Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Test: Peak Design Everyday Backpack 20L v2 – älskad dyrgrip
Fotosidan testar
Plus
Kan man älska en väska? Jo, känslor har uppenbarligen uppstått, eftersom det var ovanligt svårt att lämna tillbaka Peak Design Everyday Backpack 20L efter testperioden. Det är något med materialet, hantverket och alla smarta lösningar som får hjärtat att bulta lite extra.
Läs mer...
1
Guide: Att skärpa bilder för utskrift
Tutorials & Fotoskola
Plus
Skärpning är en bildbehandlingsteknik som används för att förstärka detaljer och förbättra intrycket av en bild. I denna artikel går vi igenom vad skärpning är och hur den kan appliceras på dina bilder som ska skrivas ut. Med rätt skärpa lyfter du dina bilder till nya höjder.
Läs mer...
4
27 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Vad bra; Nu vet jag att jag aldrig skall ta med kameran till ett Rave/trance-party. (Nog för att man undviker sådana ställen ändå...)
Detta med sensorn och solljus hade jag inte vetat. Tackar för att ni tog upp detta.
När man fotograferar exponeras sensorn under väldigt kort tid (slutartid) och risken att just i detta ögonblick få en laserstråle på den är obefintlig. Men teoretiskt kan man ha otur med det med, ja...
Skulle vara kul om typ allmighty Joakim (The_SuedeII) kunde enlighta oss lite?
Offtopic igen: Enda drogerna jag nånsin sett är lustgas (om det ens kan kallas för drog) och gammal hederlig alkohol. En kväll på Stureplan är nog mer fylld med droger skulle jag tro..
//Leif
Att detta inte händer på mobilkameror beror på att mobilkameror använder en jättekass plast eller glaslins, och inte ett stort objektiv som fokuserar ljuset. Ungefär samma sak som händer om man tittar mot solen i en kikare mao.
Att undervika detta borde inte vara svårare än att sätta ett filter på kameran som blockerar IR strålning över 720nm, eller kanske redan runt 600-ish.
Hur orkar man sitta och jämföra artiklarna för att sedan enbart nämna dess likhet med ursprungsartikeln i sin kommentar? Snacka om att se livet genom ett sugrör...
Bra hittat Jessica! =)
Och felsökare/surputtar dyker också upp, fast inte när man minst anar det, utan under varje artikel/tips som publiceras på fotosidan. Förutsätter att texten redan är ändrad eftersom jag inte kan hitta så många likheter med originalet. Referat, inte plagiat.
Dessutom träffade ju lasern hela sensorn men bara en pyteliten del brändes.
Det skulle i och för sig kunna förklaras med att pixlarna ligger seriekopplade eller något i horisontella linjer och att en bränd pixel eller ledare gjorde att hela linjen la av. Någon som vet?
Beträffade laserstålningens påverkan: Den effekt/energi (Watt eller Joule) som laserstålen innehåller fokuseras ner till en liten spot på CCDn. Räknar man istället i effekt per ytenhet (watt eller Joule per kvadratmeter, dvs effekttäthet eller energitäthet) sker det en extrem "förstärkning" på CCD arrayens yta jämfört med effekttätheten i laserstrålen framför objektivet. Skulle tro att ingen använder pulsade lasrar i nöjessammanhang, strunt samma.
Är den nedfokuserade effekttätheten tillräckligt hög kan man erhålla termiska skador som blir permanenta. Det hjälper inte att kyla detektorn bättre (möjligen marginellt) och inte heller att sätta termiska filter framför detektorn. Ofta är ju laserkällorna röda, gröna eller blå, och det är endast genom att blockera den aktuella laservåglängden kan man skyda sig.
Vad som hjälper är dålig och ofokuserad optik!
MEN; Glöm inte attt ditt öga är som CCD'n. Näthinnan kan skadas permanent av för höga optiska effekter (här hjälper blodflödet i näthinnan till med att kyla en aning). Men det blir ingen linjeskada, som i exemplet, utan en liten prick..... men många prickar små.... tur att man har två ögon, ett i reserv.
Någon som vet om CMOS detektorer klarar sig bättre? Det behöver väl inte bli en linjeskada i så all utan "bara" en pixelskada)?
jag har plåtat under flera tillfällen då laserljus svept över scenen och publiken och då har jag kört snabb serietagning och fått in direkt laserljus på sensorn flera gånger.
inget har pajjat.... än iaf.
och nej, jag kollar aldrig in i laserljus. det vet tillome min åttaåring att man inte ska.
Med tanke på att man kan bli åtminstone temporärt blind av en militär laseravståndsmätare så vore det ganska dumt.... man har ju inte satt riskområdena utan anledning.. :D