Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Råd & Rön bemöter Nikons kritik

Råd & Rön bemöter Nikons kritik

Nu svarar Råd & Rön på Nikons tidigare kritik angående testet av D90. Råd & Rön bemöter kritiken med att visa hur deras kameratester går till.

Tidningen Råd & Rön gav Nikons digitalkamera D90 en bottenplacering i ett test med digitalkameror - och sedan dess har diskussionen dem emellan varit ganska varm. Nikon anser att Råd & Rön har gjort ett felaktigt test av D90 och att deras testresultat innehåller en lång rad faktafel.
Råd & Rön har svarat med att de håller fast vid sitt betyg - att de har dubbelkollat sina siffor och att de stämmer. Fotosidan har tidigare skrivit om händelsen här.

Nu väljer Råd & Rön att bemöta Nikons kritik om faktafel och går ut med ett klargörande där de visar, steg för steg, hur de har utfört sitt test av D90.

Råd & Rön skriver i sitt meddelande:
Normalt går vi inte i svaromål på dessa utfall från tillverkare, då man alltför lätt hamnar i pajkastning och i en sandlådediskussion. Denna gång gör vi ett undantag, då detta ämne har engagerat mängder med läsare förutom Nikon.

Se Råd & Röns svar till Nikon: Klargörande om testet av systemkameror.
Diskutera i forumtråden om Råd & Rön VS Nikon här.

Publicerad 2009-07-09.

27 Kommentarer

fredrikru 2009-07-09 20:01  
Glasklart. Går att dra denna slutsats.

Alt 1
Nikon har ojämn kvalitet i produktionen och tidningen Råd & Rön har fått ett måndags exemplar

Alt 2
Nikon medvetet skickar bättre kamera till testerna än det som sedan säljs i affären.

Att skicka bättre exemplar till tester än det som sedan sälj i affären har förekommit bland däcktester.
dajli 2009-07-09 20:10  
"Eat that, suckers" kan man tänka att R&R tänker. :)
Måns H 2009-07-09 20:13  
R&R skriver:

Vikt
Vi mäter vikten på kameran komplett med objektiv, batteri och minneskort. Detta för att vi anser att det är så den oftast används. Nikon väljer uppenbarligen att väga den utan batteri.

Visste inte att R&R har humor! Måns H
taz_k 2009-07-09 20:20  
Tycker det var bra av Råd & Rön att göra lite klargöranden och de har helt klart ett antal poänger jämfört med Nikon. T.ex pixelantalet tycker jag är direkt felaktigt att ange som 920000.

När det gäller deras testbilder tycker jag det ser ut som vitbalansen är väldigt fel. Kör de auto inomhus? Skärpan på bilderna är nog som förväntat, JPG på default ger ganska mjuka bilder men erbjuder bättre möjligheter till efterarbete.

Har dock själv en D90 och sjukt nöjd med den.
Mathias Röjfors 2009-07-09 20:24  
Jag hittar inte hur dom har ställt in när dom tagit bilderna . Klart det kan bli brunt om man ställer in kameran fel. hade varit trevligt att se.
J_R 2009-07-09 20:25  
Det var ett roligt svar på tal :) Misstänker att kameratillverkarna kommer vara lite oroliga för Råd&Rön framöver ;)

Väldigt märkligt med pixelangivelsen på displayen!
Mesch 2009-07-09 20:26  
Kristoffer: Vitbalansen är manuellt ställd och uppenbarligen fel. Det syns på metadata i bilden som R&R så behändigt gett ut.

Antalet pixlar på skärmen räknar de vad jag förstått olika på de olika modellerna som testats.

