Annons
Artiklar > Canon satsar på uppkopplat

Canon satsar på uppkopplat

Visa bildspel

Vi pratade med Roel Lammers på Canon som visade upp de två mest intressanta av de kompaktkameror de introducerar. Dessutom berättade han att priset på Eos M snart sänks.

Under Photokina i höstas var det uppenbart att alla kameratillverkare insett att uppkopplade kameror kommer att bli viktigt framöver. Skall man vara rättvis så har de faktiskt försökt sig på det här tidigare. Canon skall ha haft en kamera med wifi redan 2003 som floppade (någon som minns vad den modellen hette?). Nikon försökte sedan 2005 med Coolpix P som också floppade. På den tiden fanns inga smartphones, inga surfplattor och det var mycket sällsynt med surfzoner. Dessutom fanns inte Facebook, Instagram, Youtube, Flickr osv. Det är faktiskt först nu sista två-tre åren det funnits en utbredd, tillgänglig och fungerande infrastruktur för uppkopplade kameror.

Det stora genombrottet är förstås att var och varannan människa idag bär omkring på en potentiell surfzon i fickan - en smartphone som kan agera 3G-/4g-router. Det och alla tjänster för att dela bilder direkt via mobilen.

Nej, inte en reseväcklarklocka - en Powershot N. Notera den tunna ringen längst in på objektivet, det är zoomringen. På den lite bredare ringen utanför skymtar tre små punkter, det är det övre avtrycket. Ett motsvarande finns på undersidan av samma ring.

Canon stoppade in wifi i Eos 6D och nu kommer många av deras kompaktkameror också att få den möjligheten. Som Roel uttrycket saken, och han syftade nog inte enbart på deras egna kameror:

- Det kommer att bli mycket wifi.

En udda variant är Powershot N, en fyrkantig liten kamera. Skärmen kan vinklas 90 grader och du har två avtryck så du kan trycka av bilder både uppifrån och underifrån beroende på hur du håller kameran. Du zoomar genom att vicka på en tunn zoomring längst in på objektivet och avtrycken sitter på den lite bredare ringen utanför. En udda lösning som känns lite ovan först, men med lite tillvänjning fungerar det faktiskt riktigt bra.

Powershot N är delvis tänkt som en separat och mer avancerad kamera till din mobiltelefon. En "förlängning av mobilen" som Roel uttryckte saken.

Powershot N har dessutom en direktknapp som du trycker på så ansluter den automatiskt via wifi till en telefon eller surfplatta i närheten som har Canons kameraapp installerad. Tanken är att kameran skall fungera lite som en utbyggnad till telefonen. När den är ansluten kan du direkt på kameran skicka upp bilder eller videoklipp till några olika tjänster eller till kameran eller bifoga dem i ett mejl.

Powershot N har dessutom ett lite udda bildläge: När du tar en bild analyserar kameran motivet och utöver grundbilden får du fyra varianter med olika beskärning och filter som kameran själv hittar på. Inget för de av oss som vill styra kameran helt själv, men funktionen ger faktiskt ibland riktigt roliga förslag och kan nog fungera som inspiration vad man kan hitta på med sina bilder.

Annars har Powershot N 12 megapixel, cmos, 8x zoom och Digic V-processor. Priset beräknas hamna runt 2900 kronor och kameran börjar säljas i maj.

Ett annan och mer traditionell variant på det här med uppkopplad kamera är Powershot A3500.

Canon Powershot A3500

Det här är en förhållandevis enkel liten kamera med 16 megapixels ccd-sensor, 5 gångers zoom (28-140), optisk stabilisering, tretums bildskärm, video med HD-kvalitet (720p). Och den har som sagt wifi. Pris runt 1400 kronor och skall dyka upp i mars. Billigare uppkopplad kamera än så här blir nog svårt att hitta.

Billigare Eos M

Sedan avslöjade Roel att Canons spegelfria kamera, Eos M, kommer att prissänkas här i januari. Roel menade vidare att det är inom det tillverkarna kallar csc (compact system camera), det vi kallar spegelfritt, som Canon räknar med att den stora tillväxten kommer att vara de närmsta åren.

En sak Roel nämnde och som representanter från andra tillverkare också har pratat om är att 2012 var ett trendbrott. Fram tills dess hade csc-segmentet globalt sett huvudsakligen breddat kamerförsäljningen, men under 2012 har man tydligt sett hur csc faktiskt tar andelar både från kompaktkameror och traditionella systemkameror.



Publicerad 2013-01-10.

3 Kommentarer

PMD 2013-01-12 03:22  
WiFi i kompaktkameror är nog en dead end. Det är ju mycket enklare att ta bilder med sin telefon och sen skicka den till lämplig webplats direkt med 3G/4G istället för att krångla med att koppla upp en kamera via WiFi till telefonen och skicka bilden den vägen.

