Merläsning
Test: Fujifilm X-M5 – systemkamera för nybörjare och vloggare
Fotosidan testar
Plus
Det var ett tag sedan vi träffade på en kamera i M-serien, men nu är Fujifilm X-M5 här. Kameran är den minsta och lättaste X-kameran och med den tycks Fujifilm sikta på en målgrupp som kanske främst är vloggare och innehållsskapare. En kompetent kamera på många sätt men inget för den som vill fotografera med sökare.
Läs mer...
11 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Helt klart intressant, men låter dyrt. ;-)
Jag har upplevt det som att bäst resultat uppnås med ett avstånd som på ett ungefär motsvarar avståndet mellan ögonen, d.v.s. 5-7 cm.
Hade själv en 3D-tillsats på 80-talet och den var gjord för 50mm med ett PD på
9cm.Funkade mycket bra med betraktningsapparat till diorna.
Testade med vidvinklar också men det var värdelöst.
Den här ser ut som en vidvinkel så PD:et är nog korrekt.
3D på stillbilder tror jag det dröjer innan det imponerar på mig, tycker 3D verkar komma mer till sin rätt i rörlig bild.
Skall dock bli intressant att se hur detta utvecklar sig. Panasonic brukar ha bra kvalitet på sina prylar men med biverkningen högt pris..
Jag har sedan en tid arbetat med en 3D Fototeknik som heter 3D-Lenticular på engelska. Där tar man ett antal bilder (upp till 36 st) med endast en liten sidoförflyttning mellan varje bild. Man sammanfogar alla dessa bilder till en interlace:ad bild som sedan lamineras bakom ett lenticular-laminat (laminat bestående av små linjer av linser) Laminatet blockerar alla bilder utom en vänster och en höger bild (Det som krävs för en stereobild) men när man betraktar bilden (t.ex. genom att gå förbi bilden) ur olika vinklar så ser laminatet till att du ser andra vänster-höger bildpar och då ges en illussion av att du ser runt objektet.
Den som är sugen på att se våra system kan följa länken nedan.
På hemsidan finns även en länk till ett youtube-klipp där Willy "Bygglov" Björkman intervjuvar mig angående dessa 3D-bilder. Intervjuv gjordes på plats i Strängnäs under Dansbandskampen 2009, där vi fanns med och fotograferade både kändisar och vanliga besökare.
http://www.3dfotografen.se
När man konstruerar en 3D-Bild/Stereobild så utgår man från våra ögon och hur de "kommunicerar" med vår hjärna. Man har som regel att försöka efterlikna de förutsättningar som råder i naturen så att säga. De flesta av oss har ett ögonavstånd mellan 5-7 cm, därför brukar man använda den sträckan som stereobas vid fotografering av 3D-bilder bestående av endast 2 bilder, anaglyph (två-färgade glasögon), cross-eyed (fokusering framför ett bildpar), parallell-view (fokusering bakom bildparet).
Om man använder mindre stereobas blir det mindre 3d/Stereo-effekt och använder man för stor stereobas kan inte vår hjärna "synka" de två bilderna till en bild med djup utan man ser en dubbelbild.
Därför är vi amatörer lite tveksamma inför avståndet mellan linserna i det nya objektivet. Kanske har Panasonic en lösning som de ännu inte släppt till media.
Förutom avståndet mellan objektiven så påverkar bland annat bländare, stereobas, skärpedjup, hyperfokal distans, förlängning av objektivet (extension tubes), sensor cropping, längsta avståndet från linsen, förstoring av bilden, linjär parallax, upplösning, vart fokus ligger och hur bred bilden är hur vi uppfattar 3d stereobilder.
Om jag får gissa lite skulle man kunna säga att brännvidden antagligen är proportionerligt till avståndet mellan linserna.
Jag hoppas den posten kan klara upp förvirringen för er amatörer. :P