ANNONS
Annons
Artiklar > Nya bilder visar fotspår på månen

Nya bilder visar fotspår på månen

Månforskningssonden LRO har tagit så pass skarpa bilder av månen att man kan se fotspår och kvarlämnade saker som månlandaren Challenger från Apollo 17. Det går också att se spår efter månbilen.

Nyligen intervjuade Fotosidan astronauten Charles M Duke som är en av de tolv män som varit på månen. Många tror det är en bluff och Duke får ofta frågan om vad det finns för bevis på att han verkligen varit på månen. (Läs intervju i DN här).

Hans svar är dels att Sovjet som bevakade apolloprojektet noga med egna spioner skulle ha avslöjat en sådan bluff. Duke svarar också att de högupplöst bilderna från Nasas månutforskningssond Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) är ett bra bevis.

Bilderna från LRO tas med en “low-altitude Narrow Angle Camera” med så hög upplösning och skärpa att man kan se fotspår från astronauterna som besökte månen i början av 1970-talet.

På bilderna syns bland det kvarlämnade underredet av månlandaren Challenger från Apollo 17 (1972). Det syns också spår efter den berömda månbilen.

Bilderna ger inte bara tvivlarna motbevis. De hjälper också Nasa att att noggrannare kartlägga var astronauterna tog sina geologiska prover.

Läs mer på Nasas webbplats.

Källa



Publicerad 2011-09-07.

63 Kommentarer

Helmetrock 2011-09-07 18:07  
Framför allt, hur mycket datakraft behövdes i raketerna och landarna?

Det hela går ju ut på att man accelererar med en bestämd acceleration, sedan färdas man med en bestämd hastighet och sedan bromsar man. Allt det här är mycket noga uträknat långt innan raketen lämnade jorden och det enda rakten behöver göra är att hålla koll på tidpunkten när de olika motorerna ska tända. Sedan kan man lägga in en massa hjälpsystem men kort sagt är det inte mer komplicerat än så.

Dessutom var många av systemen i de tidiga raketerna mekaniska, skulle man ha gjort alla de systemen datastyrda skulle det ha krävts mycket mer datakapacitet.

En annan kul detalj är att Nasa räknade med att 99,9 % av alla komponenter skulle fungera under en uppskjutning, det låter ju jättebra till man får reda på att en raket består av över en miljon delar, alltså att över 1000 delar går sönder under en normal uppskjutning ;-)
Svar från froderberg 2011-09-07 18:37
man kan tillägga att den första landningen skedde helt manuellt. Piloten upptäckte att det tilltänkta landningsområdet var fullt med sten (Nasa hade inte så detaljerade kartor) och fick flyga tills han hittade ett område. Han mycket lite tid kvar när de väl hittade en plats. Antar att datorn höll koll på bränslet. Det kan inte vara så komplicerat.

För övrigt användes räknesticka till många beräkningar. En sådan är utställd på Tekniska museet och i filmen Apollo 13 (som Charles M Duke beskriver som mycket autentisk) visas hur en astronaut räknar med sticka och sedan ber Huston kontrollräkna. Och där sitter alla också med räknestickor.
Voxa 2011-09-07 22:36
Nja, "helt manuellt" landade dom inte, lika lite som en JAS-pilot landar "helt manuellt", fast han styr med spaken.
Voxa 2011-09-07 22:48
Ja, "kul detalj", vilket illustrerar på vilket plan som svårigheterna egentligen låg, och ytterligare understryker vilket mod dessa män besatt. Huva!
PMD 2011-09-11 01:14
Månlandaren "flögs" mer manuellt än en JAS-39. Helt enkelt för att styrautomaten i månlandaren var mindre avancerad än styrautomaten i JAS-39.