Hur man räkna, mäter och väger spelar ju mindre roll bara gör på samma sätt på alla testobjekt.
Det är ju dessutom 3ligt om man som läsare får en chans att veta det som nu R&R går ut med i efterhand. (Testmetodiken alltså)
persept 2009-07-09 21:14  
Bra svar RR - "Steiner" får skärpa sig :)
snap01 2009-07-09 22:01  
jag kan inte se några fel som råd o rön gjort testet är genomfört på likadant sett för alla kameror. Att Nikon förskönar sina siffror är ingen nyhet även fuji har gjort det i antalet pixlar på sina dslr kameror. Varför ens uppge vad kameran väger utan batteri när du inte ens kan använda kameran om du inte har batteri i?
Tycker Nikon verkar vara dåliga förlorare bara.
lumor_ 2009-07-10 09:11  
Måndagsexemplar av Råd och Rön kanske?
Uppenbart betydande brister i testerna och det är självklart vilseledande att ge D60 högre poäng än D90.
Bra att R&R publicerade sitt "klargörande" så att man själv kan se att de saknar önskvärd kompetens på området.
Max Gennel 2009-07-10 09:12  
Grattis råd och rön...
Bra försvar eller svar om man ska säga så...
Kommer nikon att köpa råd och rön nu för att höja resultaten... ??? :)
Krisiun 2009-07-10 09:46  
Mycket underhållande läsning. Bra jobb R&R!
fålen 2009-07-10 09:57  
Tack R&R för ett bra test!
mighty mattis 2009-07-10 10:20  
Pinsamt att råd och rön överhuvudtaget brydde sig om nikons respons. Det är väl egentlgen bara för nikon att acceptera att enligt r&r så finns det brister hos d90 kitet. Sen är det ju spännande att fundera kring vad som hade hänt om tex pentax eller olympus hade klagat på test resultat som de ansåg vara felaktiga.
MaagnusJ 2009-07-10 10:21  
Kul att de förklarar hur de testat. Varför får man inte att del av det i tidningen när de visar testresultat? Det hade höjt testerna mycket, mer än bara en siffra.

Men jag tycker att R&R bara berättar hur bra deras tester är, utan att faktiskt medge att de har vissa fel. Om upplösning på LCD:n säger de "Här kan man möjligen tala om ett grovt fel från deras sida, eftersom uppgiften är direkt vilseledande" när det gäller pixlar på skärmen.

Ändå har de själva gjort på det sättet för Canon 50D. Alltså har R&R gjort ett grovt och vilseledande fel till fördel för Canon.

Distorsionen och vignetteringen var riktigt ordentlig, speciellt distorsionen.
De har även fått ett ordentligt färgstick, men det är ju manuellt ställd vitbalans, så svårt att säga så mycket om det.
Om man nu testar "out of the box" för den bredare massan, hade det inte varit intressantare med auto vitbalans?

För kamerafakta tycker jag att Nikon är lite petiga i, någon decimal hit och dit.
Gunnar-E 2009-07-10 11:07  
Jag tycker att Råd och Röns test bara bekräftar vad som diskuteras här på FS. Att kit-objektiv inte ligger på topp när det gäller bildkvalitet och att bildkvaliteten kan skilja mellan olika exemplar av objektiv. Detta gäller även dyra objektiv.

Spelar ingen roll om man har en värstingkamera om inte objektivet håller måttet.

/Gunnar
NiclasSthlm 2009-07-10 15:09  
ja, vad kan man säga. RoR går emot en samlad fotojournalistkår världen över, bland annat FOTO, Kamera o Bild etc. Vem har fel - Råd O Rön eller alla andra? D60 bättre än D90, o 1000D bättre än 50D, det är humor..
Losecontrol 2009-07-10 15:55  
Alla verkar ha förstått att R&R' gjort helt rätt.
De som säger emot är bara Nikon fanboys som skulle kunna försvara sitt kameramärke till döden..
Sara Ljunggren 2009-07-10 16:01  
Så som jag förstått det så handlar Råd & Rön sina testkameror i butik, som vanliga konsumenter. Så testet är utfört på en kamera som du eller jag skulle kunnat få i handen.

Intressant läsning var det iallafall och jag är säker på att Nikon inte är de enda som försöker "försköna" sina kameror.
J_R 2009-07-10 17:15  
Saxat ifrån dpreview

Nikon D90
Detail (D-SLR)- Rating (out of 10)
Build quality - 8.5
Ergonomics & handling - 9.0
Features - 9.5
Image quality - 8.5
Performance (speed) - 9.0
Value - 8.5

''..The image quality, whether at base ISO or the higher settings, is excellent even if it can need a bit of tweaking of the internal settings to tailor the output to specific needs. While it's understandable that Nikon would want to try to bring the processing settings into line with its more expensive cameras, it's questionable how well the rather under-sharpened default output will serve the buyers of this camera. A little more contrast and saturation improve things, without any ill effects...''