Möjligen kan en kamera med 3G/4G inbyggt bli något, men då kan man ju lika gärna göra den till en telefon.
Svar från Grevture 2013-01-12 09:09
Mobilkameror kommer även fortsatt att dominera för de som vill ha en riktigt enkel kameralösning. Men att sätta in wifi i kameror (alla kameror, inte bara kompakter) är ett smart sätt att utnyttja fördelarna hps både mobiltelefonen och en mer traditionell kamera.

Poängen är att du med ett minimum av trassel kan ge en traditionell kamera (med alla dess fördelar som större sensor, riktigt objektiv m m) mycket av fördelarna hos en mobilkamera - att det är så lätt att titta på, skicka, dela och visa upp sina bilder.

Det roliga är att många å ena sidan talar sig varma om mer modulära kameror, medan andra vill ha precis alla funktioner inbyggda direkt i kameran ... Se det så här: Varför bygga in snabbföränderlig mobilteknik (som snabbt blir omodern) i kameran när du istället kan låta den kommunicera på ett generellt sätt med vilken uppkopplad enhet som helst?

Jag tycker wifi generellt är smart just eftersom det är ett väldigt generellt gränssnitt som gör att en kamera trådlöst kan kommunicera direkt med nästan vad som helst: en telefon, surfplatta, laptop, platt-tv, projektor eller hela hela Internet via en router (dvs ofta en mobiltelefon).
PMD 2013-01-12 17:39
"Poängen är att du med ett minimum av trassel kan ge en traditionell kamera (med alla dess fördelar som större sensor, riktigt objektiv m m) mycket av fördelarna hos en mobilkamera - att det är så lätt att titta på, skicka, dela och visa upp sina bilder."

Med WiFi i kameran behöver man ju ändå en telefon att skicka bilderna via, så det är kanske lite si och så med hur mycket av en telefons fördelar man får i kameran. Lättillgänglig WiFi-täckning finns i försumbart stora områden jämfört med 3G/4G-täckning.

F.ö. blir nog kameran omodern långt innan mobiltekniken blir det. 3G har väl funnits i cirka 10 år nu, och inget tyder på att det skulle läggas ner så värst snart. GSM finns också fortfarande kvar, även om dess bandbredd inte riktigt duger för skickandet av stora bilder.

Fast jag har förstås gärna WiFi i kameran. Det underlättar en del, allrahelst om man kan styra kameran via WiFi, men jag tror inte riktigt på det som ersättare för bilder tagna med en telefon och direktskickade till Facebook.
Svar från Grevture 2013-01-12 18:05
"Med WiFi i kameran behöver man ju ändå en telefon att skicka bilderna via, så det är kanske lite si och så med hur mycket av en telefons fördelar man får i kameran."

Ja, och de flesta som vill utnyttja en sådan uppkoppling har väl troligen hur som helst en telefon, så varför införa 3G/4G-kopplingen ytterligare en gång till i kameran? Annorlunda uttryckt: varför betala för två abonnemang när det räcker med ett? :-)

Hade det varit så att användare valt mellan antingen en telefon eller en kamera hade jag köpt ditt resonemang. Men så funkar det ju inte i praktiken.

Vidare:
"Lättillgänglig WiFi-täckning finns i försumbart stora områden jämfört med 3G/4G-täckning."

Med tanke på hur våra moderna telefoner ser ut redan idag och sannolikt ser ut framöver så finns ju i praktiken lättillgänglig wifi i stort sett överallt där 3G/4G finns. Problem solved :-)

Dessutom medger wifi direktkommunikation med en rad enheter (platt-TV, projektorer, skrivare osv) där 3G/4G mest blir en omväg.

Sedan är det väl inte otänkbart att t.ex. Samsung drar den logiska slutsatsen av sin egen Galaxy Camera (som har simkortsplats) och faktiskt bygger in en komplett telefon i nästa modell när de ändå är i farten. Inför de sedan Android i sina NX-modeller så skulle de ju erbuda en unik möjlighet bland systemkameror.

Och i stycket ovan har du nog också en annan ledtråd i varför vi kommer att se mycket wifi och mindre 3G/4G i kameror (i alla fall på kort sikt): Att införa wifi kan man göra utan speciellt stora ändringar i kamerornas operativsystem. Med annat bygga in 3G/4G innebär en helt ny värld av tekniska problem att hantera (som att användare då kommer att kunna vilja lägga in appar) vilket troligen innebär att man får skriva ett helt nytt operativsystem.
PMD 2013-01-12 19:39
En del mobiloperatörer erbjuder s.k. tvillingkort, men min invändning handlar mer om att folk nog hellre använder sin mobiltelefon för att ta bilder avsedda för sociala media. Jag tror att det är få som är så kräsna att de hellre använder en riktig kamera och därmed är villiga att släpa på en apparat till.

WiFi-AP-funktion i en mobiltelefon drar rätt mycket ström, så det är inget jag vill ha igång ständigt. Alltså krävs det lite fipplande med telefonen varje gång jag ska koppla en WiFi-enhet mot den.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar