Utställning
Utställningen Vardagsrummet är den första i en serie i fem delar om Folkhemmets rum: vardagsrummet, köket, sovrummet, badrummet och tvättstugan. De kommer att avlösa varandra fram till och med 2015.
Vardagsrummet blev centralt i folkhemmets nya funktionella bostäder. Idén om vardagsrummet som hemmets centrum väcktes på 1930-talet – ett viktigt rum som skulle användas av hela familjen varje dag. Från barnens lek och husmödrarnas hemmasysslor till umgänge och middagar.
Varken finrummet, som hade använts vid högtider, eller köket, som hittills hade varit den vardagliga samlingsplatsen, stämde överens med de nya funktionalistiska idealen om hur familjens samlingsplats borde utformas. Men det tog åtskilliga år innan människor övergav finrumstanken och började möblera på ”rätt” sätt. Funktionalisterna ville kasta ut opraktiska och klumpiga möbler och istället skapa ett modernt och luftigt vardagsrum.
Först på 1950-talet slog idealen igenom på allvar. Då riktades också soffa och fåtöljer mot vardagsrummets nya attraktion: tv-apparaten. Fram tills dess hade radion varit vanlig i många vardagsrum.
Från och med 28 augusti visas fotoutställningen Vardagsrummet på Nordiska museet, med ett 30-tal fotografier av bland andra Karl Heinz Hernried, Erik Holmén och Karl Erik Granath. Utställningen är den första delen i serien Folkhemmets rum, där vardagsrummet, köket, sovrummet, badrummet och tvättstugan presenteras i fem fotoutställningar med bilder hämtade ur Nordiska museets rika bildsamling. En bok med samma namn gavs ut i våras på Nordiska museets förlag.
Nordiska museets webbplats
1 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Berit