Nyheter
"Resor, resor och resor." Det är Eric Cungs största inspirationskälla.
En av Asiens största fotoutställningar, DIPE, har avslutats i Dali, Kina. Man visade 600 projekt med närmare hundratusen besökare, vilket gör den till en av de största asiatiska fotofestivalerna. På grund av pandemin spreds det hela ut under tre månader från augusti till oktober.
Juryn meddelade att vinnaren av ”Red Poll Award”, Best in Show, är den svenske fotografen Eric Cung. Det är första gången utmärkelsen går till en fotograf som inte är från Kina.
Zhong Weixing, juryns ordförande säger i ett pressmeddelande:
”Det jag särskilt vill nämna är att årets "Bästa Utställda Verk" delades ut till en svensk fotograf. Under urvalsperioden och efter upprepade diskussioner, var alla överens om att den svenska fotografens arbete var enastående. Eftersom vi håller en internationell fototävling bör även utmärkta verk av utländska fotografer kunna vinna priser. Därför tilldelade Dali International Photo Exhibition, för första gången sedan starten 2009, detta pris till en utländsk fotograf.”
Eric Cung har besökt platser över hela världen som har resulterat i berättelser som dels kommenterar selfie-turismen och dels utgör en undersökning av identitet, förklädnad och personlig integritet i den digitala tidsåldern.
Hans utställning ”Lost in (m)orbital thoughts” har bland annat visats på Arsenalen i Venedig och konsthallen Kummelholmen söder om Stockholm.
Hur känns det att bli vinnare av Red Poll Award?
- Hela evenemanget från att bli tillfrågad om jag vill ställa ut, den enorma skalan och att sedan bland 600 internationella projekt, som första utländsk fotograf, bli tilldelad Best in show är överväldigande. Man får också en påminnelse hur lokala i vårt tänkande vi är. Vi missar att det händer fantastiskt spännande saker på andra kontinenter utanför Europa och USA.
Hur började du fotografera?
- Jag minns att jag kring sjuårsåldern till jul fick en gammal Kodak med en rulle film. Gick ut på juldagen och fick mina kompisar att agera framför. Spänningen att hämta ut bilderna från framkallningen är något som jag kan sakna lite idag när man direkt ser om man fått bilden eller inte. I grundskolan lärde jag mig mörkrumsarbetet och sedan fortsatte jag att assistera inom foto, film och video. Idag arbetar jag som formgivare/konceptutvecklare. Foto och film är nu dagliga verktyg man måste kunna precis som att skriva och rita.
Vad vill du säga med ditt fotograferande?
- Det jag vill säga med mitt fotograferande har ändrats och utökats med åren men i grunden handlar det om "Selfieturism". Att vi reser till fantastiska platser runt jorden men kan inte återvända utan att ha laddat upp en selfie på sociala medier. Exakt samma selfie som hundratusentals andra från samma plats.
Foto: Eric Cung
Hur går du tillväga när du fotograferar, rent praktiskt?
- Till vardags använder jag mobilkameran som en fotodagbok. Blicken tränas att bli observant och gör mig närvarande i nuet och det som sker omkring mig. En till synes banal kaffebild blir en utmaning när man försöker ta den för miljonte gången. När det gäller mitt projekt så gör jag en mängd förberedande faktainsamlingar. Många av miljöerna jag fotograferar är svåra att ta sig till och Google Earth är ett bra verktyg. Photopills hjälper mig planera när ljuset står rätt månader före. Tidigare satte jag intervalometern på fördröjning på cirka tio till femton bilder och sprang fram och tillbaka tills jag såg att jag hade bilden men nu använder jag utlösare via radio som räcker upp till 50 meter. Förberedelser till trots, om vädret eller andra oförutsedda saker ställer till det så kan man glömma det. Jag har återvänt tre, fyra gånger till platser utan att få "bilden".
Foto: Eric Cung
Vilka fotografer gillar du?
- Svenska gillar jag Lennart Kaltea och Paul Hansen. Utländska finns det så många av men Albert Watson, Nick Knight och Roger Ballen. Annars är det framförallt Storm Thorgeson och Edward Hopper som inspirerar mig konstnärligt.
Vad inspirerar dig?
- Resor, resor och resor.
Foto: Eric Cung
Vad vill du ge för råd till de som vill utvecklas i sitt fotograferande?
- Försök behålla din nyfikenhet och utsätt dig för saker som kan kännas jobbiga. Det mesta som är utvecklande är jobbigt. Förutom själva bilden se till att hitta saker i anslutning till som är kul och berikande. Tänk resan, inte målet.
Vilken utrustning använder du?
- En gång i tiden bar jag omkring ett ton med utrustning. Idag försöker jag hela tiden att förenkla, skala ner och arbeta smartare. När jag vandrade i Lofoten i tio dagar vägde all min utrustning åtta kilo inklusive tält, sovsäck, mat, stativ, kamera och ryggsäck. Idealet är att få med allt in i flygkabinen. Det jag tar med mig när jag måste resa lätt är min Sony A7R2, Samyang 35 mm f2,8, Sirui kompakta kolfiberstativ och Nodal Ninja för panos. A7R2 har några år på nacken men sensorn är fortfarande en av de bästa på marknaden. 35an kostar mindre än hälften av Sony/Zeiss motsvarighet är superskarp och väger ingenting. Älskar den kombinationen. Jag har nu inkluderat den senaste iPad minin. Arbetsflödet med Adobe Lightroom på Minin kopplat med kameran är perfekt för en första redigering och är väldigt snabbt och intuitivt.
4 Kommentarer
Logga in för att kommentera
F ö tyckte jag att den första bilden, följt av den andra i denna artikeln var de intressantaste, och bästa. Naturligtvis min högst subjektiva uppfattning.
Får väl avsluta med en hjärtlig gratulation till Eric för framgången i tävlingen. Grattis Eric.