Fast för det mesta användes autopilot.
MrDip 2011-09-07 18:26  
Att dra en parallell med Gripen känns inte relevant, dom rör sig i två vitt skilda medium. Mycket av det som sker i rymden kan ganska enkelt simuleras i bassänger, utan gigantiska datorer. Den matematik som krävdes för att beräkna omloppsbanor och dylikt går nu och gick då att lösa med papper och penna, om man är tillräcklig begåvad. Skulle dock tro att dom löste det mesta med enkla men effektiva “räknemaskiner”. Om dom visat en film där månlandaren flög runt som Gripen på månen skulle jag bli mycket fundersam över sanningshalten i materialet.
Helmetrock 2011-09-07 18:47
Exakt, det är i grunden ingen komplicerad matematik att räkna på omloppsbanor och accelarationer. Visst, det blir många siffror att hålla koll på om man räknar för hand men jag skulle tro att beräkningarna som ligger till grund för en helt vanlig bro är betydligt mer avancerade.
emjo 2011-09-08 17:34
Man hade hela skolsalar av räkneslavar med var sin facit-snurra när man räknade på J32 Lansen. Då kunde man mata in siffrorna vid första bänkarna och ta ut resultatet längst ner i salen - typ. Det är ju för övrigt lite så datorarkitektur ser ut än i dag. Läste nånstans att man hade cirka 0.1 MIPS i processorkraft för första Apollon. Det duger säkert så länge man inte lägger ett fönstersystem på den stackars processorn:)

Omloppsbanor etc är ren newtonsk mekanik och känd sedan 1800-talet. Gauss var en överdängare redan då på detta. Sen gjorde Wehrner von Braun och tyskarna en del ballistik-matematik för sin V2:a som säkert kom väl till pass. Det mesta av banan beräknades i förväg och tidpunkter och gaspådrag sparades ur dessa.
Kemal Sahacic 2011-09-07 19:37  
Ingen i det här forumet kan bevisa eller motbevisa att männiksor landade på Månen 1969. Något avgörande bevis finns inte.

Astronauten Charles M Duke säger själv att det mest övertygande beviset är bilderna från "Lunar Reconniassance Orbiter". Alltså NASA-s egna bilder. :o)
Svar från froderberg 2011-09-07 19:51
Nu läser du slarvigt. Han säger också att Sovjet skulle avslöjat dem om de ljög. En sådan propagandavinst hade inte Sovjet missat.
MrDip 2011-09-07 19:55
läge för popcorn igen eller?
Essen 2011-09-07 19:57
Det finns hur mycket bevis som helst. Det är bara att ta av de mentala skygglapparna och tillhörande foliehatt. För det är väl inte Terje Hellesø som tagit månbilderna?
Linmajon 2011-09-07 20:03
Håller med Magnus. Ryssarnas gratulationer är ett tyngre argument än vad tvivlarna någonsin kommer att kunna komma med.
Menmen, många kommer inte att tro på det ens om de själva skickas dit för att se.
Kemal Sahacic 2011-09-07 20:04
Han säger precis det som jag skrivit men jag har inte skrivit att det är allt som han sagt.. :o)
Tveljus 2011-09-07 21:18
Det finns heller ingen i det här forumet som kan framföra ett avgörande bevis för din och/eller ditt arguments existens.
Kemal Sahacic 2011-09-08 07:37
Att Sovjet inte avslöjat fusket är inget starkt bevis på att NASA inte fuskat. Det kan vara så att NASA var duktigare på att fuska än Sovjet på att avslöja fusket. :o)
Solid State 2011-09-20 00:04
Ryssarna avlyssnade all kommunikation mellan mellan månen och jorden med riktantenner, inget konstigt med det så det torde varit hart när omöjligt att genomföra en sådan bluff utan att bli avslöjad.
Om ingen var på månen skulle ingen radiotrafik funnits och bluffen varit ett faktum.
Detta hade varit en stor triumf för Ryssarna och det hade nog basunerats ut över världen i deras propaganda.
Antagligen hade Ryssarna spioner lite varstans i USA och förmodligen i NASAs organisation så även detta talar mot att en bluff överhuvudtaget var genomförbar.
Linmajon 2011-09-07 19:59  
Fantastiska bilder, och de är inte de sista vi kommer att se av platserna.
Apolloprojektet är det coolaste som någonsin hänt, näst efter big bang och livets uppkomst.
Tvivlare placerar jag i exakt samma låda som anhängare av new age och homeopati.
Frans Erasmie 2011-09-07 21:14
Vad? Måste det verkligen postas bevis 40 år senare? Foliehattarnas tid är absolut inte förbi.
Var det verkligen Kubrick som pasade på att tjäna lite extra på sidan av när han ändå slet med 2001: A Space Odyssey? ;)
Två flugor i en smäll!
apersson850 2011-09-07 21:21  
Den fanns inte när de första månlandningarna gjordes, men 1975, när amerikaner och sovjeter möttes i Apollo - Soyuz samarbetet, då använde man Hewlett-Packards första programmerbara fickräknare, HP65, för att ha en reservmaskin till att beräkna kursförändringar inför dockningen mellan farkosterna. Den skedde i ett läge när man inte hade kontakt med jorden, så HP65:an användes som reserv, och dessutom för att kontrollera resultaten av datorn ombord.

Lite senare, i Skylab, användes nästa modell, HP67, för liknande ändamål. De första rymdfärjorna hade med sig HP41C.

Kapabla programmerbara räknare på sin tid, men förstås väldigt rudimentära idag.
Voxa 2011-09-07 21:37  
Pojkar, pojkar!
Detta om datorer som ni säger är i stort sett sant. Likväl var dom där! Det bevisar vilka modiga män dom var och, som en astronat sa för några år sedan, när dom skall åka till månen igen så kommer dom att upptäcka vad svårt det är . .
Jag har sett dessa kapslar ("konservburkar"), Mercury, Gemini och Apollo på National Air and Space Museum i Washington och man får rysningar när man inser att dom satt där med axlarna mot plåten som skiljde dom från världsrymden.
OK, datorerna var inte dom kraftfullaste men programmerade att utföra det viktigaste.
På 60-talet låg jag i Flygvapnet och Stril60-systemet. Allt var datorstyrt, målföljning, hastighets- och höjdmätning mm. Datorerna stod i långa rader som klädskåp i stora omklädningsrum. Insprängda i bergrum och allt hopkopplat i ett försvarsnätverk över hela Sverige - så datorer är inget nytt vilket barn tror i dag.
Därefter har jag arbetat med datorer sedan 70-talet och löst miljontals differentialekvationer - även gjort programmen.
Det är klart att dom var på månen!
Med ödmjukaste hälsning
Göran E
Bitstream 2011-09-07 22:07  
Vänta bara tills fuskfotografen Terje har fått jobba lite i Photoshop. Då kommer vi säker att få se lite söta lodjursspår på månen också. ;-)
Frans Erasmie 2011-09-07 22:42
[borttagetpå skribentens egen önskan]
Vidas 2011-09-07 23:53  
Klart att de har varit där. Meningen med det hela försvann i och med Sovjet föll. (Kalla Kriget) Så varför jobba vidare? Nu har dock en annan orsak kommit upp om varför månen blivit intressant igen, och det är vår så kallade miljöförstöring här nere på moder jord. Vart ska vi bo när vi "gräshoppor" tagit död på allt? Mars! Accelerationsmojäng = månen. Sen när det blir vet ingen ännu.
Sen babblet om datorkraft hit och dit tar jag föga på, En vän till mig sade att man kan få en apa att flyga ett plan, problemet kommer vid allt runt omkring. Så rent flygtekniskt sett borde det inte vara några problem att flyga skiten om man så även har vajrar att styra med. Se bara på de första flygplanen som kom, inte fan hade de datorer som räknade åt dem. Det var en ren våghalsighet och massor med mod de hade. Så även astronauterna. Det var grymt modigt av dem att överhuvudtaget ens fundera på att sätta sig i något dyligt för att dra ut i rymden med en makapär tillverkad av "lowest maker" Oj det blev lite snurrigt och långt men det är klart att de var där. Sen är det ju rätt coolt att de fått så pass skarpa bilder som de har fått av månen. Sen att hoppa på Terje om photoshot börjar bli lågt. För vem har inte suttit vid photoshop och pillat lite och fått fram de mest skumma sakerna? Sen att han nu vann pris för det må ju vara olyckligt.
hRs 2011-09-08 00:27  
att folk idag har så svårt att förstå att det är NUFÖRTIDEN vi är helt beroende av datorer. förr i tiden hade de inte datorer och de klarade sig jättebra utan.
vad kommer för gnäll härnäst? att bilderna som togs på månens yta 1969 med en hasselbladskamera är fejk för att det skulle va "omöjligt att göra utan digital antiskak" i rymden?
jag drar en djup suck åt mänsklighetens trångsynthet...
photoboy 2011-09-08 02:09  
Själv tror jag på att vi landade på månen 1969, och att det gick till på ungefär det sätt som de gamla journalfilmerna visar.

