Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
7 Kommentarer
Logga in för att kommentera
MOTSVARAR 36mm innebär inte att brännvidden på objektivet ändras utan att bildvinkeln på Aps-c MOTSVARAR 36 mm.
Har du inget roligare för dig än att sitta och leta "fel" i artiklarna ?
Kul med nyheterna iaf tycker jag! Speciellt Zeiss 24!
Synd att det här med brännvidd och bildvinkel ska ställa till såna problem. Har träffat på en del nybörjare som är rätt förvirrade. Därför är det viktigt att sånt här blir både rätt och tydligt.
Med hopp om att göra det tydligare (och med risk för att göra det ännu rörigare):
Brännvidden ÄR 24 mm, den BLIR ingenting. På en fullformsats-sensor ger 24 mm ganska rejäl vidvinkel, på en APS-C-sensor blir det lite måttligare vidvinkel. (Det blir såpass vidvinkel att det motsvarar vad en 36 mm-brännvidd skulle ge på en fullformats-sensor).
(Texten ovan är väldigt lätt att tolka tvärtom tycker jag. Slarvig översättning från engelska originaltexten?
"På en fullformatskamera blir brännvidden 24mm, motsvarande 36mm på en APS-C-sensor"
Så här borde det stå: Ett 24mm-objektiv på en APS-C ger samma resultat som att sätta 36 mm på fullformat.
24 mm på en fullformat motsvarar ungefär 16 mm på en APS-C, dvs om man vill få samma bildvinkel på APS-C som man får med 24 mm på fullfomat, så behöver man 16mm brännvidd.)
Det är helt riktigt att 24mm på FF motsvarar en bildvinkel på 36mm på en APS-C.
Enklare förklarat: ska du ha samma bildutsnitt med en APS-C får du backa från motivet jämfört med en FF och samma optik. Men här inträffar en annan sak:
Skärpedjupet påverkas också. En FF-sensor har c:a 2,26 x större sensorarea och träffas därmed av mer ljus och bredare ljuskon (minskat skärpedjup).
C:a 1-1,3 bländarsteg mer ljus behövs då för att ljusmängden ska bli ungefär lika.
OBS: Gäller vid samma utsnitt där hela sensorarean utnyttjas hos resp kameratyp. Skär man ut motsvarande del från en bild tagen med en FF så den korresponderar med en aps-c blir skärpedjupet detsamma.
Men vid samma utsnitt och helt utnyttjad sensorarea behöver APS-C kameran f/2.8 för att motsvara en FF ställd på c:a f/4.5.
Eller vid f/2.8 på en FF behöver APS-C f/1.8 ungefär.
Det är alltså inte bara bildvinklar det handlar om.
För övrigt är det jättekul att dessa objektiv lanseras. Tyder på átt Sony fortsätter sin satsning på FF men även inser behovet av ljusstarka gluggar till aps-c.