Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Fler kvalificerade fotoutbildningar att söka

Fler kvalificerade fotoutbildningar att söka

Fotoskolan i Stockholm har fått status som yrkeshögskola liksom fotoutbildningen på Folkuniversitetet i Stockholm. Fridhems Folkhögskola i Svalöv har fått en fristående fotoutbildning.

Fotoskolan i Stockholm har två utbildningar, en i fotografering och en i digital bildbehandling. Båda linjerna får nu status som yrkeshögskoleutbildning.

Nordens Fotoskola vid Biskops-Arnö har fått ett förnyad status för sin utbildning i bildjournalistik. Förra året fick yrkesutbildningarna i Gamleby och Göteborg förnyad status, uppger Sfoto.se.

Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som avgör vilka utbildningar som ska få status som yrkeshögskola. Statusen är garanterad i två eller tre år i taget.

Fridhems Folkhögskola i Svalöv har bedrivit fotoutbildning som en inriktning på allmän linje under flera år. Nu får de en självstående fotolinje.



Publicerad 2013-01-28.

3 Kommentarer

modilak 2013-01-28 20:32  
Fler? Jag undervisar på en av skolorna som utbildar i bristyrken (se länk), och de har just fått avslag på nya intag. Samtidigt så startar man FLER utbildningar inom fotografi, där chanserna att få jobb är som allra minst...?

Förstår inte hur olika myndigheter kan dra så olika slutsatser.

http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article16116430.ab
Svar från froderberg 2013-01-28 20:53
Frågan är om statistiken ger hela bilden. Det sägs att det är svårt att få jobb som journalist, men Journalistförbundets undersökning visar att mer än 80 procent av de som gått journalistutbildning jobbar som journalist 5 år efter utbildning. Det är ovanligt bra siffror.
Däremot så minskar antalet anställningar och allt fler blir frilansare. Arbetsförmedlingen brukar inte ha koll på egna företagare. Bland fotografer är det ännu vanligare att jobba som frilans.

De som går utbildningen till digital bildbehandlare är ännu bättre chanser att få jobb. Det finns ett behov av den kompetensen.
MrKarisma 2013-01-28 20:58
Det jag inte förstår är en digital bildbehandlare ska kunna försörja sig när kompetensen numer finns i Indien. Där kostar en roffsig redigering bara mellan 20 o 100 spänn.. Hur ska vi i Sverige kunna konkurrera med det?
Svar från froderberg 2013-01-28 23:57
Marknaden är inte helt uniform. Det är en sak att lägga ut 100 friläggningar på en indier, en annan att hitta rätt estetik till ett modereportage eller ett reklamjobb. Risken för kommunikationsproblem och kulturella skillnader kommer att få vissa kunder att välja dyrare lösningar. I många reklamprojekt är bildbehandlingen en väldigt liten del av budgeten.
Mattias Karlsson Sjöberg 2013-01-29 02:50  
Detta är skoj. Det är värdefullt att vi satsar på kreativa yrken av alla former.

Men det finns en fara. Om skolan investerar för långsiktighet och framtid. Satsningen har ändå en slags projektstatus. Den är inte permanent. Så som hände när Folkhögskolor startade KY-utbildningar (som skulle stödja bristyrken) och inte fullt ut förstod att det var kortsiktiga satsningar. Hur kortsiktigt sådant här blir avgörs troligtvis av hur politiskt framgångsrikt det blir med YH.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar