Fler avsnitt
#128 - Att skapa plats för egna berättelser (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)
Fotosidan Poddradio
Hur kan en fysisk utmaning på cykel främja det egna skapandet och hur blir man egentligen av med sina kreativa blockeringar? I detta avsnitt reser Sara Arnald till Jessicas ateljé i Gnesta för ett samtal om kreativitet, att hitta sin egen röst och hur man egentligen bäst närmar sig människor för att fotografera dem.
Läs mer...
#127 - Nya kreativa konstellationer – Studio Femme (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)
Fotosidan Poddradio
Nya tider kräver nya lösningar och affärsmodeller. Hur kan vi som kreatörer stå starka i en bransch som är i ständig utveckling och kräver flera kompetenser och möjlighet att jobba över ett större geografiskt område? När uppdragsgivare försöker spara pengar genom att vända sig direkt till kreatörer istället för till reklambyråer kan det vara svårt för fotografer och filmare att möta behoven – och ställa motkrav på beställarna.
Läs mer...
2
#126 - Lyckas med att sälja utskrifter och posters (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)
Fotosidan Poddradio
Linnea Frank är fotograf och konstnär och säljer framgångsrikt utskrifter och posters av sina bilder online – samtidigt som hon via gallerier säljer konstnärliga verk i begränsad upplaga. Som bästsäljare på svenska posters-tjänsten Printler delar hon i detta avsnitt med sig av sina strategier och insikter.
Läs mer...
Fotosidan Poddradio #124 - Digitaliseringens fördelar och nackdelar (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)
Fotosidan Poddradio
Svenska Fotografers Förbunds ordförande Paulina Holmgren är på besök i Stockholm och är med på ett samtal om digitaliserings fördelar och nackdelar. För visst har vi fått större synlighet och fler jobbtillfällen, men hur ska vi få bättre möjlighet till ekonomisk ersättning för våra bilder?
Läs mer...
4
6 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag är med på att 14 bitar har fyra gånger så många nivåer som 12 bitar, men mängden data att hantera borde vara en sjättedel extra. Analogt med att det (väl) kan sägas vara dubbelt så mycket arbete att räkna med 32-bitars flyttal jämfört med 16-bitars flyttal. Inte 65536 gånger så mycket arbete.
Om jag uttrycker det än mer vagt: Att ha 14 bitar bitdjup leder till mycket mer data att hantera och ännu fler och mer omfattande beräkningar - kort sagt, avsevärt mer arbete för processorn.
Det kanske stämmer, alltså jag är inte expert på det på något sätt - det kanske inte funkar att jämföra rakt av mot flyttalsberäkningar i 16 respektive 32 bitar.
Men mer viktigt: själva poängen med att registrera och lagra fler nivåer är ju att extrahera mer information, exaktare information och kunna bearbeta signalvärdena mer utan att degradera informationskvaliteten.
Flödet från insamling av mätdata från sensorn fram till råfil är inte så linjärt. I teorin är de ju bara en rak datadump (det är ju så vi ofta uppfattar råfiler), men i praktiken gör man en hel del justeringar, försöker tvätta bort brus, mäta anomalier i utläsningen (som kan ha många och varierande orsaker) och korrigera dessa. Kort sagt - rådata är mer bearbetade än vi nog ibland inser. Och att öka bitdjupet handlar ju dels om att kunna göra allt detta med högre precision, men också om att göra mer av det, fler justeringar, fler kollar.
Man kanske skulle kunna uttrycka de så här: ökningen av bitdjup är kanske i sig själv inte så betungande, men de ökade beräkningarna som uppstår av att man vill utnyttja det större bitdjupet till att göra ett ännu bättre jobb ... Ger en väldig massa merarbete.
Men någon med mer kunskap i bildhantering får gärna motbevisa mig.
Och även i bildbearbetningsprogram i datorn i ett senare skede gör man sannolikt mer bearbetning av 14-bitars data än man gör av 8-, 10, eller 12-bitars data - mycket eftersom en av poängerna med att ha större bitdjup är just att man då kan göra mer (i mängd) och mer avancerade (svårighetsgrad/komplexitet) beräkningar av bilddata än om man hade ett mindre bitdjup att tillgå. Ju bättre underliggande data man har, ju mer kan man justera saker, ju mer kan man ta bort felaktigheter via sammanvägning av (fler) saker.