MEN, det är inte konstigt att folk misstror NASA och U.S.A. som jämt och ständigt ska förfalska, undanhålla, ljuga, mörklägga och förvanska i stort sett allt de gör.

Att kalla detta för bevis som skulle ha ens någon liten bäring i denna debatt är ju också väldigt märkligt. Sonden är gjord av samma bolag som sägs ha hittat på månlandningen 1969. Vem kan bevisa att bilderna inte är förfalskade eller förvanskade? Finns sonden ens?

Jag tror alltså själv att både månlandningen och sonden existerar, och att bilderna är äkta, men jag kan inte förstå hur någon kan tro att detta skulle vara ett bevis som håller för de som tvivlar.
xandx 2011-09-08 07:00
Propaganda och man kan fråga sig varför? Jag vet inte ifall vi landat där eller inte, skulle vara intressant att se några oberoende foto, har för mig att japanerna har en satellit runt månen eller något? Det kanske är Terje som hjälpt Nasa med retuscheringen :-)
xandx 2011-09-08 09:04  
Klart att vi varit på månen?
http://www.jareks.se/moon.jpg
sadropol 2011-09-08 12:18
Moonbase Alpha <3
Voxa 2011-09-08 09:14  
Det som slår en mest är att man "har för sig" så mycket nuförtiden, alldeles som på medeltiden. Det tycks som om det är dit näsan pekar. När skall mänskligheten göra omtag? Upplysningstiden II . . ?
pery 2011-09-08 17:38
Ord! (Ja, "Word!" som det brukar heta)
Micke R 2011-09-09 14:06  
Om någon kommer över direktsända TV-sändningen för första stegen på månen som producerades för Europa kommer ni att kunna upptäcka ett kort ögonblick att ett animerat inslag kommer in.
Träffade mannen som var bildproducent för Europasändningen (producerat i London) för ett tiotal år sedan i Överkalix.
Han berättade att om det skulle bli avbrott i direktsändningen var dom tvungen att ha en backup vilken var animerad och som bildproducent gjorde han en miss och beordrade in det för ett ögonblick...
JonasII 2011-09-11 19:36  
Jag skrattar lika gott åt skeptikerna varje gång, så tack. Personligen skulle jag nog skämmas lite för att uttrycka så ogenomtänkta saker, säkert försöka dölja folien med en hatt också.

Mitt enda bidrag här kan väl vara att inflika faktumet att folk oftast har lite fel uppfattning om det här med datorer och teknik. Datorerna idag är snabbare och mindre, men vad folk glömmer är att matten och fysiken är samma idag. De mattematiska algoritmer som används av datorer idag har inte ändrats sedan de första datorerna började användas.
Tidigt 60-tal fanns det datorer som man kunde rita och designa saker med med hjälp av en ljuspenna osv.

Användningsområdet för datorer och matten bakom dem kanske har ändrats med den moderna kulturen/samhället, men underskatta inta vad tekniken tillät tidigare.
Kemal Sahacic 2011-09-11 20:29
Du har fel. Både datorerna och de matematiska algoritmer som används av datorer har utvecklats.
JonasII 2011-09-11 21:13
Haha, när man talar om trollen. Vill du själv utveckla?
Att bara säga att "Du har fel. Både datorerna och de matematiska algoritmer som används av datorer har utvecklat", skulle innebära att datorerna kunde ha bytt färg och att någon enstaka algoritm hade ändrats sedan 50-talet och fortfarande vara sant.

Det är att se saker ur fel vinkel när man säger att datorerna då inte kunde vad datorerna idag kan. Datorerna idag kan fler saker och är snabbare och mindre, det är allt. Datorerna idag kunde ha gjort vad datorerna då kunde göra mycket snabbare, men datorerna då kund göra vad de behövde göra då. De behövde inte spela datorspel eller titta på film i rymden.
xandx 2011-09-11 21:56
Sedan Newtons dagar har bara Einsteins relativitetsteori tillkommit och Diracs ekvation inom kvantfysiken men de Fysiska lagarna är fortfarande de samma idag som på 60 talet med några undantag inom kvantmekaniken men det lär knappast påverkat saker som att beräkna omloppsbanor samt hastighet. De kosmologiska aspekterna av en månfärd är de samma idag som de var på 60 talet. Anledningen till att vi inte åkt till månen är en logistisk sak, rymdfärgorna är inte designade för att ta sig till månen osv..
Kemal Sahacic 2011-09-11 22:21
Jonas, vetenskapen heter "Numeriska Metoder" och är en gren inom matematiken och datavetenskapen.

Som alla andra former av vetenskapen är den i en ständigt utveckling.
Man hittar hela tiden bättre och mer raffinerade algoritmer.

Det är en nonsens att säga att de matematiska algoritmer som används av datorer idag inte har ändrats sedan de första datorerna började användas.
JonasII 2011-09-12 08:45
Jag vet inte Kemal, jag tycker det finns rimligt tvivel till att algoritmerna skulle ha ändrats. Många anser att de inte har ändrats, det finns många bevis för det. Största anledningen till att det hävdas att de förändrats är för att sälja fler datorer.
Voxa 2011-09-12 10:56  
Jag tror nog att herrarna blandar ihop saker och ting och därför pratar förbi varandra - algoritmer och ekvationer, ingenjörskonst och vetenskap är olika begrepp.
Principen för att flyga till månen har varit känd längre tid än vad datorer funnits. Det skulle faktiskt i teorin vara möjligt att flyga till månen utan datorer - dock ytterst svårt.
När rakettekniken blev tillräckligt mogen på 1950-60 – talen kom så utmaningen. Datorerna, hårdvaran, kretsarna fanns ju men miniatyriseringen var inte så långt kommen ännu på 1960-talet, men ekvationerna för planeters rörelser och kroppars banor i gravitationsfält var kända sedan länge och inte särskilt komplicerade. Styrning och navigation kunde till och med utföras med beprövad analog tröghetsnavigation, det hade flyget använt sig av vid flygning över t.ex. Nordpolen och Stilla havet. Men det är klart att datorernas utveckling öppnade nya möjligheter.
Sedan den tiden har ju datorernas kapacitet ökat oerhört i termer av tätpackad datorkraft i små volymer och därmed kunnat uppnå ökad snabbhet och förmåga att hantera större mängd data. I takt med att datorkapaciteten ökade, kom så behovet av bättre algoritmer - instruktionerna för att lösa allt större mängd ekvationer på allt kortare tid (lösningsscheman helt enkelt). Och algoritmerna utvecklades nu starkt parallellt med datorutvecklingen – tidvis under perioden t.o.m. snabbare. Det var på den tiden rymdindustrin drev utvecklingen starkt framåt, både på hårdvaru- och mjukvarusidan. Sedan länge har vi nu haft nu datorkraft tillräckligt för att flyga till månen, mars och, ja, vart vi kan och vill.
Nuförtiden är det faktiskt spelindustrin som driver datorutveckling en. Behovet av datorkraft för kreering av virtuella miljöer och animering har varit vida större än för en månflygning . . .
xandx 2011-09-12 12:04
Nja det är inte spelindustrin som driver utvecklingen här blandar du också ihop saker, idag kan vi mer precist räkna med större flyttal dvs decimaltal vilket man inte kunde på 60 talet. Hela poängen med Numeriska metoder är att få så exakta beräkningar man bara kan och det är därför man brukar säga att Numeriska metoder har utvecklats i takt med datorerna men det är egentligen bara precisionen i uträkningarna som blivit mer exaktare.

