Annons
Artiklar > Naturfotofestivalen Vårgårda lägger ner

Naturfotofestivalen Vårgårda lägger ner

Festivalen 2023 var den sista för naturfotoälskarna.

Naturfotofestivalen Vårgårda har upphört. Det berättar Tore Hagman, ordförande för Vårgårda Fotoklubb.

– Beslutet fattades under ett styrelsemöte. Vi hade en lång diskussion och hamnade i detta, säger Tore Hagman till Fotosidan.

Festivalen har genomförts av frivilliga krafter under alla år, men nu är det allt svårare att få tag i folk. Tore säger att det är svårt att folk att ställa upp på så stort projekt som festivalen är.

– Ideellt arbete tar slut, det är huvudorsaken. Det har varit ett väldigt bra gäng genom åren, från elektriker till allt annat vi har behövt. Men många droppar av. Det har med ålder, sjukdomar och annat att göra.

Andra orsaker är att det finns en hel del andra arrangemang, både i Sverige och i våra grannländer.

Men Tore minns alla festivaler med värme. Stora namn som Frans Lanting har gästat Vårgårda.

– Jag känner väldigt stor tacksamhet till all publik och alla föreläsare.

Tores bästa minne är alla kontakter han knutit.

– Alla fantastiska människor jag mött, det är det bästa.

Festivalen 2023 blev den sista, och den 39:e i ordningen.

– Det hade varit fint att fira 40, men den siffran får vi tyvärr glömma.



Publicerad 2024-08-30.

10 Kommentarer

Gamle Svarten 2024-08-31 13:09  
Ett jättetråkigt beslut.
Perfekt föreläsningssal. Tyst och mörklagt som på bio. Bra föreläsare och fina foton.
Ställe där alla fick visa utskrivna/upphängda foton, för en billig peng. Flera satt vid sina bilder, och förde gärna samtal.
Stor lokal med kameratillverkare, tillbehörsrepresentanter, återförsäljare, m.fl.
Samarbeten för att möjliggöra övernattningar och gemensam måltid.
God stämning. Lärorikt. Inspirerande. Givande samtal. Gemenskap.
Helt fantastiskt för naturfotografi och naturfotografer. Positivt för alla som värnar naturen.
Att detta slutar är väl en spegling av vår tid.
Egoism och pengaintresse prioriteras. Natur, miljö och livskvalitet kommer i andra hand. Ideelt arbetande personer är en minskande skara, där många börjar falla för åldersstrecket.
Nu är det gatufotografering, smygfotografering av andra, dataskärmar, AI-genererade bilder, mm, som gäller.
Utveckling, säger vissa. Avveckling, där allt blir mer invecklat, tycker vi som blivit bakåtkompatibla.
Stort Tack till de som ordnat Vårgårda Naturfotofestivaler!!!
Ni har all anledning att känna er stolta för dessa arrangemang.
Lennart.
Frekeman 2024-08-31 20:57
Räcker det inte med att du uttrycker saknad och att du ger beröm för festivalupplagorna genom åren? Nä, här ska det ges kängor åt olika håll för en utveckling som inte passar dig. Man kan tolka det som att om man är gatufotograf, tittar på dataskärmar så sätter man livskvalitet i andra hand och bryr sig ej om natur eller miljö? Hmm...

Har du förresten tänkt på ironin att klaga på egoism när du klagar högljutt när nåt går emot dig och dina preferenser? Det är väl egoism om något? Istället för att gnälla så kan du väl engagera dig i att starta en ersättare till Vårgårda-festivalen?

Om det tröstar dig så kan du nog snabbt konstatera att natur- och djurbilder dominerar bland bilderna här på Fotosidan.

Minns jag rätt så var det du som tog en paus från Fotosidan när argumenten tröt för dig i nån tråd om gatufoto visavi skyddad identitet eller liknande? Kan du inte vänligen gör samma sak igen?
Gamle Svarten 2024-08-31 22:17
Var och en får väl uttrycka sin åsikt, det kallas demokrati.
Jag väljer vad jag vill framföra.
Jag berömde Vårgårda Naturfestival på ett sakligt sätt, och jag har försökt stödja den.
Sedan, ja, jag tycker att det är ett tidens tecken att en sådan verksamhet läggs ner. Förra/sista gången talades det mycket om ansvar med/om naturen. Ansträngningar för en bättre värld.
Den som intresserar sig för t.ex. ekologi, kan sakligt konstatera att det håller på att gå riktigt illa.
Jag anser mig ha rätt till åsikter om utvecklingen, även inom fotografin, så länge jag inte håller på med t.ex. personangrepp.
Vissa åsikter tycks dock vara bannlysta, här, av vissa, och då kommer personangrepp. En avspegling av den tid vi lever i, det också.
Tidsandan avspeglar sig i mycket.
Vårgårda Naturfotofestival stod för något fint.
Tack för att du bekräftar mina tankar Fredrik.
Frekeman 2024-08-31 23:44
Nja, det är väl yttrandefrihet det kallas även om just det brukar ingå i ett demokratiskt styrelseskick. Jag har ingenstans i mitt inlägg påstått att du inte ska få uttrycka din åsikt. I det sista stycket uttryckte jag dock en önskan att jag skulle slippa dina åsikter på frivillig basis från din sida. En helt annan sak.

Om du vill tolka det som personangrepp att jag tycker att ditt inlägg är egoistiskt så får du väl göra det även om jag tycker att det är befängt.

Den som osakligt ger sig på gatufotografi och insinuerar att det är smygfotografering samt hävdar att genren i sig på nåt vis skulle ha hjälpt till att stjälpa en naturfotofestivals fortlevnad kommer jag givetvis att argumentera mot.
janc 2024-09-01 06:18
Att dra slutsatsen att ett uteblivet engagemang för att ordna en specifik fotofestival är detsamma som ett allmänt uteblivet engagemang för natur, miljö och livskvalite har jag svårt att se logiken i. Kan heller inte hitta något i intervjun med klubben som pekar på detta. Inte heller på att intresset för naturfoto skulle ha avtagit

Sedan kan det givetvis vara trist för de som brukade besöka arrangemanget att det läggs ner men det är en helt annan sak.
Terje Hellesø 2024-09-01 08:58  
Jag var på naturfotofestivalen 2023 och är därför inte överraskad. Däremot tycker jag det är riktigt tråkigt när en sådan stor och viktig epok är över. Första gång jag var på festivalen var 1987, det är 37 år sedan... Sedan blev det många festivaler och jag hade föreläsning vid flera tillfällen. Fruktansvärt nervöst första gången (1989) och sista gången (2010) hade jag lärt mig att trivas uppe på scenen... Har genom festivalen träffat och lärt känna riktigt många andra naturfotografer, där flera blivit kära vänner. Svårt för mig att inse att det är över, då det ju var så fruktansvärt stort under mängder av år. Förra året var festivalen en skugga av sig själv, mindre att se och uppleva, färre besökare. Hade kunnat ändras inför ett 40-års jubileum, men förståeligt om det var svårt att hitta personer som vill och kan hjälpa till. Ett stort tack till Vårgårda Fotoklubb (inte minst till Magnus) för alla åren av engagemang och som gjorde festivalen till det den blev - kommer sakna den. Verkligen!!!
Lars-Gunnar Nyqvist 2024-09-02 18:30  
Vårgårda läggs ned.... Ett begrepp bland naturfotografer. "Liten uppslutning" osv.

Intressant hur allt ändå förändrar sig. Har suttit i salongen några år och lyssnat uppmärksamt. Tagit till mig. En av föreläsarna... "man kan inte längre leva på att ta och sälja bilder. Vara reseledare för naturfotografer lever jag av idag"

Ja, det har blivit annorlunda på något sätt. Något har hänt övertid. Fotosidan som är en skugga av sig själv jämfört med för 10-15 år sedan. Har gamla fotokompisar som knappt längre fotar fast de har näst intill det bästa man kan köpa i utrustningsväg. Fotoklubbarnas tillbakagång
och nu tom Vårgårda.

Paradoxen.... det fotas som aldrig förr. Den som man tar flest bilder med kallas dock idag inte ens kamera.

Min fru slutade fota med riktig kamera. Lite tråkigt för mig men som hon uttryckte "det är ändå ingen som tittar" på bilderna.

Intressant onekligen
janc 2024-09-02 22:04
Men samtidigt är väl möjligheten att ta del av andras bilder och dela med sig av sina egna alster närmast oändlig jämfört med för 20, 30 40 år sedan ?
Uppriktigt sagt har jag svårt att förstå den känsla av pessimism och uppgivenhet jag tycker mig läsa in i många inlägg men det är givetvis helt personligt
janc 2024-09-02 22:04
Men samtidigt är väl möjligheten att ta del av andras bilder och dela med sig av sina egna alster närmast oändlig jämfört med för 20, 30 40 år sedan ?
Uppriktigt sagt har jag svårt att förstå den känsla av pessimism och uppgivenhet jag tycker mig läsa in i många inlägg men det är givetvis helt personligt
Lars-Gunnar Nyqvist 2024-09-03 01:40
Gör mig "bara" en slags återgång till hur det startade. Det var mycket få som tittade på mina bilder. Det betydde nästan ingenting.

Har inget behov av att brett visa bilder för någon. Så i just mitt fall tycker jag det är lika kul som alltid. En förändring dock. Skriver ned mina tankar kring bilderna. Väldigt trevligt att läsa om senare

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.