Merläsning
Guide: Att skärpa bilder för utskrift
Tutorials & Fotoskola
Plus
Skärpning är en bildbehandlingsteknik som används för att förstärka detaljer och förbättra intrycket av en bild. I denna artikel går vi igenom vad skärpning är och hur den kan appliceras på dina bilder som ska skrivas ut. Med rätt skärpa lyfter du dina bilder till nya höjder.
Läs mer...
1
29 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag känner ju en gammal A-mountfotograf som migrerade till A7-plattformen med en ansenlig uppsättning äldre fina A-objektiv och med LAEA3-adaptern så funkade exv. Eye Focus överraskande bra. Både Sony- och Sigma A funkade finfint men värre var det med Tamrons tyvärr. De var inget vidare med adapter.
Nikon brydde sig inte alls om att skapa adaptrar för skruvdrivna F-mount objektiv så de funkar bara med manuell fokus på Z-husen, och enligt en intervju på DPreview nyligen har de inga planer på att komma med en heller.
Canon som redan från början hade full elektronisk styrning på EF-mount objektiven har den bästa adapter situationen av alla tack var det vilket gjorde det möjligt att tillverka R-husen så att de kan både det gamla EF och det nya RF-protokollet så adaptern är i deras fall bara en längd- och mount-konverterare. Rent elektriskt är det pass through av signalen så de kräver inga chip eller mekanik i sig. Både Nikon och Canon kom ut med sina spegellösa system hösten 2018. Hur Nikon tänker angående att ha kvar F-mount objektiven i tillverkning har jag inte sett något om, men Canon verkar dumpa EF-objektiven i hög fart nu: https://www.canonrumors.com/recently-discontinued-ef-lenses/
Eye Focus och en fokusprecision man bara kunde drömma om med A-mounthusen. Att jag en gång lämnade A-mount berodde just på att jag fattat att jag för evigt kunde slippa de fokusproblem som varit mer regel än undantag både ned mina DSLR och SLT-hus. DSLR-konstruktionen kräver tyvärr en fabrikationsomsorg och -precision som tillverkarna idag uppenbarligen ofta inte har tid att lägga ner på det man tillverkar så av rena lönsamhetsskäl bara var det nödvändigt att fasa ut en konstruktion som sedan länge passerat sitt bäst före datum. Det gick nog heller inte att hetsa spegelrasslet särskilt mycket mer om det inte skulle rassla sönder på kuppen.
Magnus har nog rätt. A-mount/SLT är nog på väg i graven.
Snyft och gråt.
SLT. Spegelfast kamerasystem. Unikt. Det bästa av två världar.
Elektronisk sökare.
Dubbla möjligheter att mäta fokus, att kombinera.
I praktiken skyddar den fasta spegeln sensorn från damm - mer än något annat system med utbytbara objektiv (gissar jag).
osv.
Jag har både A99-2 och A7r2. Samma sensor, olika kameror. Jag föredrar den förstnämnda, med stor marginal.
SLT. Älskade vän. Du gav mig tillbaka glädjen att fotografera.
Tack för allt. Du får dock inte vila i frid, inte från mig i alla, inte på länge än .....
Tråkigt att Sony inte rear ut A99-2-hus, för då hade jag köpt ett till.
Glädjande att gamla fina A-mount-objektiv (begagnade) blir allt billigare.
Om alla kameramärken haft samma objektivfattning mm, hade Sony`s SLT-kameror tagit stora marknadsandelar, tror jag.
Med Sony´s spegellösa A7-system gick andras objektiv att använda med adapter. Då blev det mer attraktivt, trots att de kamerorna till en början hade stora begräsningar, t.ex gällande autofokus.
Det är inte alltid den bästa tekniska lösningen skördar störst framgångar.
Tyvärr.
Om spegeln på en vanlig spegelreflex blir smutsig så påverkar det inte bilderna, utan bara sökaren och det går att stå ut med en lite försämrad sökarbild pga smutsig spegel eller pga tappad försilvring på spegeln.
Jag har några Canonkameror med halvgenomskinlig spegel (Pellix och EOS RT) och har alltid varit extremt försiktig när jag har bytt objektiv (i klass med hur man måste vara med en digital systemkamera) och klarat mig hyfsat bra. Med filmkameror som har rörlig spegel har jag inte behövt vara speciellt försiktig.
Det kan också vara en nackdel med att man inte kommer åt att göra rent sensorn. Det finns exempel på kameror med icke utbytbara objektiv som har fått skräp på sensorn (så att det syns på bilderna). Om man inte är en duktig kameratekniker så måste man skicka kameran till en som är det för att göra rent sensorn. Huruvida det är ett problem med Sonys SLT-kameror vet jag dock inte. Det lär väl förmodligen inte finnas tillgänglig statistik på det.
Hade svåra fokusproblem som Sony inte kunde fixa trots en sväng på verkstad. Jag fick då byta den rakt av mot en A580 som släppts samtidigt. Sony Center var schyssta där då den var någon tusenlapp dyrare. Med den slapp jag ghostingen. A580 var läl en av Sonys lyckade DSLR:er. En av få jag gillat.
A99 II var en riktigt bra kamera som aldrig fick den marknad den förtjänade. Den kom tyvärr alldeles för sent. Tåget hade redan gått.
Kommer smuts på den spegeln är det inte riktigt lika störigt som om det kommer på sensorn, som ju sitter närmre sensorn (!).
Men, som sagt, det problemet har jag sällan haft. Till skillnad från med mina spegellösa Sony-kameror.
Jag håller med Sten-Åke. A99-2 är en fantastiskt bra kamera. Marknadens bästa FF-kamera när den kom, enligt mig, och den står sig bra ännu.
När begagnatpriserna sjunker får du köpa ett ex till din unika samling av spegelfasta kameror Per.
(Vad jag längtar mest efter rörande kameranyheter är sensorer med beläggningar som håller dem helt fria från damm och annat.)
Ja, en A99 står på min inköpslista, men jag misstänker att det kommer att dröja rätt länge innan det blir ett köp.
Ett personligt tips från en "SLT-fantast".
Ifall du mest är ute efter att komplettera din samling av spegelfasta kameror - A77-mk1. APS-c, 24 mp, och banbrytande när den kom.
En helt okey kamera som nog går att få till ett bra pris redan nu.
Ifall du vill ha en riktigt bra kamera, för att t.ex, köra gamla fina Minolta (Sony) objektiv - A99mk2. FF, 42 mp och kompetent.
A99mk1 hade 24 mp sensor och var rätt trög, inget jag skulle rekommendera.
https://www.sony.se/electronics/kameror-med-utbytbart-objektiv-andra-tillbehor/gp-x1em/buy
(Jag fick i höstas tag på ett demoex av A77 II på Elgiganten i Örebro. = Det är nu mitt reservhus.)