När det gäller utvecklingen så leder spelindustrin när det kommer till de grafiska egenskapen dvs hur fort man kan rendera och beräkna 3d vectorartitmetik i form av polygoner. Den riktiga prestandan och utvecklingen finner vi i klusterdatorer som är specialgjorda för att tex simulera väder, simulera de fysiska aspekter av tex fusion eller inom artificiell intelligens där man bygger neurala nätverk med det mänskliga hjärnan och nervsystemet som mall.

När det kommer till algoritmer som egentligen betyder "instruktioner uppdelade i olika steg" har de så klart blivit effektivare eftersom datorerna fått större minnen, bättre räknegenskaper och framföralt blivit snabbare, men det är fortfarande i stort sett samma matematik bakom dem som på 60 talet. En annan faktor är att när datorerna kom till världen så använde man sig av maskinspråk sedan kom första högnivåspråken som var procedurella men närmade sig vår egen gramatik, idag använder man mest objektorienterade språk som i sin tur är utvecklade mot att kunna hantera koden effektivare och framföralt vara närmare vår normala logiska tänkande och samtidigt stödja vardagsspråkbruk i stället för en massa maskinkod.
Voxa 2011-09-12 17:59
Hrmm, Jaroslaw, vi verkar ha arbetat inom lite olika fält och sett lite olika delar av utvecklingen - jag avstår från att klyva hår och sparka in öppna dörrar (håller med i det allra mesta).
För tvivlarna, som inte tror på månlandningarna p.g.a. klena datorer som argument är svaret att det inte var där problemet låg. Komplexiteten och tillförlitlighetskravet i projektet i övrigt var nog så utmanande. Miljön var dessutom främmande.
Jag imponeras bl.a. av att man kunde uppfylla material- och hållfasthetskrav i motorer och värmesköldar och framför allt av modet hos astronauterna.
xandx 2011-09-12 22:58
Kanske det men jag har även jobbat som spelutvecklare :-)
Voxa 2011-09-13 09:34
Det fanns en period när spelindustrin tog över från rymdindustrin och drev utvecklingen. Den tiden kanske är förbi. Meteorologerna köper superdatorerna i dag, ja. . Mvh!
Voxa 2011-09-13 10:02
Själv har jag arbetat inom mekanisk analys, hållfsthet och fluid-dynamik (Finite Element Analysis, FEA och Computational Fluid Dynamics, CFD). Datorerna var alltid en flaskhals. På 1970-talet var matriser på 8 tusen obekanta normalt och kördes över natten. 50 tusen obekanta tog en vecka. Nu är 500 tusen obekanta lösbara över natten med ordinära datorer. Egenvärdesberäkningar på så stora system var praktiskt olösbara innan algoritmutvecklingen kom ikapp. :-)
PMD 2011-09-13 10:47
@Jaroslaw: Tidiga datorer hade ofta decimalaritmetik, men det har i stort sett försvunnit nu. Binär aritmetik är effektivare.
xandx 2011-09-13 11:13
Hur menar du då? Så vitt jag vet har alla datorer genom historien använt sig av binära tal? Förr räknade man decimaler med olika precision men det var fortfarande med binär aritmetik. Man gick över till en mer standardiserad struktur på 80 talet med 16, 32 eller högre antal bitar när man räknade ut decimaler men att man skulle använt något annat än Binär aretitmetik det har jag iofs ingen aning om?
xandx 2011-09-13 11:57
Fast jag fattar fortfarande inte? det är fortfarande BCD avkodning (binärt) oavsett om den har en cpu eller inte eller missar jag något här?
kiwi 2011-09-12 19:52  
Synd att jag missade diskussionen, för detta är min favorit bland konspirationsteorierna. :)

