Nordiska museets arkiv
ÄGARE AV SAMLINGNordiska museet
INSTITUTIONNordiska museet
PUBLICERAD7 april 2024
UPPDATERAD19 juni 2024
DIGITALTMUSEUM ID0210114422430
DIGITALTMUSEUM UUID6a8a9290-b466-49e5-8b74-273b468cd3c9
Jag har ju inte hunnit läsa ut internet än …
Annars kan du ju reallokera en del av den tid du har tid till på Fotosidan :-)
Det är ju egentligen bara en fråga om val och prioritering.