Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Merläsning
Test: Fujifilm X-M5 – systemkamera för nybörjare och vloggare
Fotosidan testar
Plus
Det var ett tag sedan vi träffade på en kamera i M-serien, men nu är Fujifilm X-M5 här. Kameran är den minsta och lättaste X-kameran och med den tycks Fujifilm sikta på en målgrupp som kanske främst är vloggare och innehållsskapare. En kompetent kamera på många sätt men inget för den som vill fotografera med sökare.
Läs mer...
23 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Har anmält både mig och min sambo till båda kurserna matthias håller i höst. Bildbehandlings kursen räknar jag med att inte behöva plugga något alls för om jag kommer in, trevligt att få "gratis" högskolepoäng samtidigt som jag kan köpa CS4 Master paketet billigt och därefter överlåta det till firman och därefter betala för uppgraderingar.
Du vet att man inte får använda studentversionen för kommersiellt bruk?
Rätt mig om jag har fel...
Det finns 2 olika studentversioner den som är billigast får du inte använda kommersiellt, den lite dyrare får du använda kommersiellt.
"Vad skiljer Adobe Student Edition från Adobe Education box?
Student Edition
- Upp till 80 % rabatt
- Engelska versioner av utvalda program
- Endast för privat bruk (alltså ej för kommersiellt bruk)
Education Box
- Upp till 60-70 % rabatt
- Engelska och svenska versioner av de flesta av Adobes program
- För det mesta som ett vanligt kommersiellt program. Varken Education Box eller Student Edition får dock överlåtas till någon annan."
http://www.mecenat.se/adobe/student_vs_education.html
Har svårt att se hur adobe ska varken veta eller bry sig om vem det är som betalt för en framtida CS5 upgpradering köpt via tex Dustin.
My $0.02
Jag har också gått kursen och de 16 föreläsningarna tog väl drygt 20 timmar i alla fall. Sedan tillkom inlämningsuppgifterna och att läsa i boken.
Jag antar att du med "normalkunnig" i PS menar någon som hållit på en hel del? Min mamma hade nog fått lägga ned en hel del tid på kursen. De 7,5 poängen förutsätter att du inte har förkunskaper.
Men visst, jag håller med, min gamla 5p kurs i Algebra (motsvarar 7,5 "nya" poäng) krävde betydligt mer tid. Men det kanske beror på att andelen "normalkunniga" i Algebra är mindre än i PS?
Rekryteringsunderlaget till en bildbehandlingskurs är säkert 500 gånger större än en kurs i praktiskt filosofi. Så enkelt är det. Halva Sveriges befolkning använder digitalkamera och många vill lära sig bildbehandla. Även om lika många skulle kunna ha nytta av argumentationsanalys tror jag att endast ett fåtal är medveten om att den finns som fristående kurs.
det är precis det som är min poäng. Jodå jag såg alla videos och jag försökte lära mig ur den eminenta kursboken (ditsatt som alibi?) som ALDRIG användes i kursen. Men det beror på mitt intresse och tyvärr hade det inget med kursen att göra. Att handha ett program kan tyvärr inte klassas som en högskolekurs... Men som kvällskurs är den bra, skulle på sin höjd platsa på ett gymnasienovå.
Jag tycker Mattias och gänget är bra för att lära sig verktyget PS, men senast jag tittade i Högskoleförordningen är det inte mycket på den nivån som genererar högskolepoäng (eller CSN)
/M
http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=37&dok_id=GU0388
Läs och begrunda...
Moderskepet är inte direkt oskyldiga och du vet - den som alltför hårt bedyrar sin oskuld av sällan utan skuld...
Skenheligt tror jag att våra förfäder kallade det...
Så vitt jag kan utläsa av Kåres blogginlägg så har han vare sig kritiserat eller klandrat Högskolan i Jönköping. Han har dessutom bett om ursäkt för att han spred vidare ett felaktigt studentrykte.
Förresten så är väl Moderskeppet ett privat företag, ej att förväxla med Högskolan i Jönköping? För det är väl två olika verksamheter, med olika uppdragsgivare?
Angående teori/kurslitteratur. Det där handlar om synen på kunskap. Vår syn i distanskursen är att alla som läser kursen vill lära sig så mycket som möjligt. Vi vägleder genom att välja en mycket bra bok vi vet att man blir kunnigare av genom att läsa. Har man synen att kurser bara till för att tentas så enkelt som möjligt. Ja, då finns alltid genvägar, det vet alla som läst på Högskola. En genväg i vår kurs är att låtsas att Bo Bergströms bok inte är relevant och sedan strunta i att läsa den. Jag står för det. Tentor ska inte vara enda motivationsfaktorn för en student.
Bengts kommentar med hänvisning till riksdagen antar jag gällde Adobes eventuella skumrask, inte Moderskeppet.
Angående studentrabatter så är det där lurigt. Adobe ger rabatter, och faktum är att de ger det till vilken student som helst. Utan några krav på att de aktivt klarar sina studier. Men det låter jobbigt att välja en konkurrensutsatt kurs för det. Välj nån på hemmaplan där det finns gott om plats. Eller, om man ändå ser Adobes avtal som något som går att fiffla med - Köp till din 12:åriga dotter eller be din pluggande kusin.
Angående nivå på kurs. Självklart blir det låg nivå om man redan kan kunskaperna. 7,5hp engelska skulle jag kunna plocka hem med vänstern till exempel.
Har man stora förkunskaper i ett ämne kanske man inte ska gå en grundkurs i dito?
Det är inte gratispoäng, utan bortkastad tid, för många fler än bara studenten som tar kursen.
Och bara för att man inte refererar till en kursbok i en kurs betyder det inte att man själv inte ska läsa den. Man läser för sig själv, inte för att klara tentor.
(även om jag, av egen erfarenhet, vet att det är vanligare att man faktiskt läser boken om man t ex har seminarier med krav på läsning på förhand etc)
Självklart är det för en utomstående komplicerat att se hur samarbetet mellan Moderskeppet och Högskolan fungerar. Ofta har jag ett förenklat sätt att beskriva det. Tråkigt att det ska sabba hela din syn på högskoleväsendet.
Om det underlättar ditt uppkollande så är Moderskeppet mer ett varumärke. Företaget heter Pixondu. Om du vill ställa någon personlig fråga så finns mina kontaktuppgifter på pixondu.se
MVH: Garbis H. Sarafian, Aneby
"Studenterna... ...gratis förses med dyrbar programvara". Förvisso gör Mattias det tydligare att man kan köpa studentversioner men jag tror att de flesta studenter redan har en version, betald eller inte.
Det var inte menat så. Jag tycker själv att huvudsyftet med studentrabatter som samhällsgrej är att avlasta de stackarna som lever på belånat existensminimum. Att samma rabatt sedan erbjuds till alla som studerar är en positiv bi-effekt. En bonus till de som lägger tid på att lära sig saker.
Så därför är jag lite trött på frågor kring huruvida att Adobe kan kontrollera vem som använder en licens och till vad. Jag får den frågan i varianter ofta. Så jag ironiserade över att det finns mängder av sätt att fiffla. Det betyder inte att jag tycker någon ska göra det, tvärtom.