Ni som är tveksamma till om NASA/USA verkligen varit på månen, får jag ställa en fråga?

Om de nu lyckades lura hela världen med månlandningen 1969, varför i hela friden skulle de åka dit FEM gånger till?!

Många tycks nämligen glömma att vi faktiskt har varit på månen sex gånger (juli och november 1969, januari och juli 1971 samt april och december 1972). Om de nu fejkade den första månlandningen, kanske för att kunna vinna en propagandaseger över Sovjet, så fanns det ju ingen anledning att göra om det igen. Och sedan igen, igen, igen och igen. Varje gång ökade risken för att bluffen skulle upptäckas. Allt fler människor drogs in och varje extra människa ökade risken för att någon skulle skvallra.

Hittills är det INGEN som har trätt fram och sagt att "okej, allt var en bluff". På över fyrtio år! Inte ens som en text i ett testamente, så att de säkert skulle vara döda när de avslöjade vad de gjort.

Jag tycker det säger en hel del. Sovjet-argumentet är dock också väldigt starkt.
Kemal Sahacic 2011-09-12 21:00
Det är lätt att motargumentera dig:

- Om man redan fuskat och fortsätter att fuska är det inget bevis att man inte fuskat. :o)

- Om ingen har upptäckt att man fuskat är det inget bevis att man inte fuskat. :o)
PMD 2011-09-12 22:35
De bästa argumenten för att månlandningarna (främst den första) faktiskt ägde rum är att jag såg det i direktsändning på teve, samt att oberoende radioteleskop (eller liknande) följde Apollo-farkosterna.

Jag tycker att de vanliga konspirationsteorierna som påstår att månlandningarna aldrig ägde rum är lite tråkiga. Det finns roligare konspirationsteorier om att NASAs astronauter fann spår av utomjordiskt liv på månen och att det är NASA som är ursprunget till konspirationsteorin om att månlandningarna aldrig ägde rum.

Googla på Richard Hoagland och få ett gott skratt.
Eeros 2011-09-14 00:39  
En algoritm för en dator är som en kakrecept för en bagare - en detaljerad instruktion på hur man går till väga, steg för steg, för att utföra en viss given uppgift.

Det finns ju inom bagarskrån säker väldigt statiska och sedan länge fastlagda recept på exempelvis hur en napoleonbakelse ska bakas. Men så finns det även recept som förfinas och recept på nya bakelser tillkommer hela tiden.

Samma sker inom datorvärlden, algoritmerna kan vara samma under en lång tid, men kan plötsligt bli uppgraderade med lite förfininar (om utrymme finns efter åratals filande), eller så kanske de byts ut mot något helt nyt. Vissa algoritmer är dock så basala att de (förmodligen, ska jag väl för säkerhets skull tilägga), inte kan förfinas/förenklas mera. Exempel på detta kan vara exempelvis en enkel rekursiv funktion med basfall. Vad finns att förfina? Inget! Därför ser algoritmiken för den likadan ut idag som för 20 eller 30 år sedan.
xandx 2011-09-14 04:07
Ja typ bubbelsortering eller Urvalssortering .
ANNONS

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar