Utställning
För omkring 100 år sedan porträtterade Henry B Goodwin dåtidens alla svenska storheter. Men han var även en flitig Stockholmsskildrare, och gav själv ut praktverket ”Vårt vackra Stockholm” år 1920. Nu visas ett 30-tal fotogravyrer ur boken på Stadsmuseet i Stockholm.
I mitten av 1910-talet bestämde sig den tyskfödde Henry B Goodwin – som från början var språkforskare – att han skulle bli Sveriges mest framgångsrika fotograf. Med ekonomiskt stöd från sin mamma flyttade han in i en lägenhet på Strandvägen i Stockholm, där han började fotografera dåtidens celebriteter.
Fotografen Bruno Ehrs har tagit initiativ till utställningen med Henry B Goodwins Stockholmsbilder.
Till en början erbjöd han dem kostnadsfri porträttfotografering – i marknadsföringssyfte – men det dröjde inte länge förrän han blev eftertraktad och kunde debitera en hel del mer än kollegorna.
Katarinahissen 1918. Foto: Henry B Goodwin
Norrmalmstorg 1918. Foto: Henry B Goodwin
– Hans målsättning var att kunderna skulle se det som en ynnest att bli fotograferad av Goodwin, och så blev det, berättar fotografen och samlaren Bruno Ehrs, som tidigt fascinerades av Goodwins verk och liv.
Samarbete med Carl Larsson
Vid sidan om porträttfotografin tog Goodwin även många bilder av i första hand Östermalm i Stockholm från omkring 1915. Han gick ut från ateljén på Strandvägen med kameran i hand och tog bilder på det han stötte på.
Ett 40-tal Goodwin-bilder ur Stadsmuseets egen samling visas i en projektion.
År 1920 kom hans bok ”Vårt vackra Stockholm”, med ett antal av hans bilder från huvudstaden. Upplagan var liten, endast 200 för hand numrerade och signerade exemplar. Goodwins fotografier är gjorda som fotogravyrer som trycktes på konstpapper och klistrades in för hand.
Utrustning som skänkts av änkan
På Stadsmuseet visas nu ett 30-tal av gravyrerna ur boken i en utställning som skapats på initiativ av Bruno Ehrs. Den hängde i början av 2020 på Liljevalchs konsthall, men hann bara vara öppen några veckor innan hela konsthallen stängdes under pandemin.
Utrustning som Goodwin hade i sin ägo, bland annat förstoringsapparat, porträttobjektiv och två kameror. Foto: Björn Axel Johansson/Svenska Fotografers Förbund.
Gustav Adolfs torg 1918. Foto: Henry B Goodwin
De inramade gravyrerna kompletteras av projektioner av Goodwin-bilder som finns i museets egen samling. Dessutom visas lite fotoutrustning som skänktes av Ida Goodwin, Henrys änka, till Svenska Fotografers Förbund i slutet av 1950-talet. Utrustningen har tidigare inte visats för allmänheten.
8 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Verkar vara riktigt fina bilder.
Synd att det är långt att åka till Fjollträsk, ett besök på museet skulle sitta fint.
Älskar Goodwins bilder. Han är en av mina absoluta favoriter.
Älskar Goodwins bilder. Han är en av mina absoluta favoriter.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Henry_B._Goodwin