Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Vattenläcka på Nordiska museet kan ha förstört negativ

Vattenläcka på Nordiska museet kan ha förstört negativ

Nordiska museet. Bild: Karolina Kristensson/Nordiska museet

 Karolina Kristensson/Nordiska museet

En vattenledning i marken orsakade översvämning - negativ kan vara förstörda.

En vattenläcka i Nordiska museet i början på året utsatte hundratusentals negativ för vattenskador. Det var Kulturnytt i P1 först med att rapportera.

Museet har en av Sveriges största fotosamlingar både från kända fotografer och ett stort antal bilder från vardagen. De skadade bilderna kan vara just vardagsbilder från Dalarna från tidigt 1900-tal.

När läckan upptäckes frystes negativen in för att nedbrytningsprocessen ska upphöra. Museet ska tillsätta en grupp konservatorer för att rädda materialet.

Kritik har framförts hur museet har förvarat fotografierna. Eva Dahlman, fotohistoriker säger till Kulturnytt i P1:

Jag trodde inte mina öron när jag hörde att en del av den fotografiska samlingen hade placerats i en källarlokal i Nordiska Museet en trappa ner och att det sedan hade kommit in vatten där.

Sara Ellenius, sektionschef på Nordiska Museet:

Vi tror inte det blir några bestående skador, men det kommer att visa sig först när vi sätter igång projektet.



Publicerad 2021-03-24.

9 Kommentarer

Cygni 2021-03-24 08:47  
Verkligen dåligt av museet.
Jottas 2021-03-24 08:56  
Rent spontant känner jag att frysa in blöta negativ gör mer skada än nytta. Vattnet expanderar ju och det finns nog en överhängande risk att dom i så fall spricker. Negativ är inte särskilt elastiska. Framförallt inte åldrade. Och dessutom klibbar det lätt fast i annat material när negativen blir blöta på nytt. Skulle ha separerat och torkat så fort det bara gick. Och framförallt inte ställa arkivet där det riskerar att vattenfyllas.
gunte 2021-03-24 09:14  
Dom kan väl be FS om hjälp, där finns ju många experter samlade..
Sten-Åke Sändh 2021-03-24 14:54  
Det bästa hade väl varit att både de och andra museer med stora bildsamlingar hade satsat på en verklig systematisk och omfattande digitalisering av de miljontals historiska bilder som just nu bara ligger och tickar tid mot den punkt då de ändå hamnar bortom all räddning även om de inte utsätts för vattenskador. Stat, Landsting och Kommuner måste nog precis som organisationer och företag bestämma sig för om de tänker ta sitt ansvar för detta kulturarv eller inte. Om man inte tänker det så är det väl lika bra att man i så fall överlåter allt till någon som är mer intresserad och vill göra något av allt eller helt enkelt bara kör allt till tippen och bara fortsätter att blicka framåt och ner i skattkistan istället. Att magasinera så stora samlingar kostar mycket pengar och det borde väl ändå finnas någon form av tanke med det tycker man.
henpe 2021-03-24 16:19
I mitt tycke så har negativet ett visst bevarandevärde i sig, jämte motivet. Ungefär som att DaVincis's Mona-Lisa har ett historiskt värde både som motiv och som målarduk.

Om man verkligen skall dra allt till sin yttersta spets så skulle man kunna leka med tanken att 3d-skanna fäbodarna på Skansen och sedan riva dessa till förmån för exv nya bostäder.... ;)

Jag ser absolut en poäng med att digitalisera kulturarv, inte minst för att göra de digitala kopiorna lätttillgängliga för allmänheten på ett sätt som man inte kan göra med originalen.
PMD 2021-03-25 20:17
De fysiska negativen (på film eller glas) behöver inte alla bevaras. Visst är det kulturhistoriskt intressant att ha kvar exempel på den teknik som användes, men då räcker det med ett fåtal exemplar.

Det viktigaste att bevara är informationen som är lagrad med den tekniken. Dess överlevnadspotential ökar med digitalisering.
Ventures 2021-03-24 16:54  
Det är inte det enda exemplet på felaktig och riskabel förvaring av unika samlingar. Men det som hände innan Internet är väl ointressant. :)
luminousoctaves 2021-03-24 20:47  
Strömholms negativ sköljdes i en toa i Paris, de borde klara sig! :)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar