Advertisement

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Råd&Rön erkänner dolda parametrar

Råd&Rön erkänner dolda parametrar

Fotosidan har tidigare skrivit om Råd&Röns kameratester. Nu medger Råd&Rön att vissa dolda parametrar inte kan redovisas i tidningen på grund utav platsbrist.

Tidigare i somras utspelade sig en diskussion mellan Nikon och Råd&Rön.
Kritiken gällde ett test som Råd&Rön hade gjort om digitalkameror.

Nikon D90 hade fått bra betyg i andra tester men fick en bottenplacering av tolv kameror hos Råd&Rön - vilket fick Nikon att starkt reagera och ifrågasätta tidningens metoder.

Råd&Rön svarade på Nikons kritik och visade hur deras kameratester gick till.

I en mailkorrespondens mellan fotoprofilen Lars Källberg och Råd&Rön framgår det nu att tidningen väljer att inte publicera vissa parametrar av sina kameratester på grund utav platsbrist.

Läs mer i Fotosidans forum: Råd&Rön.

Publicerad 2009-09-23.

11 Kommentarer

reloo 2009-09-23 20:11  
Jag anser att kameran och objektivet kunde jämföras var för sig och sedan ha en slutsummering i så fall. Då kan ju kameran vara bra, medan objektivet sämre.
Michael f8 2009-09-23 23:55  
http://www.fotosidan.se/forum/showpost.php?p=1362840&postcount=274

Nikon skapade ett konto på fotosidan.se och där fick Björn Nordgren,http://www.fotosidan.se/forum/showpost.php?p=1362840&postcount=274, lite frågor om deras egna uppgivna siffror om D90.

Men dock noll(0) svar från Nikon.
Dock inga "livsvikta" frågor så här i efterhand, men dock skapar han konto, men inte för att föra en dialog/diskussion med fotosidans medlemmar.

Kanske Lars Kjällberg kan få fram de svaren från Nikon?

Michael - Som väntar på svar från Nikon -
vekktah 2009-09-24 00:03  
haha, vilket i-landsproblem. När man ser tråden i forumet vill man nästan gråta. Varför inte fotografera istället för att dividera sida upp och sida ner i en fråga där man efter två minuters analys ser att ingen har rätt men båda har fel.

Nikon har (som alla andra) snajdat specarna.

R/R har gjort ett muppigt test.
mayro 2009-09-24 11:40  
Det här är larvig.

Samt jag för min del kan inte förstå vad detta har på framsidan på FS att göra ens..
mehgha 2009-09-24 12:08  
Min ex jobbade på Råd&Rön för några år sedan där hon främst testade kvalitet på köksutrustning/ kastruller till exempel. Det är bättre att Råd&Rön håller sig till att testa diskmedel och tvättmaskiner alternativt vitvaror. Hur kan de plötsligt börja testa avancerade digitalkameror och bildkvalitet. Man måste ha en bra bakgrund till detta. Jag skulle aldrig lita på sådana tidningar där man vill testa allt utan att skaffa komepetns först.
Lars Forslin 2009-09-24 12:15  
Mehran: R&R köper in sina tester från något tyskt testinstitut.
bengt-re 2009-09-24 13:10  
"skaffa komepetns först." jodå... Det har nog R&R - orsaken till att folk irriterar sig på resultatet här är att det avslöjar pinsamma sanningar och då är det lättare att försöka förlöjliga R&R. De gör ett ärligt test med ett tydligt scope. Har tillverkarna valt att skicka mer skitoptik så blir det skitrestultat. Ljuger tillverkarna om upplösningar storlekar och vikt så kommer det att påpekas - helt naturligt. Sedan om man trots detta väljer att köpa en produkt som presterat dåligt i testet så är man antigen tillräckligt indoktrinerad eller tillräckligt kunnig för att själv välja och komponera sitt paket. Faktum kvarstår att deras test och resultaten är sanna utifrån vad som är scopet för testet - sen att det går kombinera vissa delar av vissa paket med andra delar så att resúltatet blir bättre än en helt annan sak. De testade paketen som presterade dålig var också dåliga och "förlorade" därför testet.

Bra dessutom att förstagångsköpare i och med R&R tester varnas för dålig lågpresterande paket och upplyses om felkatigheter i marknasföring.
mehgha 2009-09-24 14:02  
Att D90 får toppbetyg i DP review enligt:

Build quality 8.5
Ergonomics & handling 9.0
Features 9.5
Image quality 8.5
Performance (speed) 9.0
Value 8.5

och bottenbetyg i Råd&Rön. Kan tyda bara på en sak som man får avgöra själv.
Sven_Sven 2009-09-24 16:28  
Läser man R&R svar till Nikon är det ju supertydligt. Nikon har ju inget att komma med som försvar. All heder till seriösa test som detta!
Sven_Sven 2009-09-24 16:39  
Och varför skriver ni på Fotosidan rubriken "Råd&Rön erkänner dolda parametrar" när en mycket mer passande rubrik skulle vara: "Nikon tvingas acceptera Råd&Rön test" Var har ni er lojalitet egentligen?
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.