Photokina 2016
Fotosidans teknikskribent Martin Agfors fick möjlighet att prova Sigmas tre nya objektiv efter presskonferensen i Köln. Hans första intryck är mycket positiva.
Sigmas nya 85:a intresserar många. Vad kan du berätta om den?
– Sigma 85/1,4 Art känns ruskigt prisvärd om prestanden är så bra som Sigmas VD påstod under presskonferensen. Fritt översatt sa han: "Zeiss Otus är ett benchmark för prestanda, men vår 85 skall vara den bästa med autofokus".
– Objektivet har stor filterdiameter och är större än Nikon AF-S 85/1,4G och Sony 85/1,4 GM. Det är och till och med större än Canon EF 85/1,2L II. Men objektivet känns ändå inte speciellt klumpig.
Är den nya vidvinkelzoomen lika stor och tung som Canons 11-24/4L?
– Nya 12-24/4 Art har en rejält välvd frontlins, fast motljusskydd, rejäl diameter, men är överraskande kort med tanke på prestandaambitionen. Canons EF 11-24/4L är rejält mycket större. Den måttliga storleken kan nog vara resultatet av de avancerade och stora asfäriska linselementen.
Hur tungt är egentligen det nya supertelet?
– 500/4 Sport känns häpnadsväckande lätt när man först håller i det. Sigma uppgav ingen vikt i siffror och jag hade ingen våg med mig, så vi får nöja oss med att det känns lätt. Det här är ett objektiv som går bra att handhålla, även om du idealt vill ha det på enbensstativ eller gimballed.
– Sigma visade ett MTF-kurvorna för objektivet. Det var inte så mycket till kurva, utan bara raka streck! Detta är Sigmas första stillbildsobjektiv med vädertätning. Det är lite konstigt att de andra två nya objektiven inte är tätade.
Läs alla nyheter från Photokina 2016 här.
16 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Vet dom inte vad det väger ännu...?
http://www.sigma-global.com/en/lenses/cas/product/sports/s_500_4/specifications
Där står det TBD.....
Så får se vad den kommer att väga när de bestämt sig...
Såg också att Zoom ringen går åt samma håll som på Canon, det är ju ett stort plus. Sigmas zoom ringar har gått åt "fel" håll förut.
Finns ngn prisindikation?
Prestandamässigt har några varit ok men de flesta har hart varit sämre än original vad gäller motljus, skärpa och autofocusens prestanda. Långsammare och mer nervös än original. Har de fixat detta med sin Art-serie tycker ni som har dem. De har ju flera intressanta objektiv men jag har egentligen lovat mig själv att aldrig mer köpa Sigma.
De har ju uppenbarligen grymt glas, speciellt i "Art"-serien, men vad hjälper det om AF inte är konsekvent? :)
85/1,4 är lite större, men av allt att döma inte nämnvärt mycket tyngre än Canons och Nikons motsvarigheter.
Jämfört med många andra moderna objektiv tycker jag det känns hårt att kritisera just den här trion för sin storlek :-)
Sedan är det en allmän trend mot större objektiv, det kan jag hålla med om. Men det handlar väldigt mycket om att vi konsumenter efterfrågar allt bättre optiska prestanda. Vilket tillverkarna försöker (och ofta lyckas) leverera. Men storleken blir lidande.
Men det ska också sägas att Sigma skulle kunna göra sina objektiv något lättare. Objektiven är gjorda metall istället för lättare kompositmaterial. Det ger å andra sidan en högre kvalitetskänsla.
Nikons 300/4 PF gjordes mindre än tidigare generation och enligt tester även bättre. Har den tekniken klara begränsningar och nackdelar?
Sedan finns det en motsatt trend bland stora superteleobjektiv som redan var tekniskt mycket bra (så de behöver inte växa för att kunna göras bättre), men där man med smarta optiska optimeringar och exotiska material (kolfiber etc) faktiskt fått ned vikten ganska rejält.
Nikons 300 PF är ju precis som Canons DO-objektiv lite av särfall där man använder en mycket speciell teknik som så vitt jag vet endast används just för teleobjektiv (tvivlar på att sådana linslösningar skulle bidra med något positivt för vidviklar).
Enklare objektiv kommer nog fortsätta vara lätta, det finns ju inget självändamål för en tillverkare att fördyra ett objektiv med mer material om de ändå inte tänker göra det bättre och ta mer betalt för det. Däremot kan jag tänka mig att man gradvis utvecklar färre enklare objektiv och fler påkostade (och större/tyngre), alltså att produktmixen ändras.