Annons
Artiklar > Protester mot nya karensdagar

Protester mot nya karensdagar

En nystartad Facebook-grupp protesterar emot Riksdagens beslut om ändrade karensdagar för egenföretagare. I skrivandets stund har gruppen 1.122 medlemmar.

Försäkringskassan skickar i dagarna ut ett brev med ändringar om antalet karensdagar till 7, 14, 30, 60 eller 90 dagar. Om du tidigare har haft en till tre karensdagar kommer du i fortsättningen att ha en karens på sju dagar, dagar då du inte får någon sjukpenning alls om du är sjukskriven.

Vem har råd att vara sjuk med den nya regeln, undrar Facebookgruppen, som nu vill uppmuntra alla egenföretagare, till exempel frilansfotograferna, att protestera.
Gruppen vill att regeringen ska behålla det gamla systemet där du kan välja mellan 1, 3 eller 30 dagars karenstid och komplettera med det nya på 7, 14, 30, 60 eller 90 dagar. Initiativtagare bakom gruppen är fotografen Mette Ottosson.

Regeringen menar å andra sidan att dessa förändringar är en del av ett trygghetssystem för företagare. Syftet är att skapa större tydlighet och förutsägbarhet i regelverken, ökad likabehandling av företagare och anställda, samt ökad valfrihet för företagare.



Publicerad 2010-06-23.

23 Kommentarer

NPA 2010-06-23 09:10  
Högern som styr säger sig värna företagandet i alla dess form och pratar gärna varmt om hur man som egenföretagare måste få möjligheterna att lyckas. Lägre skatter och avgifter kommer gärna på tal, men här har vi baksidan. Någonstans skall man ju ta den del av "kakan" som försvinner när skatter sänks. Mer än en gång har jag tänkt - "nu orkar jag bara inte mer, nu lägger jag ner jobbet som fotograf".....
peber 2010-06-23 09:38  
Och vad har detta med foto att göra?? Mer än att en fotograf startat gruppen alltså?

/Per
Splanky 2010-06-23 10:24  
Bedrövligt, -det är lätt att starta företag, men inte att driva dem.
Bra att fotosidan tar upp detta då det berör en stor del av oss här.
Självklart har jag skrivit på protestlistan.
NPA 2010-06-23 10:55  
Men samtidigt är ju detta en viktig sak att föra fram just här på fotosidan. Trots allt är vi ju många yrkesfotografer och frilansfotografer här. Det är nog få som arbetar med fotografi i Sverige som inte är med på fotosidan. Fotosidan framför ju inte detta som ett ställningstagande "för eller emot", utan informerar bara om en sak som berör många av oss som arbetar med fotografi.
Christer Lindh 2010-06-23 11:05  
Jag har kompletterar denna notis med länk till mer information om vad regeringen vill uppnå med denna och andra ändringar som görs i villkoren.
Forslund 2010-06-23 13:17  
Bättre hade varit att ta bort den även om jag håller med i sak.. Hur hade det varit om någon la in propaganda från någon radikal vänstergruppering eller om SD fick chans att basunera ut sina hjärtefrågpr här. I sak är det väl ingen skillnad?
Fotosidan Redaktion 2010-06-23 13:18  
Hej alla!

Jag har skrivit om nyheten på Fotosidan då jag tror att det finns många fotografer här som inte är anställda, till exempel frilansfotografer. Enligt SFF har förbundet till exempel 2.300 frilansfotografer (enskilda firmor) som berörs av de nya karensdagarna. Men givetvis ska nyheterna levereras utan politiskt ställningstagande, precis som ni skriver.
Buddmeister 2010-06-23 13:21  
"Fotosidan framför ju inte detta som ett ställningstagande "för eller emot", utan informerar bara om en sak som berör många av oss som arbetar med fotografi. "

Jag ser definitivt inget i artikeln som är för förslaget?
JessicaW 2010-06-23 15:52  
Det är ju inte Fotosidans åsikter som står i artikeln? Det här hör väl hemma lika mycket som något annat, finns nog en och annan stackars fotograf som drabbas av detta.
Leor 2010-06-23 15:57  
Tänk nu efter. När du är anställd får din arbetsgivare bekosta sjukpengen de första 14 dagarna, sedan går F-kassan in och betalar.

När du är egenföretagare driver du ett företag och bör rimligen ha samma villkor, eftersom du är arbetsgivare åt dig själv.

Du får helt enkelt göra som företagare med anställda, ta betalt så att du har råd att vara sjuk, eller ta en privat försäkring.

Det blir bara ytterligare en parameter att ta i beaktande vid prissättningen. Låt oss som är enmansföretagare istället samverka för en rimlig prissättning för vårt arbete, så att vi har råd att vara sjuka ibland. Istället för att som nu är konkurrera oss själva till döds...
SputniQ 2010-06-23 16:45  
Tycker det är underbart med alla som är emot nyheterna som publiceras på FS, eller ska hävda att det inte är en nyhet för att de har vetat det tidigare o.s.v.

Om det nu är ett så stort problem att denna nyhet finns här, skriv det i forumet om FS eller maila de ansvariga.

Sluta vara så trist svenska och gnälla på allt. Detta är en bra sida som de gör ett jättejobb med. Ville inte tro att svenska fotografer är en samling tråkiga, småsinta gnällspikar. Vore kanske bättre om man inte kunde kommentera nyheterna utan lyfta det till forumen.

Jag beklagar till alla ni som inte är sånna...blir bara så himla trött på detta ständiga mästrande i inläggen.

Trevlig midsommar!
/Johan
Peter Thållen 2010-06-23 17:50  
Håller med Jörgen,Per mfl....vad har detta med foto att göra??
SportSkjutaren 2010-06-23 18:48  
Kopplingen företagare-->frilansfotografer kan jag förstå.

Men om redaktionen för FS vill ägna sig åt nyhetsrapportering som gäller förändrade villkor för företagare-->frilansande fotografer så borde även andra förändringar gjorda av nuvarande regering presenterats tidigare.
Ex förbättrade avdragsrättigheter och slopad revisonsplikt för de flesta aktiebolag m.fl. konkreta förbättringar för företagare.

Att nu "rapportera" om en förändring, uttryckt ur sitt större sammanhang (en hel del förbättringar är ju aktuella även i det här förslaget), och dessutom så tydligt "vinkla" det genom hänvisningen till en protestgrupp på Facebook.
Gör att jag har svårt att se det här som något annat än ett politiskt ställningstagande.
Tycker inte alls att det hör hemma här.
Det blir inte bättre av att jag i egenskap av betalande medlem här på FS är med och betalar för den här politiska propagandan.
Brav 2010-06-23 19:00  
Ett enda skäl ligger till grund för mitt medlemsskap påp Fotosidan. Hör och häpna - det är intresset för fotograferandet och bilden. Låt mig slippa inlägg av varje form som inte är relaterat till detta.
För övrigt borde väl rubriken lyda: "Protester på Facebook mot nya karensdagar". Eller har det införts karensdagar på Facebook?
Erkänner gärna att jag är lite grinig idag.
Esoj 2010-06-23 20:05  
Lugn i stormen nu, det blir nog bättre när Lars Ohly får finansministerposten : ))
Måste hålla med Danne att som betalande medlem här på FS så vill man inte betala för den här politiska propagandan. Kanske dags att hitta på en ny Facebook-grupp :))
OscarM 2010-06-23 20:36  
Jag tycker det är ett roligt syftningsfel i rubriken! Jag har inte facebook, men vad innebär 7 karensdagar på facebook? ;)
('Protester på Facebook mot nya karensdagar' hade jag skrivit...)
Christian Hemborg 2010-06-23 21:50  
Jag förstår faktiskt inte vad som är så negativt med nyheter som berör många fotografer.
Vadå politisk agenda - får man inte skriva saker bara för att det har med politik att göra?
I så fall måste väl Fotosidan även sluta skriva om produktnyheter också - det kan ju tolkas som reklam...
Och veckans bild är ju "smygmarknadsföring" av en utvald fotograf...
Om det är så ointressant och irrelevant - varför klickar då alla på länken för att läsa mer?
Suck!

På mindre än en dag har 636 personer läst artikeln, så något nyhetesvärde verkar det trots allt finnas...
Brav 2010-06-23 22:26  
Oscar Mollmyr. Du har just plagierat mitt inlägg. Roligt att du håller med.
NixXxoN 2010-06-23 23:27  
Helt i linje med alliansens: Det ska löna sig att arbeta-mantrat.
Forslund 2010-06-24 09:26  
Johan schiller: "typiskt svenskt" verkar betyda olika för olika människor. För mig är det bla. fenomenet att svensken går och blir irrierad över något speciellt.. ilskan eskalerar, man blir rent utav förbannad.. "Jag måste ta mig tusan agera och jag måste göra det nu".. Det här är oacceptalbelt! Jag vet.. Jag startar en facebookgrupp, som ingen egentligen bryr sig om. Några hundra går med för att det är så enkelt och sen glömmer man bort det. Är inte det också väldigt typsikt nördigt svenskt? I andra länder hade man tömt bajs utanför regeringsbyyggnaden..
Lena W 2010-06-24 11:13  
Det vore intressant att se statistik på hur mycket sjukpenning egenföretagare o småföretagare egentligen tar ut. Hur mycket har de egentligen tänkt spara på detta?
Buddmeister 2010-06-25 10:10  
Och nu raderas kommentarer också! Känns ju som fotosidan är på rätt spår.. *not*
jorgene 2010-06-25 21:45  
SÅ elakt var väl inte mitt ifrågasättande av Fotosidans -- till synes -- politiska ställningstagande (så som artikeln först såg ut)?

Visst, det är jobbigt när man inser att man gjort ett misstag, men ni behöver väl inte gå in och, i efterhand, radera inlägg som ifrågasatte den ursprungliga artikelns indirekta uppmaning att skriva på ett politiskt upprop?

Dålig stil, Fotosidan!
Mattsen 2010-07-01 00:12  
Värst vilket gnäll det var här då!
Utmärkt att uppmärksamma detta på FS.
Finns mängder med fotografer som kör eget.
Har själv eget men ej i fotobranschen (med undantag för lite plåtar till webbproduktion).
Ställer mig själv mkt frågande till dessa nya regler.
Vänstern har ju aldrig dolt att de inte gillar småföretagare och så kommer detta från Alliansen?!
Det vettigaste vi kan göra för att få olk i syyselsättning i vårt land är att just underlätta så mkt det går för de som vill starta eget. Bort med egenavfigfter första året. Förenkla redovisningsreglerna kraftig. Ge samma sjukförmåner som till anställda. Bl a. Säger Buu och Blää till detta.

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.