Canon 1000D
Detail (D-SLR) Rating (out of 10)
Build quality - 8.0
Ergonomics & handling - 8.0
Features - 8.0
Image quality - 9.0
Performance (speed) - 8.0
Value - 8.5

''...The 1000D is a pretty convincing response - it does just about everything it needs to do, and everything it does, it does well. It can produce great images at any of its ISO settings and, viewed as a whole, makes a great first DSLR...''


1000D får alltså 0.5 poäng bättre när det gäller 'Image quality'.
Gustav Hansson 2009-07-10 22:07  
Jag tkr de är bra. Nikon åker dit Råd och rön vinner enligt mig.
jonasy 2009-07-12 14:27  
Råd och Rön skriver att bildkvaliteten är viktigast, och drar ner betyget pga rödbrunt stick och brister i objektivet. Låt oss analysera detta lite närmare.

Det rödbruna sticket går inte att diskutera utan att veta hur den manuella vitbalansen har ställts in. Men då inget annat test eller någon som faktiskt äger en D90 så vitt jag vet (om detta vore ett så kraftigt problem som syns i R&R:s bilder skulle antagligen världens fotoforum fyllas av trådar angående detta) har noterat detta är det mest troliga att de helt enkelt gjort något galet.

Objektivet som testas är Nikons 18-105 VR och man får tänka på att 18-105 är ett relativt stort brännviddsomfång och att det har en del distorsion får man räkna med. Det är helt enkelt en trade off mot nyttan av ett längre brännviddsområde. Frågan är också hur mycket detta syns i praktiken kontra hur mycket bättre de andra kitobjektiven är. Det finns inget kitobjektiv i denna prisklass som inte lider av kraftig distorsion.

Att det vinjetterar (inte vignetterar ...) fullt öppet på längsta brännvidden är väl heller inte konstigt någonstans utan fullt normalt även på dyrare objektiv. Nu är det dock så att objektivet faktiskt presterar bra på denna punkt, för att citera Photozone.de:

"The AF-S 18-105 VR is no exception to this rule with the highest amounts of vignetting visible at the extreme ends of the zoom range. However, with values just below 1EV does better than most other lenses in this class."

Min slutsats är att Råd och Rön dragit ner på betyget på grund av testresultat som både är direkt felaktiga men framför allt irrelevanta.

Dpreviews kritik (från längre upp bland kommentarerna) är jämförelsevis mycket mer konstruktiv när de frågar sig varför Nikon inte krämar på med mer skärpning och kontrast som standard.

Något sådant är ju faktiskt en nackdel om kameran används mestadels av sådana som inte ställer inte sådant själv och hade R&R istället klagat på detta så hade det ju varit berättigat att dra ned betyget.

Nu får man bara känslan av att Råd och Rön helt enkelt inte vet hur man testar en kamera.
J_R 2009-07-12 21:51  
Värt att notera är att dpreview använde Canon 50 mm 1.4 för 1000d och Nikon 50 mm 1.8 för D90. Och ändå fick 1000D 0.5 poäng bättre i bild kvalité samt kommentaren om 'tweakning'.
SpanCox 2009-07-16 19:49  
Gravt felaktigt av RR att låta tiden det tar för en glugg att fokusera ingå i tiden det tar att skjuta en bild. Rätt lång ifrån tysk noggrannhet där, mer som Sverker Olofsson liksom...

Aningen penibelt att som klargörande svar på hur duktiga och precisa de är i sina mätningar presentera en bild på en dassig plastlinjal. Skjutmått hade varit lämpligare, men de kanske inte har någon anställd som kan hantera ett sådant?

Enligt RR är 500.000 lika mycket pengar som en miljon, "Det är alltså ingen skillnad mot vad Nikon själva anger, däremot en avrundning."

Att inkludera fästbågarna i storlekesmåttet kan bara någon göra som aldrig varit fotograf, och det är väl i sig ett klargörande över varför testresultaten ser ut som de gör - de har helt enkelt ingen som helst aning om vad det är de testar.

Jag skulle inte lita på Råd och Rön i något annat sammanhang än att tända en eld med tidningen.

Thomas Koos - Mycket nöjd Pentaxägare
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.