Annons
Artiklar > Truthmark ska minska felaktig användning av pressfoton

Truthmark ska minska felaktig användning av pressfoton

Bilder som tas ur sitt sammanhang är inget ovanligt - ska motverkas med Truthmark.

Canon Nordic lanserar ett initiativ för att minska felaktig användning av pressfoton. Truthmark är en plattform och databas där fotografer lägger upp sina egna fotografier med beskrivning om historien bakom bilden. Bilder kan då granskas gällande ursprung, sammanhang och kontext. Allmänheten ska kunna läsa fotografernas egna historier bakom bilderna. Man ska se varifrån bilden kommer, hur den används och om det finns modifierade versioner av bilden. 

Syftet är att fotografen ska försäkra sig om att deras historia bakom bilderna inte sprids på ett felaktigt sätt. Bilden och fotografens historia sätts ihop genom kryptering, vilket gör att den följer bilden vart den än delas. Truthmark-verktyget bygger på API, ett gränssnitt för applikationsprogrammering som använder en automatiserad bildsökningsfunktion i Canons bilddatabas. 

Jag har varit med om många situationer där jag inte känner igen de berättelser som publicerats tillsammans med mina bilder och där informationen varit helt fel. Om det händer ofta kan du förlora din trovärdighet som fotojournalist. Jag tycker att det är otroligt viktigt att berätta den sanna historien bakom varje bild. Vi måste hitta ett sätt för människor att få tillgång till sanningen, det är framtiden", säger Johnny Haglund, frilansfotojournalist och Canon Nordic-fotograf i ett pressmeddelande.

På Canon Nordic ser vi felaktig användning av bilder som ett hot mot demokratin och informationsflödet, och vi vill därför försöka sätta stopp för det felaktiga användandet av bilder som bidrar till spridning av ”fake news”. Världen förtjänar sanningen mer än någonsin just nu, och Truthmark hjälper till och drar sitt strå till stacken i det viktiga arbetet”, säger Jenni Lindström, Marketing Director på Canon Nordic i pressmeddelandet.

Verktyget är gratis, och upphovsrätten tillhör fotografen. 



Publicerad 2020-08-25.

3 Kommentarer

Cygni 2020-08-25 12:28  
Bra, jäkligt bra!
Jottas 2020-08-25 12:48  
Verkligen bra att det kommer mer och mer initiativ till att återta bildens trovärdighet och värde. Både för förfalskade bilder och upphovsrätten men även som här med kontexten. Det vill till att de som levererar bilder också har förmågan att beskriva händelser och kontext på ett bra sätt. Och inte gör det i ett syfte att vilseleda. Och att det inte går att ändra i efterhand.

Ett steg i rätt riktning. Men det behövs mycket mer och något som hela branschen kan sluta sig till.
Snapphane 2020-08-25 13:09  
En bra idé men svårt att se hur det är tänkt att fungerar rent praktiskt för att uppnå sitt syfte. En sak är om t ex Expressen slirar på saningen. De kommer vilja bygga in stöd för tjänsten och då kan vi som läsare lättare upptäcka när de glider lite ifrån bildens ursprungliga syfte.

Men om jag driver min egen blogg i sken av nyhetssida så kommer jag bara att köra "print screen" på bilden och köra på som vanligt. Visst, dyker den upp i MITT flöde kan jag också köra "print screen" och göra en slagning i databasen för att faktagranska bilden, men poängen är ändå att det ska ske automatiskt.

Jag skulle dock vilja ta ett kliv åt sidan och sätta detta i kontexten av striden mellan BUS och Wikimedia över projektet med att katelogisera all offentlig konst. Argumentet där var att när bilder av konstverk görs tillgängliga på nätet, så kan folk förvanska syftet och använda bilderna på ett felaktikgt sätt.

Kanske kan Wikimedia haka på denna tjänsten och skydda bilderna på konstverken med Truthmark, så är väl alla nöjda och glada. Släng lite AR (Agument Reality/Förstärkt verklighet) på det hela och vi kan alla promenera runt i Sverige och njuta av historien bakom all vår offentliga konst!
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar