Vi har vetat att de är på gång, men nu är årets två sista RF-objektiv från Canon klara. Nästa år kommer ytterligare RF-objektiv.
Canon RF 70-200 mm f/2,8L IS USM är 28 procent kortare och 27 procent lättare än EF 70-200 mm f/2,8L IS III USM. Vikten är 1070 gram för det nya objektivet jämfört med 1480 gram för EF-varianten. Vid 70 mm är objektivet 146 mm lång jämfört med 199 mm för EF-zoomen. Vid 200 mm är de ungefär lika långa.
Den inbyggda bildstabiliseringen har 5 stegs effektivitet mot 3,5 steg för EF-syskonet. Fokuseringen ska vara snabbare och sker med dubbla Nano USM-motorer. Canon utlovar också att bildkvaliteten har förbättrats.
Den optiska konstruktionen består av 17 linselement i 13 grupper och bländaren har 9 blad. Ett flytande linselement används för att minska uppkomsten av "focus breathing", det vill säga att brännvidden och därmed utsnittet ändras vid fokusering. Detta är något som videofotografer besväras av. Närgränsen är 0,85 meter.
Objektivet är rejält vädertätat och motljusskyddet är vitt med en lucka för att justera cirkulära polfilter. Filterdiametern är 82 mm.
När Fotosidan fick prova ett förserie-exemplar reagerade vi på två saker. Dels att zoomringen är något trög vilket kan vara ett problem vid sportfotografering.
Den andra detaljen är att det bakre linselementet sitter lång bak vid 70 mm. Det får oss att fundera över hur Canon tänker kring telekonvertrar med RF-fattning. Det hade varit naturligt att presentera en 1,4-gångers telekonverter tillsammans med 70-200/2,8-objektivet. De flesta telekonvertrar sticker in en del i objektiven, men det kommer kanske inte RF-telekonvertrarna att göra? Att Canon inte skulle se till att en ny 70-200/2,8 går att använda med telekonverter känns osannolikt.
Det rekommenderade priset är 32 990 kronor inklusive moms. Säljsstart i december.
Porträttele med mjuka oskärpecirklar
Canon RF 85 mm f/1,2L USM DS är en variant av RF 85 mm f/1,2L USM som lanserades tidigare i år. DS står för Defocus Smothning.
Skillnaden är att DS-versionen har en beläggning på ett av linselementen som gör att oskärpecirklar blir utsuddade så att de får mjuka kanter och jämn yta. Effekten är låg i mitten och kraftigare ut mot kanterna. Beläggningen stjäl en del ljus, närmare bestämt en och en tredjedels steg.
Den optiska konstruktionen består av 13 linselement i 9 grupper och och bländaren har 9 blad. Ett av linselementen är av BR-typ vilket ska minimera kromatisk aberration. Närgränsen är 0,85 meter (10 cm bättre än för EF 85/1,2L II) och filterdiametern är 82 mm. Vikten är 1 195 gram.
Det rekommenderade priset är 39 990 kronor inklusive moms. Säljsstart i december.
Ytterligare RF-objektiv
Under 2018 och 2019 har Canon lanserat 10 RF-objektiv. Under 2020 kommer flera RF-objektiv att lanserats, men Canon till skillnad mot andra företag så delger inte Canon sin produktionsplan (roadmap). Canon utlovar också att de kommer att fortsätta utveckla objektiv med EF- och EF-M-fattning.
Kan den tröga zoomringen på RF 70-200 bero på att det krävs en tajt packning där den inre tuben sticker ut ur den yttre? Objektivet ser på bilderna ut att inte ha internzoomning.
Hej! Vi ser att du kör med AdBlock. Vi förstår att man kan ogilla annonser men det är en viktig
inkomstkälla för att driva denna sajt och täcka de kostnader vi har. Om du inte vill slå av
Adblock för just Fotosidan så stöd oss gärna genom att till exempel köpa
ett Plus-medlemskap.
1 Kommentarer
Logga in för att kommentera