Prylnytt
Eizo FlexScan SX2762W har en stor färgrymd och kan visa 97 procent av Adobe RGB. Skärmen har en nydesignad fot och flera behändiga funktioner.
SX2762W använder en LCD-panel av IPS-typ (in-plane switching) med en upplösning på 2560 x 1440 (16:9). Den har en maximal ljusstyrka på 270 cd/m², kontrastförhållandet 850:1, 6 ms grå-till-grå responstid och 178° betraktningsvinklar.
Olika skärmkontakter mot datorn ingår - DVI-D, DisplayPort och Mini DisplayPort.
Eizo FlexScan SX2762W inkluderar ett flertal funktioner för god färgåtergivning.
- Stor färggamut, som återger 97 % av Adobe RGBs färgrymd.
- 10-bitars visning medför att skärmen kan visa 1.07 miljarder färger samtidigt från en 16-bitars uppslagstabell (LUT)1.
- För att kompensera för variationer i ljusstyrka och färgmättnad på olika delar av bildskärmen är skärmen utrustad med DUE (digital uniformity equalizer).
- Integrerad temperaturgivare som känner av och automatiskt motverkar färg- och ljusförändringar orsakade av variationer i den omgivande temperaturen.
SX2762W är den första modellen i FlexScan-serien att ha ett nydesignat chassi och den första att ha nya foten FlexStand 2. FlexStand 2 kan vinklas 25°, vridas 344°, roteras 90° till stående position och justeras 152 mm i höjdled.
För att användaren ska kunna återgå till en viss färginställning utan att ideligen gå in och ändra på skärmmenyn finns tre lägen där användaren själv anger ljusstyrka, kontrast, färgtemperatur och gammaegenskaper. Fem bildlägen – Papper, text, bild, film och sRGB – ingår också. Med det medföljande ScreenManager Pro-verktyget2 kan alla lägen kopplas till ett visst program, så att skärmen automatiskt växlar till det valda läget när programmet i fråga startas.
Eizo Flexscan SX2762W är kompatibel med Eizos färgmatchningsverktyg Easypix 2 och kalibratorn EX1.
Under februari kommer skärmen ut på marknaden. Det rekommenderade cirkapriset är satt till 15 600 kronor inklusive moms.
31 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Dessutom börjar jag vänja mig nu då man som Lars säger kan få bort justeringsmenyerna från bilden.
är helt spelgalen? Och inte ens då är 6 ms för "långsamt"...
Den dagen resten av din burk fixar att processera det fullt
ut ska du vara glad! : )
Och ja, dell U2711 kickar ass med denna alla dagar i veckan!
Helt klart är 16:9 ett helt värdelöst format för allt annat än film.
Jobbar själv med 16:10 som är helt perfekt i mina ögon, just
som sagt med tanke på palleter etc som också ska vara med...
/ Magnus
Men i långa loppet vinner Eizo. Bättre garanti, bättre komponenter... bättre på allt. :D
Nya 27"-Eizon är säkert lika bra och lättkalibrerad som de brukar vara.
Eizo brukar ha lite lägre pixeltäthet än konkurrenterna. Men på den här skärmen har man samma pixeltäthet som DELLen. Samma panel från LG/Philips antar jag? Men annan elektronik och backlight.
De Apple-skärmar jag äger har ~100 ppi.
Försöker du vara ironisk eller?
Anser nog att DELL klår den pga av priset. Färgrymd-skillnaden är ynka 1½ - 2 % så och skärpan är lika bra. Tänk er vilken skärm det skulle blitt om DELL bestämt sig för att kräva 15 000kr de med.
"The monitor has been measured and calibrated with a LaCie Blue Eye Pro."
"After calibration Dell U2711 is a killer. I have nothing to complain about. Colour reproduction is close to perfection, colour temperature is spot-on, and gamma is 2.2.
Here are my calibrated settings that you can try on your U2711 as well. Keep in mind that we also used an ICC profile and a hardware calibrator."
Konstigt att de lyckades använda hårdvarukalibrator och fick närmast perfekta resultat trots att det enligt dig inte alls går att hårdvarukalibrera Dell U2711.
Ett test är faktiskt på sin plats när det blir en så här lång diskussion om vilken skärm som klarar vad...
Är ett jämförande test mellan den ovan nämnda och Dell's U2711 något som kan utlovas ?
Utan att vara expert så vill jag påpeka att både hårdvarukalibrering och mjukvaruprofilering ofta för kalibrering.
Automatisk hårdvarukalibrering är det bekvämaste och oftast bäst. Då styrs inställningarna i skärmen av kalibratorn. Detta finns oftast bara på dyrare skärmar.
Profilering handlar om mäta skärmen så att man får fram en profil som ger en utsignal som korrigerar för skärmens egenheter.
Förvirringen som leder till missförstånd är VEM som kalibrerar. Människa eller maskin. Eizos CG-skärmar har två metoder av det jag skulle kalla hårdvarukalibrering - antingen genom att Eizos programvara Color Navigator kommunicerar med skärmen via USB och kalibrerar skärmen. Maskin som kalibrerar. Efter kalibreringen sker även en profilering. Den andra metoden är de dyrare skärmarna som har inbyggd kalibrator som fälls ner ifrån skärmens överkant, men gör samma sak som en extern kalibrator. Dock är dessa inbyggda kalibratorer av bättre kvalitet än de vanliga Spyder3 etc, samt att både skärm och kalibrator är kalibrerade unikt för varandra vid tillverkningen.
Att ställa in skärmen manuellt genom att följa värden/staplar/mönster etc sker för visso genom att skärmen läses av med en kalibrator, men det är en människa som gör det med allt vad det innebär. Kanske är precis lika exakt som när det kontrolleras helt av datorn - vad vet jag.
Men däri ligger en skillnad i begreppet "hårdvarukalibrerad" och "hårdvarukalibrerad" - och denna skillnad upphör aldrig att skapa missförstånd.