Fotosidan provar
Fotosidan har provat Olympus nya flaggskepp E-M1 – efterträdaren till E-5. Kameran är rejält vädertätad och känns välbyggd. Det kommer också fyra nya proffsobjektiv.
När Olympus utvecklingstream började fundera över hur en efterträdare till flaggskeppet E-5 skulle kunna se ut ställdes de inför några problem. Å ena sidan har Olympus utvecklat ett nytt stort system med objektiv för spegelfria systemkameror tillsammans med Panasonic. Å andra sidan är de flesta proffsobjektiven gjorda för spegelreflexkameror.
Skulle de utveckla ännu en spegelreflexkamera och därmed fortsatt tvingas hålla med dubbla objektivprogram? Eller skulle det gå att göra en spegelfri toppmodell?
Två typer av autofokusteknik
En toppmodell kan inte vara sämre än sin föregångare. Den kontrastavkännande autofokusen i de befintliga spegelfria modellerna fungerade inte tillräckligt bra för rörliga motiv. Lösningen blev att använda en del av pixlarna på sensorn för att få fasdetekterande autofokus.
Därför kan E-M1 ta 6,5 bilder per sekund med motivföljande autofokus (C-AF). Annars kan den ta 10 bilder per sekund. Den kontrastavkännande autofokusen är samma som i E-M5.
Slutaren är samma som i E-P5. I början ingår en adapter för E-objektiv med i priset till och med den 30 november,
Den fasdetekterande autofokusen används också när man använder E-objektiv eftersom de är gjorda för att styras av en den typen av autofokus.
Sensorplattan är samma som i den första OM-D-modellen E-M5, men en kraftigare processor och andra förbättringar ska ge lägre brus och bättre videokvalitet.
Extremt tålig
E-5 fick mycket uppmärksamhet för sin vädertålighet. Det finns filmer på nätet där E-5:or duschas. Olympus hävdar att E-M1 ska ha ännu bättre väderskydd. På frågan om hur tåligheten hos E-M1 står sig mot Nikon D4 och Canon EOS-1D X blir svaret "bättre". Olympus garanterar full funktion ner till -10 grader.
En annan paradgren för Olympus är bildstabilisering. E-M1 har inbyggd femaxlad stabilisering som fungerar med alla objektiv. Vid långa exponeringstider ska stabiliseringen vara något bättre än hos E-P5.
Till Olympus Pen E-P5 finns en elektronisk sökare som ger en imponerande stor och högupplöst sökarbild. Samma panel sitter i E-M1 och ger en sökarbild som är i ungefär samma storlek som den optiska sökaren i fullformatskameran Canon EOS 5D Mark III.
Klassisk design och hög kvalitetskänsla
Olympus fortsätter sitt designkoncept från E-M5. Designen är tydligt inspirerad av Olympus systemkameror från tidigt 1980-tal, exempelvis OM-4ti. I E-M1 har formgivarna kompromissat lite mer med funktionen. Därför finns det ett rejält integrerat handgrepp och en vinkelbar skärm.
Det går att monter ett batterigrepp under kameran som liknar en traditionell kameramotor.
Känslan i avtryck, kamerahus, rattar och knappar är bättre än hos E-M5. Det är bättre passning och känsla hög kvalitet. Som en proffskamera ska vara helt enkelt.
Fyra nya proffsobjektiv
Tillsammans med E-M1 lanseras en ny vädertätad och ljusstark normalzoom, M.Zuiko ED 12-40 mm f/2,8 Pro, i en ny Pro-serie. I slutet av 2014 räknar Olympus med att kunna komplettera med en ljusstark telezoom, M.Zuiko ED 40-150 mm f/2,8 Pro.
I planen finns också ett fast teleobjektiv. Olympus europeiska representanter gissade på 500 mm eftersom Olympus redan har 300 mm f/2,8. En vidvinkelzoom finns också i planen.
Som ett led i proffssatsningen införs en snabbare proffsservice för E-M1-ägare.
Inbyggd wifi
Som sig bör idag har E-M1 inbyggd wifi som är mer utvecklad jämfört med E-P5. Nu går det att få liveview i mobiltelefonen.
E-M1 väger 497 gram och börjar levereras i slutet av oktober tillsammans med den nya normalzoomen 12-40/2,8. Pris 14.000 kronor för kamerahuset och 21.000 kronor med nya 12-40/2,8.
Olympus gör ingen hemlighet av att att OM-D-serien ska växa med minst en modell till. En enklare modell jämfört med E-M5.
21 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Olympus ekonomi är ju inte heller den allra bästa vad jag förstått - inte konstigt när man ser hur de kastar pengarna i sjön med ett sånt här system.
Jag tror inte att Olympus förväntar sig en strid ström av kunder som idag kör Canon EOS-1D X och Nikon D4. Snarare handlar det om att befintliga Olympus-kunder ska kunna avancera inom systemet. Den första OM-D-modellen E-M5 visade sig bli en stor succé på flera plan och det ligger antagligen bakom att Olympus vågade satsa på en ny Pro-serie.
Jag räknar mig till proffs eftersom jag levat på foto mer än 40 år och jag är mycket nöjd med att ersätta min fullformatsutrustning med M4/3.
Det känns lite som att du säger att eftersom det finns Ferrari så är det onödigt att göra Volvo V70.
Om jag får vara nöjd med min utrustning så får du också det.
Kameran är alltså spegelfri? Men hur låter den, har den fortfarande ett slutarljud, eller är den helt tyst som vissa kompaktkameror (t ex Fujis X100 och Leicas X1)?
Måste plussa Olympus för att de lyckats med designen. OM-D är ju riktigt snygg, nästan lika snygg som de analoga OM4 och OM2-spot, var på 80-talet.
Kommer inte ihåg hur det var med slutaren. Men elektronisk slutare börjar komma allt mer. Panasonic har det.
Men det är Panasonic GH3 det, och kanske gäller det inte alls här.
Mattias: Haha. Ja, Lartigues bild var ett lysande exemel. Jag brukar faktiskt få upp den i mitt huvud när jag plåtar med Iphonen. Den ger liknande förvrängningar vid rörliga motiv, här är ett expempel (här är det dock inte pga att motivet är rörligt, utan att jag tagit bilden i steget): http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/325450/2597096.htm