Fler avsnitt
Fotosidan Poddradio #102 – Paradigmskifte i tekniken
Fotosidan Poddradio
Martin & Magnus pratar om hur tekniken tagit stora kliv på senare tid. Apples nya M1-datorer är ett exempel på detta. De talar också om nya Sony A1 och vad den kameran berättar om framtiden för Canon och Nikon. M&M svarar även på frågorna: Hur ska man lagra sina bilder? Behöver man en NAS?
Läs mer...
Fotosidan Poddradio #97 - David Elmfeldt en av grundarna av Fotosidan
Fotosidan Poddradio
Vi hälsar på hemma hos David Elmfeldt, projektledare och en av grundarna till Fotosidan och gräver ner oss i hans fotografiska liv. Hur föddes hans intresse för bild, vad fotograferar han idag och vad var det som satte stopp för hans professionella karriär som äventyrsfotograf?
Läs mer...
4
6 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag är med på att 14 bitar har fyra gånger så många nivåer som 12 bitar, men mängden data att hantera borde vara en sjättedel extra. Analogt med att det (väl) kan sägas vara dubbelt så mycket arbete att räkna med 32-bitars flyttal jämfört med 16-bitars flyttal. Inte 65536 gånger så mycket arbete.
Om jag uttrycker det än mer vagt: Att ha 14 bitar bitdjup leder till mycket mer data att hantera och ännu fler och mer omfattande beräkningar - kort sagt, avsevärt mer arbete för processorn.
Det kanske stämmer, alltså jag är inte expert på det på något sätt - det kanske inte funkar att jämföra rakt av mot flyttalsberäkningar i 16 respektive 32 bitar.
Men mer viktigt: själva poängen med att registrera och lagra fler nivåer är ju att extrahera mer information, exaktare information och kunna bearbeta signalvärdena mer utan att degradera informationskvaliteten.
Flödet från insamling av mätdata från sensorn fram till råfil är inte så linjärt. I teorin är de ju bara en rak datadump (det är ju så vi ofta uppfattar råfiler), men i praktiken gör man en hel del justeringar, försöker tvätta bort brus, mäta anomalier i utläsningen (som kan ha många och varierande orsaker) och korrigera dessa. Kort sagt - rådata är mer bearbetade än vi nog ibland inser. Och att öka bitdjupet handlar ju dels om att kunna göra allt detta med högre precision, men också om att göra mer av det, fler justeringar, fler kollar.
Man kanske skulle kunna uttrycka de så här: ökningen av bitdjup är kanske i sig själv inte så betungande, men de ökade beräkningarna som uppstår av att man vill utnyttja det större bitdjupet till att göra ett ännu bättre jobb ... Ger en väldig massa merarbete.
Men någon med mer kunskap i bildhantering får gärna motbevisa mig.
Och även i bildbearbetningsprogram i datorn i ett senare skede gör man sannolikt mer bearbetning av 14-bitars data än man gör av 8-, 10, eller 12-bitars data - mycket eftersom en av poängerna med att ha större bitdjup är just att man då kan göra mer (i mängd) och mer avancerade (svårighetsgrad/komplexitet) beräkningar av bilddata än om man hade ett mindre bitdjup att tillgå. Ju bättre underliggande data man har, ju mer kan man justera saker, ju mer kan man ta bort felaktigheter via sammanvägning av (fler) saker.